2021 hayvan hakları ve özgürlüğü açısından pek çok ihlali ve kaybı beraberinde getirdi. Yaklaşık 17 yıldır hayvan hakları savunucularının hayvanlar lehine değişmesi için mücadele ettiği 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan olumsuz değişiklikler, hayvanların doğuştan gelen en temel haklarını dahi tanımayarak, sahada çalışan gönüllülerden hukuki mücadele veren baro ve derneklere kadar bizim de var olan haklarımızın elimizden alınmasına sebep oldu.

Hayvan deneylerinden hayvanat bahçelerine, üretim çiftliklerinden sokakta yaşayan hayvanlara kadar pek çok farklı türde hayvan, kamu kurumlarının, üniversitelerin, siyasilerin ve sivillerin faili olduğu ihlallerde yaşamını yitirdi, acı içinde, esaret altında bir yaşama zorlandı.

Ancak tüm bu olumsuzlukların yanında, Türkiye’de ve dünyada yaşam hakkını savunan oluşumlarla birlikte yıl boyunca sürdürdüğümüz dayanışma ve destek ağı ile emsal teşkil edebilecek umut verici gelişmelere hep birlikte imza attık.*

Bu yıl da hayvan hakları ve özgürlüğü ile birlikte insan hakları alanında da umut verici haberler paylaşmayı umarken, 2022’nin tüm canlılara özgürlük ve adalet getirmesi için mücadelemizi büyüterek sürdürecek, vegan bir dünya idealiyle yaşamı savunmaya devam edeceğiz.

Vegan Derneği Türkiye ekibi adına, yaşam hakkı için mücadele eden herkese teşekkür ederiz.

Daha fazla empati kurabildiğimiz ve daha adil seçimler yaptığımız bir yıl olması dileğiyle…

* Rapor PDF

Ocak 2021

🐾🌱 ✊ Yaşam için Yasa İnsiyatifi’ne katıldık. İnsan ve hayvan hakları savunucusu dostumuz sevgili Burak Özgüner’in yaşam savunucusu annesi Eray Özgüner’in çağrısıyla, adil ve bütünlükçü bir hayvan hakları yasası için bir araya geldik ve #YaşamİçinYasa İnisiyatifi’ne katıldık. Hayvanlara haklarını teslim eden bir yasa istediğimizi vurgulayarak taleplerimizi paylaşmaya ve hayvanlara adalet için Meclis’e seslenmeye devam ettik: yasamicinyasa.org

🐾🌱 ✊ We Animals Media’nın “Moving Animals” adlı kısa filminin Türkçe altyazısını üstlendik. Çekimlerini ve yapımcılığını Miguel Endara’nın üstlendiği Hayvan Taşımacılığı (Moving Animals), We Animals Media kurucusu fotomuhabir Jo-Anne McArthur’un Türkiye – Bulgaristan sınırında uluslararası canlı hayvan ticaretini belgeleme sürecini konu alan çarpıcı, hüzünlü ve iyiye doğru değişimi teşvik eden bir kısa film. Film; hayvan hakları savunucuları olarak canlı hayvan ticaretinin yasaklanması için TBMM’ye çağrılar yaptığımız günlerde, kendimize dönüp bakmamızı sağlayacak ve bu hayvanları hissedebilir canlılar olarak görmeyen vahşet dolu mevcut sistemi sorgulamamıza yardımcı olacak önemli ve değerli bir araç.

29 Ocak’ta internette ilk gösterimi yapılan kısa filmin Türkçesini, We Animals Media ekibiyle irtibat halinde, İpek Zeynep Kadıoğlu’nun çeviri desteğiyle hazırladık. Jo-Anne McArthur’un sözleriyle “iyilik ve nezaketle” değişmek ve değiştirmek için lütfen filmi izleyin, izlettirin.

Şubat 2021

🐾🌱 ✊ Vegan yemek hakkı için harekete geçtik. Gözaltındaki vegan/vejetaryen Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine ve aktivistlere vegan yemek verilmediğine ve aç kaldıklarına dair haberler üzerine vegan yemek ihtiyaçlarını karşılamak için avukatlarına ulaşarak gerekli girişimlere başladık. Adliye içine yemek sokmada konusundaki sıkıntılara rağmen kapalı ambalajlarda temin ettiğimiz vegan gıdaları ihtiyaç olması halinde Anadolu Adliyesi’ndeki avukatlara ulaştırdık.

