Türkiye’de veganların sağlıklı beslenme hakkı ve vicdan özgürlüğünün korunması amacıyla 1 Kasım Dünya Vegan Günü’nde kamu kurumlarına yaptığımız başvurulara dair ilk yazılı yanıt geldi.

Vegan Derneği Türkiye olarak, Türkiye’de veganlığın vicdan hürriyeti kapsamına alınması, veganların sağlık hakkı ve vicdan özgürlüğünün korunması amacıyla ilgili kurum ve bakanlıkların pozitif yükümlülüğünü yerine getirmesi için, hazırladığımız resmi dilekçeler ile 1 Kasım Dünya Vegan Günü’nde Ankara’daydık.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Sağlık Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın vegan bireylerin temel hakkı olan sağlıklı beslenme ve vicdan hürriyetlerinin korunması için pozitif adımlar atma yükümlülüğünü yerine getirmesi, kamusal ve özel alanlardaki toplu beslenme sistemleri menülerine veganlara ve bitkisel beslenme biçimine uygun zorunlu seçenekler konulması için düzenleme yapılması talebinde bulunduk.

“Örnek menü planlaması yapılacaktır”

Başvurularımıza ilk yazılı yanıt, pek çok kurum ve işletmede olumlu değişim yaratabilecek yasal düzenleme ve uygulama yetkisine sahip olan Sağlık Bakanlığı’ndan geldi.

Halk Sağlığı Genel Müdürü Uzm. Dr. Bekir Keskinkılıç imzasıyla yasal süre içerisinde gönderilen cevabi yazıda “vegan diyeti dikkate alınarak örnek menü planlamasına yönelik çalışmaların yapılacağı” bilgisi verildi.

Bakanlığın ilk etapta olumlu yaklaşımını memnuniyetle karşılasak da gönderilen yanıtın oldukça yetersiz olduğunu, sürece ve atılması planlanan adımlara dair gerekli bilgileri içermediğini belirtmek isteriz. Aynı zamanda başvurumuzun içeriği ve başlığı “Vegan bireylerin sağlık hakkı ve vicdan özgürlüğünün korunması olmasına rağmen, “Konu” bölümünde “vejetaryen bireyler” olarak belirtilmesi, başvurumuzda ve görüşmelerimizde vurgulamaya çalıştığımız etik hassasiyetten uzak olduğu için mevcut sorunun özüne ilişkin yaklaşım açısından hatalıdır.

Yazılı yanıttaki belirsiz ifadeler nedeniyle dün bakanlıkla telefonda görüşerek yetkililerden ayrıntılı bilgi beklediğimizi ifade ettik.

Vegan yemek hakkı için hukuki işlem başlatacağız

Önümüzdeki aylarda Ankara’daki yetkili kurumları yeniden ziyaret edeceğiz.

Türkiye’deki veganları temsilen haklı taleplerimiz doğrultusunda gerekli adımlar ivedilikle atılmadığı takdirde, Anayasal hakkımız olan sağlıklı beslenme hakkının tüm kurumlar tarafından temin edilmesi ve Türkiye çapında üniversitelerden, hastanelerden ve özel kurumlardan bize yazan vegan bireylerin yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi için hukuki işlemleri başlatacağız.

Vegan yemek haktır; şahısların ve kurumların inisiyatifine bırakılamaz.

Bir kez daha bakanlıkların, tüm vatandaşların sağlıklı beslenme ve vicdan özgürlüğü kapsamında sahip oldukları hakları teslim etme sorumluluğunu hatırlatarak en kısa sürede gerekli adımları atmalarını bekliyoruz.

Sağlık Bakanlığı’ndan gelen ilk yanıt
Önceki İçerikVeganizm Farkındalık Araştırması 2021
Sonraki İçerikTehlikeli ırk yoktur, tehlikeli insan vardır

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.