Geleneksel bazlama ve mısır ekmeğini andıran, aslında Kolombiya ve Venezuela mutfağına ait lezzetli “pideler” (arepa) görünümünde hazırlayacağımız bu patates köfteleri mantar ve sebzelerle yapılıyor. İsteyenler içine vegan peynir ekleyerek lezzeti ikiye katlayabilir. Ayrıca bu müthiş öğün öğle ve akşam yemeği için harika bir alternatif.

Tarif vegan; tercihe göre glutensiz ve yapması da çok kolay. Videosu ise sayfanın en altında.

8 adet patates köftesi için tarif ve bilgiler

Hazırlama süresi: 15 dakika

Pişirme süresi: 30 dakika

Toplam süre: 45 dakika

Kalori: 197

İçindekiler

Hamur için:

  • 1 kg patates
  • 80 g (1/2 su bardağı) un (beyaz pirinç unu veya mısır unu da olabilir)
  • 40 g (1/3 su bardağı) mısır nişastası (1/3 su bardağı)
  • Tadımlık tuz, karabiber, muskat

Dolgu için:

  • 250 g (3 su bardağı) dilimlenmiş mantar
  • Küp küp kesilmiş kabak (1 kabağın yarısı kadar)
  • 1 adet doğranmış soğan
  • 1 adet kapya biber
  • 2 diş kıyılmış sarımak
  • Tadımlık tuz, karabiber
  • 1 çay kaşığı İtalyan baharat karışımı
  • 1 çay kaşığı soğan tozu
  • 1 çay kaşığı sarımsak tozu
  • 1/2 çay kaşığı kimyon
  • 1/4 çay kaşığı pul kırmızı biber

Ek malzemeler:

  • Kızartmak için bitkisel yağ
  • Vegan peynir (tercihe bağlı)

Mantar, sebze ve vegan peynir dolgulu

Daha önce püre haline getirilmiş patatesten köfte yaptınız mı? Eğer yapmadıysanız bu tarifi denemelisiniz çünkü tadı kesinlikle harika! Bu köftelerin özel olmasını istediğim için onları mantar sebze ve vegan peynirle doldurdum. Sonuç: Kesinlikle benzersiz bir tat.

Sıradan patates köfteleri de son derece lezzetli, buna şüphe yok, fakat dolgulu olanı hepsine fark atacak cinsten!

Patates püresinden vegan patates köftesi
Fotoğraf: ElaVegan

Hamur

Hamur için ihtiyacımız olanlar:

  • Patates
  • Mısır unu
  • Tuz
  • Karabiber
  • Muskat
  • Un (Tercihen glutensiz)

Aslında normal un da kullanılabilir, fakat gluten intoleransınız varsa glutensiz un tercih etmenizde yarar var. Eğer hamur hemen kıvam alırsa daha az un da kullanabilirsiniz.

Hamurun kıvamı yapışkan olmamalı; eğer olursa bu patateslerin fazla sulu olduğuna işarettir.

Kullanılan patates miktarına göre kolay yoğrulma kıvamında oluncaya kadar yavaş yavaş un ekleyebilirsiniz. Mısır unu kıvamı daha sert yapacağından, normal undan daha az miktarda kullanmanız önerilir.

Dolgu

Ben patates köftelerini soğan, kapya biber, mantar, acı biber ve vegan peynirle doldurmayı tercih ettim. Ekstra olarak çeşitli baharatlar ekledim. Baharatlar kesinlikle içeriğin aromasını çok etkiliyor ve daha lezzetli hale getiriyor. Kimyon, pul biber, kekik de tarife yakışacaktır.

İsterseniz sevdiğiniz başka mevsim sebzelerini de kullanabilirsiniz. Mesela havuç, kabak, mısır, domates veya brokoli gibi. Kısacası elinizde ne varsa ekleyebilirsiniz.

Vegan patates köftesi dolgusu
Fotoğraf: ElaVegan

Vegan patates köftesi nasıl yapılır?