Gözaltı ve tutukluluk süresince vegan gıdaya erişemeyen kişilerin hak kaybına karşı, avukatlarıyla iletişime geçmek suretiyle her zaman desteğe hazırız. Çünkü beslenme ve sağlığa erişim, keyfi ve imtiyazlı bir uygulama değil, en temel insan haklarındandır. Cezaevlerinde ise vegan yemek hakkı 2012’den bu yana Türkiye’de yasal düzenlemeler ile korunmaktadır.

Mart 2021

🐾🌱 ✊ TBMM’de düzenlenen toplantıya katıldık. 11 Mart’ta Meclis’te AKP milletvekillerinin hayvan hakları örgütleriyle düzenlediği toplantıya katılarak Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılması planlanan değişikliklere dair eleştirilerimizi dile getirdik, taleplerimizi yineledik. Hayal kırıklığıyla ayrıldığımız toplantıya dair notlarımızı şeffaflık gereği ve toplumsal mücadeleyi büyütmek adına katılamayanlar için hem web sitemizde özet olarak hem de Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi’nin web sitesinde ayrıntılı olarak paylaştık.

🐾🌱 ✊ BurHak ile av katliamını konuştuk. 8 Mart’ta, BurHak Hayvan Hakları Tartışmaları’nın üçüncüsünde bir yaşam hakkı gaspı olan av katliamını konuştuk. Derneğimizden Ebru Arıman ile Türkiye’deki tüm av ihalelerinin iptali için Danıştay’a dava açan, Antalya ve Isparta’daki 47 yaban keçisinin öldürülmesini engelleyen mahkeme kararının alınmasını sağlayan A Platformu ve Salda için Türkiye Grubu’ndan Hediye Gündüz, av katliamını yerel ve küresel mücadele perspektifinden ele aldı; hayvan hakları ve ekoloji unsurlarıyla birlikte değerlendirdi. ⁣

Nisan 2021

🐾🌱 ✊ İ.Ü. Hukuk Fakültesi Hayvan Hakları Kulübü’nün Hayvan Hakları Zirvesi’ne katıldık. 3 Nisan’da derneğimizden Öykü Yağcı’nın “Hayvan Esareti: Çiftliklerden Sirklere” başlıklı oturumu ile İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hayvan Hakları Kulübü’nün düzenlediği Hayvan Hakları Zirvesi’ndeydik.

“Et”, süt, yumurta ve kürk çiftliklerinden deney laboratuvarlarına, hayvanat bahçelerinden yunus parkları ve hayvanlı sirklere uzanan hayvan esaretini farklı yönleriyle aktardığımız etkinlikte, esaretin de bir şiddet türü olduğunu, yarattığı fiziksel ve psikolojik tahribatı vurguladık. Kamuoyundan gizlenerek kapalı kapılar ardında sistematik şekilde uygulanan hayvana şiddet ve istismar vakalarının gerçekte tüketim alışkanlıklarımız, davranış biçimlerimiz ve düşünce kalıplarımızla bağlantısını ortaya koyarak bu şiddetin devamlılığında bireysel ve örgütsel sorumluluğumuzu sorgulama imkanı bulduk. ⁣

🐾🌱 ✊ “Hayvan Hakları Yasası” için Twitter’daki TT eylemine aktif olarak katıldık. Hayvanlar için adalet talebimizi yinelemek için Nisan ayında düzenlenen Twitter eylemlerinde aktif rol alıp katılarak TBMM’de görmezden gelinen hayvanların temel haklarını ve aktivistlerin taleplerini bir kez daha Meclis’e ulaştırdık. Dönüştürücü ve hayvanlardan taraf bir yasa için herkesi harekete geçmeye davet ettik.⁣

Mayıs 2021

🐾🌱 ✊ Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi olarak İstanbul’da basın açıklaması yaptık. Failleri şiddete teşvik eden ve hayvan istismarını olumlayarak üzerini örten maddelerin yeniden gündeme getirilmeye çalışılması üzerine, hayvan istismar eden sektörlerin değil, hayvanların çıkarını esas alan bir yasa istediğimizi Türkiye’nin farkı illerinden tekrar haykırdık.

