21.05.2024 – BASINA VE KAMUOYUNA:

Bugün bazı haber kaynakları tarafından 23.5.2024 Perşembe günü TBMM’ye 5199 sayılı kanunda değişiklik içeren bir taslağın geleceği işaret edildi. Taslak metni kamuoyu ile paylaşılmasa da haber içeriklerinde, sokaktaki evcil hayvanların toplanması, belli bir süre tutulması, sahiplenilmezler ise uyutulması-öldürülmesi şeklinde maddeler olduğu belirtilmekte.

BİZİM COĞRAFYAMIZ BİZİM KODLARIMIZ

Türkiye coğrafi koşulları, kültürel değerleri ve dinamikleri ile kendine özgüdür.  Sokakta yaşayan hayvanlar konusunda, sınırlarının olduğu Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri ile karşılaştırılamayacak bir zenginliğe ve hoşgörüye sahiptir. Kültürel ve inanış “kodlarımız” kuşaklar boyu aktarıla gelmiştir. Bu cümlelerin kanıtları orta çağ döneminden bugüne tüm tarihsel kaynaklarda yer almaktadır. Kanıtlıdır. Öldürme değil, koruma ve yaşatma içerir.

ÖLDÜRME de OLMAZ HAPSETME de

Sokakta yaşayan evcil hayvanların öldürülmeleri de toplanmaları da her dönem toplumumuzda reddedildi. Bugün de öyle. Öldürmenin sokakta ya da adada, görülmeyen yerde olmasına bakmaksızın lanetlenir. Sokakta yaşayan hayvanların alınıp götürülmesine karşı çıkılır.

Geldiğimiz noktada kendi elimizle oluşturduğumuz ve bu topraklarda bugüne dek süregelmiş şehir ve kırsal yaşamdaki insan-hayvan örüntüsüne bir gecede alınacak kararlarla ihanet edilemez. Doğanın tıpkı bizim gibi bir parçası olan hayvanların, siyasal ve yönetimsel yanlışların bir sonucu olarak nüfuslarının kontrol altında tutulamadığı yerlerde çözüm soykırımda aranamaz.

ÖLDÜRMEYE GEREKÇE OLUŞTURMAYA ÇALIŞANLAR ASIL SORUMLULAR

Basın tarafından cımbızlanan münferit örneklerde yaşanan üzücü olayların ana sebebi, görevini ve sorumluluklarını yerine getirmeyen resmî kurumlar ve yerel yönetimlerdir. İnsan hayvan arasında olduğu öne sürülen bu saldırgan davranışlarda en fazla olumsuz örneğin de insandan hayvana yöneltilen saldırganlıklar olduğu gerçektir.

Sokaktaki evcil hayvanlar için gönüllü olan binlerce yurttaşın kendi kaynakları ile besleme, kısırlaştırma, tedavi, koruma ve kollama yaptığı bilinirken, bu insan gücünü bölgesel nüfusu yönetme için değerlendiremeyenler, yasayla görevli olmalarına rağmen bunu yerine getiremeyen resmî kurumlardır.

HAYVAN HAKLARI SAVUNUCULARININ PAYDAŞ OLMADIĞI HİÇBİR ÇÖZÜM OLMAZ

Türkiye geneli hayvan hakları savunucularının görüş ve önerilerinin yer almadığı hiçbir yasa, uygulama sonuç getirmez.

Tek kabul edilebilir çözüm öldürme içermeyen yöntemlerle nüfus kontrolünü sağlamak ve yaşam şartlarını iyileştirmektir.

SÖZÜMÜZ VE SAVIMIZ

Hayvanların toplanarak toplu halde ölümünü içeren hiçbir yolu, yöntemi ve yasayı kabul etmiyoruz.

Serbest dolaşan hayvanlarda nüfusu şiddet ve öldürme içermeden yöneten, koruyucu veterinerlik uygulamalarıyla insan-hayvan ayrımı yapmayan ortak bir yaşamı sonuna kadar destekliyoruz.

Önceki İçerikAnne Hayvanların Görünmeyen Sömürüsü: Hayvan Kaynaklı Ürün Sektörü Dişi Üreme Sisteminden Nasıl Yararlanıyor?
Sonraki İçerikTarihimizdeki Kara Leke: Hayırsız Ada

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.