İkisi de kanser alanında uzman doktor olan iki kız kardeş neden bitkisel beslenme üzerine bir kitap yazdı ve neden okumamız gerekiyor?

Kendinizi dünyanın en önde gelen ölüm nedenlerinden olan kalp hastalığından ve kanserden nasıl koruyacağınızı merak ediyorsanız, Dr. Shireen ve Dr. Zahra Kassam kardeşler tarafından kaleme alınan “Bitkisel Beslenme: Sorularınıza Bilimsel Cevaplar” (Eating Plant-Based: Scientific Answers to Your Nutrition Questions) kitabını mutlaka okumalısınız.

Bu kitabı, “sağlıklı bitkisel beslenmeyi benimsemeleri için insanlara güven telkin ederek ve insanların kendi sağlıklarıyla birlikte bu gezegeni paylaştığımız herkes için bitkisel beslenmenin doğru bir karar olduğunu gerçekten anlayacaklarını” umarak yazdılar.

Seçkin yazarlardan kanıta dayalı bilgiler

Dr. Shireen Kassam, İngiltere, Londra’da çalışan bir hematolog. Dr. Zahra Kassam da Kanada, Toronto’da görev yapan radyasyon onkoloğu.

Dünya çapındaki çoğu doktorda olduğu gibi, her ikisi de tıp eğitimleri sırasında, kronik hastalıkların önlenmesi ve yönetilmesinde beslenmenin faydalarını gösteren önemli kanıtlar konusunda eğitim almamışlar.

Bilimsel araştırmaları sonucunda, hastalıkların temel nedenine ve sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerine odaklanan bir tıp dalı olan Yaşam Tarzı Tıbbı’nın ve beslenmenin gücünü keşfettikten sonra ise, her ikisi de ülkelerinde kâr amacı gütmeyen, bitkisel beslenme konusunda kanıta dayalı eğitimler veren ve bu konuda savunuculuk yapan sağlık kuruluşları kurdu: Bitki Temelli Sağlık Profesyonelleri (Plant-Based Health Professionals UK) ve Bitki Temelli Kanada (Plant-Based Canada).

Gıda seçimlerinin insan sağlığına etkisi

İnsan sağlığı için bitkisel gıdaların daha fazla tüketilmesi yönündeki ezici kanıtlara rağmen, beslenmede et, süt ve yumurta ihtiyacına dair asılsız efsaneler hala devam ediyor. Yazarlar, aşağıda sıraladığım bazı yaygın korkulara açıklık getirmek için, okunması kolay bir biçimde hazırlanmış soru-cevap yaklaşımı kullanıyor:

  • Bitkisel beslenmede yeterli proteini nasıl alabilirim?
  • Bitkisel beslenme çocuklar için güvenli mi?
  • Soya güvenli bir gıda mı? (Ve evet öyle! Daha fazlasını öğrenmek için lütfen kitabı okuyun.)

Gıda seçimlerinin çevre üzerindeki etkisi

Yazarlar, kitaplarının bir bölümünü gezegenin sağlığına yönelik konulara ayırmış.

Kassam kardeşlerin çok etkili bir şekilde yaptıkları gibi, tüm sağlık profesyonellerinin gezegenin sağlığını da savunması gerekir çünkü sağlıklı bir çevre ve gezegen olmadan insan sağlığından bahsetmek mümkün değildir.

Günümüzde Dünya’nın büyük bir çiftliğe dönüştürüldüğü inkar edilemez bir gerçek. Tarım arazilerinin yüzde 80’i et ve süt hayvancılığı için kullanılıyor, fakat kelimenin tam anlamıyla bizi hasta eden bu yiyecekleri tüketmemize bile gerek yok.

Örneğin; sığır etini fasulyeyle, tavuğu nohutla, inek sütünü soya sütüyle değiştirebilirsiniz. Hayvan kaynaklı gıdalardan bitki bazlı gıdalara yapacağınız geçiş, kendi sağlığınız, gezegenimiz ve tüm canlılar için bir kazan-kazan durumu olacaktır.

Daha fazla bilgi için

Kayıtlı bir diyetisyen olarak benim tutkum, bitkisel gıdaların kanıtlanan faydalarını anlatmaktır. Hiçbir şeyin tadı sağlıklı hissetmek kadar güzel olamaz. plangtevity.com web sitemi ziyaret edebilirsiniz.


Plant-Based Health Professionals adlı sivil toplum kuruluşunu kuran Dr. Shireen Kassam, 2021 yılında pandemi önlemleri sebebiyle çevrimiçi gerçekleştirdiğimiz ve her yıl düzenlediğimiz Uluslararası İstanbul Vegfest vegan festivalimizin de konuğu olarak “Sağlık Çalışanları Vegan Hareketini Nasıl Destekleyebilir?” başlıklı söyleşimize katılmıştı.

Sorumlu Tıp Doktorları Komitesi (PCRM), İngiliz Diyetetik Derneği ve Amerikan Beslenme ve Diyetetik Akademisi gibi pek çok sağlık kuruluşu tarafından bebek, çocuk ve yetişkinler dahil her yaştan bireye tavsiye edilen bitkisel beslenmenin insan sağlığına faydaları ve çeşitli (kronik) hastalıkları önlemedeki başarısı üzerine daha fazla bilgi almak isterseniz, bilimsel / akademik çalışmaların ayrıntılarını kaynaklarıyla birlikte web sitemizde ​Neden Vegan ​→​ ​​Sağlık / Beslenme başlığı altında bulabilirsiniz.

Önceki İçerikYulin’deki köpek eti festivalinden 386 köpek kurtuldu
Sonraki İçerikVegan Derneği Türkiye vegan peynir yasaklarına karşı Tarım ve Orman Bakanlığı’na dava açtı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.