Temmuz 2021

🐾🌱 ✊ Ankara’da düzenlenen hayvan hakları eylemine katıldık. Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılması planlanan değişikliklere dair basında çıkan haberlerde ve milletvekilleri tarafından verilen demeçlerde hayvan haklarının gözetilmemesi sebebiyle, “Katliam yasasına hayır” demek için Ankara’da düzenlenen hayvan hakları eylemine TVD olarak biz de katıldık.

🐾🌱 ✊ Uluslararası İstanbul Vegfest 2021’i gerçekleştirdik. Vegan Derneği Türkiye (TVD) organizasyonu ve #YaşamaŞansVer sloganıyla Uluslararası İstanbul Vegfest 2021’i 3-4 Temmuz’da pandemi önlemleri sebebiyle bir kez daha çevrimiçi gerçekleştirdik. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen festival; Türkiye’den Yunuslara Özgürlük Platformu, VEGvorous, Burak Özgüner Hayvan Hakları Çalışma Merkezi (BurHak), YTÜ Vegan ve Vejetaryen Topluluğu, Vegan Kortej, Hayvanlara Adalet Derneği (HAD), Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) ve Hayvan Hakları ve Etiği Derneği’nin; yurtdışından da ilk kez Animal Rebellion, PETA, Rights for AR Advocates (RARA), Plant-Based Health Professionals ve Sorumlu Tıp Doktorları Komitesi’nin (PCRM) gönüllü organizasyon paydaşlığında, V-Label ve VegFund sponsorluğunda ve TOBB ETU Hayvanseveler Topluluğu‘nun teknik desteğiyle gerçekleştirildi.

Yurtiçi ve yurtdışından 51 konuşmacının katıldığı festival, 35 kişilik gönüllü ekibin özverili çalışmasıyla toplamda 24 saat sürdü. İki dilde çift yönlü simultane çeviriyle Türkiye’den ve dünyadan aktivistleri çeken festival, yapılan çevrimiçi anketlerin ilk izlenimlerine göre, veganizm felsefesini öğrenmek isteyen kişilere de ulaştı. Bu yıl da ilham veren yerli ve yabancı konuşmacıların katılımı ve panel, atölye, sunum, belgesel gösterimi gibi farklı formattaki oturumlar ile vegan etiğine ve bitkisel beslenmeye dair farkındalık yaratmayı amaçladık.

Çizim: Aslı Alpar, Grafik Tasarım: Özge Özgüner

Eylül 2021

🐾🌱 ✊ Av katliamına karşı ilk davamızı beş ildeki yaban keçileri için açtık. 29 Eylül’de “av turizmi” ve Merkez Av Komisyonu katliam kararlarına karşı hukuki mücadele için, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbul Adliyesi’ndeydik.

“Av turizmi” kapsamında Adana, Mersin, Hatay, Niğde ve Kayseri’de nesli tükenme riskiyle karşı karşıya olan 70 yaban keçisinin öldürülmesine engel olmak için Hayvan Hakları ve Etiği Derneği ile birlikte, Adana 2. İdare Mahkemesi’nde Tarım ve Orman Bakanlığı’na dava açtık. Yunuslara Özgürlük Platformu, Hayvanlara Adalet Derneği (HAD) ve Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nin (HAKİM) de katkılarıyla açtığımız davaya daha fazla dernek, baro ve şahsın katılımı için örnek dava dilekçelerini ve dosyalara eklenebilecek kızıl geyikler, ceylanlar ve yaban keçileri adına 2020’de kazanılmış av karşıtı davaların emsal kararlarını herkese açık bir şekilde internete yükledik.

Aynı zamanda pek çok hayvan türünü kapsayan, Türkiye çapındaki tüm av ihalelerinin ve Merkez Av Komisyonu kararlarının iptalini talep eden İzmir ve Ankara Baroları’nın açtığı iki ayrı davaya da müdahillik başvurusunda bulunduk.

