Asya’nın bazı bölgelerinde her yıl 30 milyon köpek etlerinin tüketilmesi için öldürülüyor. ABD’de 1,5 milyardan fazla “çiftlik hayvanı” insan tüketimi için yetiştirilirken, Türkiye’de yılda en az 1 milyar hayvan da eti için öldürülüyor. Kurban Bayramı’nda katledilen hayvan sayısı ise 3 milyon 700 bini geçiyor.

Çin’in güneyindeki Yulin şehrinde her yıl düzenlenen köpek eti festivaline sadece birkaç gün kala aktivistler 386 köpeği katledilmekten kurtardı.

Bu köpeklerin hayatta ikinci bir şansları olacak, ancak ne yazık ki yüzlercesi hâlâ ölümü bekliyor. Bazıları ise çoktan yaşamını yitirdi.

Aktivistler iki hafta önce köpeklerle dolu bir kamyon bulduktan sonra, hayvan tüccarlarının insanları bulaşıcı hastalık riskine soktuğunu iddia ederek ve halk sağlığı ile ilgili mevcut yasalara atıfta bulunarak durumu polise bildirdi. Shaanxi eyaletinden gelen polis ekibinin köpeklere el koymasının ardından köpekler bakım ve tedavi için Pekin’deki bir derneğe ulaştırıldı. Şu anda hepsi veteriner hekim gözetiminde.

Köpek kaçakçısı para cezasına çarptırılırken köpeklerin mülkiyetinden vazgeçtiğini belirten bir belgeye de imza atmak zorunda kaldı.

HSI, bu tür para cezalarının nadiren ödendiğini belirtiyor çünkü para cezaları genellikle hayvan tacirlerinin satıştan elde edeceği miktardan çok daha fazla.

Yıllardır Çin’deki Yulin köpek eti festivalinin son bulması için mücadele veren Humane Society International’a (HSI) göre satış için kamyona “tıkılan” hayvanların çoğunun gözleri enfekte olmuş ve pek çoğunda cilt hastalıkları tespit edilmişti.

Çin’de köpek eti tüketimi

2009’da ilki gerçekleştirilen Yulin Köpek Eti Festivali bu yıl 21 Haziran’da başladı.

Çin nüfusunun çok küçük bir yüzdesi köpek eti yemeye devam ediyor. HSI, Çin vatandaşlarının yüzde 70’inden fazlasının düzenli olarak köpek tüketmediğini belirtiyor ve köpek eti endüstrisini ayakta tutanın tüketiciler değil, tüccarlar olduğunu vurguluyor.

Bu durum, 2020’de köpeklerin “çiftlik hayvanları” değil, “refakatçi hayvanlar” olduğunu resmen ilan eden Çin Tarım Bakanlığı’nın ve hükümetin görüşlerini de yansıtır nitelikte. Köpek eti satışı, bu kararın hemen ardından büyük şehirler Shenzhen ve Zhuhai’de yasaklandı.

Bu yıl kesilecek binlerce köpek, diğer ülkelerdeki köpek eti çiftliklerinden getiriliyor. Birçoğu da tüccarlara ve restoranlara satılmak için ailelerinden ve sokaklardan çalınmış köpekler.

386 köpeğin kurtarılmasını sağlayan aktivistler aynı zamanda Yulin’deki bir köpek ve kedi eti marketinde 18 Haziran’da çekilen görüntüyü HSI ile paylaştı. Kaynak: HSI

Yeterince köpek ve kedi olduğunda hayvanlar hareket bile edemeyecekleri kafeslere yığılıyor ve ülkenin dört bir yanına, hatta çevre ülkelere kamyonlarla naklediliyor. Çin sınırını geçen köpeklerin her birinin sağlık sertifikası olması gerekiyor, fakat köpek eti festivali için kaçırılan köpeklerin herhangi bir belgesi bulunmadığından hayvanlar yasadışı yollarla ülkelere sokuluyor.

Çin genelindeki tüm polis birimleri köpek hırsızlarına ve kaçakçılarına karşı katı bir sıfır tolerans yaklaşımına sahip değil. Bu da köpek ticaretini tamamen sonlandırmaya engel oluyor.

Köpek eti Hong Kong, Tayvan, Tayland, Singapur ve Filipinler’in yanı sıra Kamboçya’nın Siem Reap eyaletinde ve Endonezya’daki 17 şehir ve ilçede yasaklanmış durumda.

Peki ya “diğer” hayvanlar?

Et ticaretinde zulüm ve kötü muamele gören sadece köpekler değil. Dünyada her yıl milyarlarca inek, domuz, tavuk, koyun, keçi ve daha fazla türde hayvan insan tüketimi için katlediliyor. Yulin yakınlarında yakalanan köpekler gibi onlar da istismara ve sömürüye maruz bırakılıyor.

The Guardian gazetesinin yakın tarihli bir araştırmasına göre, her yıl ABD’de insan tüketimi için yetiştirilen 20 milyondan fazla hayvan yorgunluk, hastalık, açlık, susuzluk, ısı stresi ve travma gibi sebeplerden mezbahada ölüme gönderilmeden çok önce yaşamını yitiriyor.

Hayvana şiddet, yalnızca gıda sektöründe değil, deney, kürk, eğlence gibi pek çok farklı endüstride diğer türleri de içine alarak devam ediyor. Bu sömürünün bir parçası olmamak ve hayvan sömürüsüne son vermek elimizde.

Tüm canlılara eşit davranmak ve hayvanlara addedilen mal statüsünü reddetmek için vegan olun.


Kaynak: Plantbased News, The Guardian, HSI, HAKİM

Kapak fotoğrafı: Guangyuan Bo’ai Animal Protection Center / Animals Asia

Önceki İçerikAşırı sıcaklar sebebiyle 2 bin sığır hayatını kaybetti
Sonraki İçerikKanser alanında uzman doktor kardeşlerden bitkisel beslenme üzerine okunması gereken yeni bir kitap

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.