Sahte yaban hayvanlarının broş olarak kullanıldığı, Naomi Campbell ve Kylie Jenner gibi modellerin giydiği Paris Moda Haftası’ndaki Schiaparelli tasarımlarının yapımında “hiçbir hayvan zarar görmedi” mi gerçekten? Peki ya verdiği mesaj ve özendirdiği zulüm?

Moda markaı Schiaparelli, doğanın ve yaban hayatının “ihtişamını kutlamak için” Paris Moda Haftası’nda bu tasarımları kullandığını ve bu süreçte “hiçbir hayvanın zarar görmediğini” iddia ediyor. Oysa tam da aksini yapıyor.

İnsanın diğer hayvan türleri üzerindeki tahakkümünü pekiştirecek şekilde hayvanları bir kez daha metalaştıran bu Schiaparelli defilesi, Türkiye’de de yasaklanması için çabaladığımız av turizmini ve avcılığı özendirdiği gibi, aynı zamanda tasarımların yapımında kullanılan yün ve ipek sebebiyle zulmün görünmediği veya kanıksandığı sektörleri de yanlış bir beyan yayarak temize çıkarıyor. Hayvan kullanımını şık bir trendmiş gibi göstermeyi de ihmal etmiyor.

Oysa milyarlarca hayvan giyim malzemesine dönüştürülmek için sakat bırakılıyor, yaralanıyor ve öldürülüyor.

6. kitlesel yok oluşun eşiğinde ve her geçen gün bilinçlenen tüketici karşısında 21. yy’ın moda sektörü de artık etik, sürdürülebilir ve hayvansız bir sisteme doğru evrilmeli.

Genellikle kürk ile anılan, pek çok kişi tarafından bu sebeple boykot edilen moda sektörü ve hayvan zulmü, aslında deriden ipeğe ve yüne kadar çok daha büyük bir sömürü ve işkence zincirinden sorumlu. Üstelik artık hayvansız ve zulümsüz alternatifler mevcutken.

Dolabınızdan ve tabağınızdan hayvanları çıkararak şiddetin bir parçası olmayı reddedin. Zulme ortak olmayın, vegan olun.


Kapak fotoğrafı: Schiaparelli

Önceki İçerikSüper İnek adlı kısa animasyon filmi En İyi Kısa Film ödülünü aldı
Sonraki İçerikAlman hükümeti iklim kriziyle mücadele ve halk sağlığı için bitki bazlı beslenmeye geçişi destekliyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.