⁣Ekim 2021

🐾🌱 ✊ Av katliamına karşı ikinci davamızı Bolu’daki kızıl geyikler için açtık. Vegan Derneği Türkiye (TVD) olarak bu kez Bolu’da avlanması planlanan 15 kızıl geyiğin öldürülmesine engel olmak için, derneğimizin av davalarındaki vekili avukat Hacer Gizem Karataş’ın katkılarıyla Bolu İdare Mahkemesi’nde Tarım ve Orman Bakanlığı’na dava açtık.⁣⁣ 28 Şubat 2022 tarihine kadar Bolu’nun Mudurnu Sırçalı, Kıbrısçık, Seben Merkez ve Seben Taşlıyayla bölgelerinde koruma altındaki 15 kızıl geyiğin “avlattırılması işi” ihalesinin etiğe ve hukuka aykırılık teşkil etmesi sebebiyle yürütmenin acilen durdurulmasını ve iptalini talep ettik.⁣⁣

Kasım ayında Bolu İdare Mahkemesi 15 kızıl geyiğin öldürülmesini kapsayan av ihalesinde hayvanlar lehine ara kararını açıklayarak, kızıl geyiklerin avlanmasını geçici süreyle durduran yürütmeyi durdurma kararını verdi. Ocak 2022 itibarıyla dava sonuçlanmamış olsa da yürütmenin acilen iptalini talep etmeye devam ediyoruz.

Kasım 2021

🐾🌱 ✊ 1 Kasım Dünya Vegan Günü’nde Ankara’daydık. Dünya Vegan Günü kapsamında Türkiye’de köklü değişikliklerin hayata geçirilmesi için Ankara’daydık.

Vegan Derneği Türkiye olarak, Türkiye’de veganlığın vicdan hürriyeti kapsamına alınması ve veganların sağlık hakkının korunması amacıyla ilgili kurum ve bakanlıkların pozitif yükümlülüğünü yerine getirmesi için, hazırladığımız resmi dilekçeleri sunduk. Devlet kurumlarının kamusal ve özel alanlardaki toplu beslenme sistemleri menülerine vegan beslenme biçimine uygun zorunlu seçenekler konulması için düzenleme yapılması talebinde bulunduk.

Başvurularımızı; bugüne kadar derneğimize iletilen veganların yaşadığı ortak sıkıntılar ve hak ihlalleri ışığında üniversiteler, hastaneler, askeriye, kamu kurumları ve özel şirketleri kapsayacak şekilde vegan beslenme hakkının tanınması için Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Sağlık Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yaptık.

Başvurularımızın bir ayağı olarak da, vegan öğrenciler tarafından başvuruda bulunulmasına rağmen vegan yemek seçeneği konusunda olumlu adım atmayan veya sistemli bir uygulama sunmayan üniversitelere de e-posta yoluyla dilekçe gönderdik.

Dünya Vegan Haftası özel konuğumuz ise Jordi Casamitjana oldu. Planladığımız veganizm farkındalık programında, yaptığımız resmi başvurularla bağlantılı olarak, İngiltere’de çalıştığı iş yerine açtığı dava sonucunda emsal bir karar ile veganlığın “Eşitlik Yasası” kapsamında korumalı bir özellik olarak tanınmasını sağlayan etik vegan zoolog ve yazar Jordi Casamitjana’yı konuk ettik.

🐾🌱 ✊ Hayvan hakları örgütleri olarak İstanbul Dolphinarium önünde düzenlediğimiz eylemdeydik. 9 Kasım’da, yıllardır omuz omuza mücadele veren dostları ve ortak ideallerimiz doğrultusunda özgürlük mücadelesi veren aktivistler olarak, hem hayatımızda hem de hayvan hakları mücadelesinde yerini dolduramayacağımız bir kaybı, Burak Özgüner’i İstanbul Dolphinarium işkence merkezi önünde yaptığımız eylemle andık.

Aynı zamanda özgürlüğünü istediğimiz hayvanlar için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na; Türkiye’de yunus parkları ve hayvanat bahçelerinin artmasına, büyümesine ve zenginleşmesine neden olan siyasilere ve bunu engellemek için yeterli muhalefeti göstermeyen TBMM’ye; bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde bu zulme ortak olan ziyaretçilere seslendik.