Hamuru hazırlama:

  1. Patatesleri soyun ve küçük parçalara ayırın; 20 dk boyunca tuzlu suda haşlayın.
  2. Haşlanmış patatesleri tuz, karabiber ve muskatla harmanlayın ve ezmek için özel patates ezicisi kullanın. Mikser kullanmayın, yoksa patatesler yapışkan bir hal alabilir.
  3. Dolduracağınız içeriği hazırlayana kadar patatesleri buzdolabına koyup soğumaya bırakın. Sonrasında un ve mısır unu ekleyip elinizle veya kaşıkla karıştırın. Unu yavaş yavaş eklemek önemli. Kıvamı çok yapışkan veya çatlayacak kadar sert olmamalı.

Dolgu malzemesini hazırlama:

  1. Sebzeleri doğrayın, soğanı 3-4 dakika boyunca yağda kızartın. Mantarları ve doğradığınız biberleri de karışımın içine ekleyin ve pişene kadar kavurun. Yanmaması için baharatlar en son eklenebilir.
  2. Her biri yaklaşık 120 gr olacak şekilde hamuru 8 parçaya ayırın,  top haline getirin ve içine 1,5 yemek kaşığı dolgu malzemesi alacak kadar bir çukur açın. En üstüne vegan peynir gelecek kadar boşluk bırakmayı da unutmayın. Üstünü, görüntüsünü bozmayacak şekilde ekstra bir hamurla da kapatabilirsiniz (Sayfanın altında paylaştığımız videoyu izleyerek daha iyi anlayabilirsiniz).
  3. Doldurduğunuz köfteleri tavaya koyduğunuz 2 kaşık yağda iki tarafı da altın sarısı olana kadar kızartın. Ben kızartmak için genelde sac kullanıyorum. İçi yumuşak, dışı kıtır oluyor. Eğer daha fazla çıtır olmasını isterseniz, kızartmaya ilave olarak fırında 190 derecede 20 dakika kadar pişirebilirsiniz.
Hem öğle ve akşam yemeği olarak hem de yolculuk için harika bir atıştırmalık.
Fotoğraf: ElaVegan

Sadece fırın kullanarak patates köftesi yapabilir miyim?

Bu soruyu patates köftesi tarifini verdiğimde çok sık aldım ve denemek istedim. Direkt olarak kızartmadan fırın kullandığımda istediğim sonucu elde edemediğimi gördüm. Yani istediğim çıtırlıkta olmadı. Yine tadı güzeldi, fakatdediğim gibi çıtır çıtır değildi. İlla fırında yapacağım derseniz köftelerin her iki tarafını da bolca yağlamayı unutmayın.

Nasıl saklamalıyım?

Köfteler, hava almayan kapalı bir kapta 4-5 gün kadar saklanabilir. Ayrıca patatesler dondurulabilir de. Hatta dondurduktan sonra kızartılan köftelerden daha iyi sonuç bile alınabiliyor. Hava geçirmeyen kaplarda veya poşetlerde saklanan köfteler 3 ay boyunca rahatlıkla dayanıyor.

Yolculuk için harika bir atıştırmalık!

Bu vegan patates köftelerini hem akşam yemeği olarak hem de yolculukta ağzınıza kolaylıkla atabileceğiniz için atıştırmalık olarak yanınıza alabilirsiniz. Ayrıca zamanınız yoksa işe, okula götürmek için bir gün önceden de hazırlayabilirsiniz.

Eğer bu tarifi denerseniz fotoğrafını çekip @elavegan ve @tvd.org.tr Instagram hesaplarına yollayabilir veya #elavegan #tvdorgtrtarif etiketiyle paylaşabilirsiniz.

Afiyet olsun!

Video: ElaVegan YouTube

Çeviri: Zeynep Irmak Alpaslan, veteriner fakültesi öğrencisi, TVD gönüllüsü

Kaynak & Kapak fotoğrafı: ElaVegan

Önceki İçerikVegan Yaşama Dair Mitler: “Veganlara katılıyorum ama vegan olamıyorum”
Sonraki İçerikAvrupa Birliği hayvan kaynaklı olmayan antikorları tavsiye ediyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.