Tüm hayvanlar özgür olana dek, tüm kafesler kırılana dek mücadelemizi sürdüreceğiz. Hayvana, insana, yeryüzüne özgürlük için #BurakAramızda!

🐾🌱 ✊ Av katliamına karşı üçüncü davamızı Konya ve Karaman’daki Anadolu yaban koyunları ve yaban keçileri için açtık. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Konya ve Karaman illerini kapsayan av ihalesine karşı Vegan Derneği Türkiye (TVD) olarak 24 Kasım’da dava açtık.

Dava dilekçemizi gönderdikten iki gün sonra Konya 1. İdare Mahkemesi, dünya çapında yalnızca Türkiye’de görülen Anadolu yaban koyunlarının (Ovis gmelini anatolica) ve Türkiye’de nesli tükenme tehlikesi altında olan yaban keçilerinin (Capra aegagrus) lehine karar alarak yürütmeyi durdurma verdi. Böylece avcıların hedefindeki iki türün avlanması geçici olarak engellenmiş oldu.

🐾🌱 ✊ TVD Vegan Akademi olarak Metro Türkiye farkındalık eğitimini gerçekleştirdik. Dünya Vegan Ayı kapsamında, daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir gelecek için her geçen gün vegan ürün yelpazesini genişleten Metro Türkiye yönetimine veganlık konusunda farkındalık eğitimi düzenledik. TVD Vegan Akademi ve V-Label Türkiye çalışmaları kapsamında Metro Türkiye’nin davetiyle Büyükçekmece Metro Market yönetimine yönelik 26 Kasım’da düzenlediğimiz ilk eğitimin amacı, veganlık konusunda farkındalığı artırmaktı. ⁣

V-Label Türkiye temsilcisi Ebru Arıman’ın katılımıyla, veganlığın etik dayanakları başta olmak üzere, sağlık ve çevresel etkilere odaklanan eğitimde; temel hassasiyetler, veganlığın tüketim alışkanlıklarına yansımaları, bitki bazlı beslenme, bütünsel bitkisel beslenme ve veganlık kesişimi üzerinde durduk. ⁣Aynı zamanda V-Label uluslararası etiketleme sistemi, kriterleri, ayırt ediciliği ve denetimleri gibi süreçleri de ayrıntılı bir şekilde aktardık. ⁣

2017’den bu yana TVD Vegan Akademi ile yaptığımız gibi üniversitelerden hastanelere, özel sektörden kamu kurumlarına kadar veganlığı anlatmaya, kurumsal ve toplumsal dönüşümü hızlandırmaya devam edeceğiz.

🐾🌱 ✊ Sömürüye maruz bırakılmayan koyun ve keçilerin kışlık yem ihtiyacına destek olduk. PADER’den Ayşem Özleyiş Oğuz’un Twitter’da derneğimizi etiketleyerek ilettiği destek çağrısına yanıt verebildik. Mardin’de koyun ve keçilerin bakımını üstlenen kişiyle irtibata geçerek kış için gereken yem ihtiyacının tamamını karşılayabildik. Her yıl en az bir kez, dernek bütçemiz el verdiği ölçüde hayvan hak ve özgürlükleri için mücadele veren, tüm zorluklara rağmen hayvanların yaşam hakkını savunan kişilere destek olmaya çalışıyoruz. Her hayvanın özgür, güvende ve huzurlu olduğu bir dünya için…

Aralık 2021

🐾🌱 ✊ TVD Vegan Akademi olarak İstanbul Gelişim Üniversitesi’ndeydik. 7 Aralık’ta TVD Vegan Akademi kapsamında İstanbul Gelişim Üniversitesi Gelişim Meslek Yüksekokulu Avcılar Kampüsü’ndeydik.

Üniversitenin Aşçılık Programı “Vejetaryen/Vegan Mutfak” dersinde TVD’den Ebru Arıman yaptı hayvan özgürlüğü, iklim krizi ve insan sağlığı çerçevesinde veganlığın temellerini aktardı. Bezmialem Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görev yapan Sindirim Sistemi Hastalıkları Bölüm Başkanı ve Gastroenteroloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hakan Şentürk ise, “Veganlık: Fiziksel ve Ruhsal Sağlığın Kapısı” başlıklı sunumuyla, öğrencilere özellikle veganlığın insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini anlatarak çarpıcı veriler sundu, bir hekim olarak deneyimlerini aktardı. Soru-cevap kısmıyla desteklenen sunumunu, bir kez daha “İnsana, hayvana, gezegene özgürlük” sloganıyla bitirdi.

Üniversitenizde veya kurumunuzda Vegan Akademi’yi görmek için bize her zaman akademi@tvd.org.tr emailından ulaşabilir, aynı zamanda ⁣İnstagram’da @vegan.akademi hesabımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

🐾🌱 ✊ Vegan yemek hakkı başvurumuza Sağlık Bakanlığı’ndan ilk yazılı yanıt geldi. Türkiye’de veganların sağlıklı beslenme hakkı ve vicdan özgürlüğünün korunması amacıyla Dünya Vegan Günü’nde kamu kurumlarına yaptığımız başvurulara dair ilk yazılı yanıt Sağlık Bakanlığı’ndan geldi.⁣⁣ Pek çok kurum ve işletmede olumlu değişim yaratabilecek yasal düzenleme ve uygulama yetkisine sahip olan bakanlıktan Halk Sağlığı Genel Müdürü Uzm. Dr. Bekir Keskinkılıç imzasıyla yasal süre içerisinde gönderilen cevabi yazıda “vegan diyeti dikkate alınarak örnek menü planlamasına yönelik çalışmaların yapılacağı” bilgisi verildi.

Türkiye’deki veganları temsilen haklı taleplerimiz doğrultusunda gerekli adımlar ivedilikle atılmadığı takdirde, Anayasal hakkımız olan sağlıklı beslenme hakkının tüm kurumlar tarafından temin edilmesi ve Türkiye çapında üniversitelerden, hastanelerden ve özel kurumlardan bize yazan vegan bireylerin yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi için hukuki işlemleri başlatacağız.⁣⁣

Vegan yemek haktır; şahısların ve kurumların inisiyatifine bırakılamaz.⁣⁣

🐾🌱 ✊ Anadolu yaban koyunu ve yaban keçisi avına mahkemeden ikinci kez onay çıkmadı; bir ay sonra davayı kazandık. Derneğimizin Konya ve Karaman’daki “av ihalesine” karşı açtığı yürütmeyi durdurma ve iptal talepli davada ikinci ara karar da Aralık ayında çıktı. Mahkeme, Türkiye’de nesli tükenme tehlikesi altındaki Anadolu yaban koyunu ve yaban keçilerinin öldürülmesini kapsayan av ihalesinde ikinci kez hayvanlar lehine karar alarak yürütmeyi durdurmanın devamına karar verdi. Aynı zamanda 17 Ocak 2022 tarihine ilk kez duruşma kararı verildi.

Yeni yılın hayvanlar ve hayvan hakları mücadelesi açısından ilk önemli kazanımını, duruşmanın hemen ertesinde aldık. Konya Bölge İdare Mahkemesi, Tarım ve Orman Bakanlığı izniyle açılan av ihalesinin iptaline karar verdi. Böylece 7 Anadolu yaban koyunu ve 3 yaban keçisinin 2021-2022 “av sezonu” boyunca avcılarca öldürülmesi engellendi.

Ankara Barosu ve Konya Barosu Hayvan Hakları Merkezleri’nin avukatlarının, Yunuslara Özgürlük Platformu ve Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nin temsilcilerinin ve Konya’daki vegan aktivistlerin destek için katıldıkları duruşmadan bir gün sonra tebliğ edilen gerekçeli kararda aynı zamanda, bakanlığın karşı çıkmasına rağmen TVD’nin tüzüğü dikkate alınarak dava açma ehliyeti bulunduğu belirtildi.

Av katliamı tamamen yasaklanana ve hayvan sömürüsüne dayalı bu sistem son bulana kadar yaşam savunucularıyla birlikte mücadeleye devam edeceğiz.


Kapak fotoğrafı: Jo-Anne McArthur/We Animals Media

Önceki İçerikV-Label Türkiye Yönetici Asistanı arıyor
Sonraki İçerikOyuncu Ricky Gervais vegan olduğunu açıkladı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.