Gıda tedarikçisi Sodexo, iklim krizine yol açan emisyonları azaltmak amacıyla ABD üniversitelerinin yemekhanelerinde çıkan menüleri yeniliyor; sağlıklı, dengeli ve besleyici vegan menülerin sayısını artırıyor.

ABD’deki yüzlerce üniversite, iklim değişikliğiyle mücadele amacıyla 2025 yılına kadar öğrencilere daha fazla bitki temelli seçenek sunma kararı aldı. ABD’deki 1000’den fazla üniversiteye ve okula ürün tedarik eden yemek hizmetleri şirketi Sodexo, Humane Society of the United States (HSUS) adlı hayvan koruma kuruluşu ile yaptığı çalışmaların neticesinde, önümüzdeki üç yıl içinde kampüs menü tekliflerinin yüzde 42’sini bitki bazlı hale getirmeyi ve şirket olarak karbon emisyonlarını 2025 yılına kadar yüzde 34 oranında azaltmayı hedefliyor.

Hayvancılığın gezegene olumsuz etkisi

Sodexho’nun çevresel etkisine ilişkin yaptığı 2020 tarihli bir araştırma, şirketin karbon ayak izinin yüzde 70’inin hayvansal gıdalarla bağlantılı olduğunu ortaya çıkardı.

Hayvan üretimi ve tiketimi, küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 14,5’inden sorumlu. Saygın üniversiteler tarafından yürütülen çok sayıda araştırma, bitki bazlı gıda üretimi ve tüketiminin ise gezegen için çok daha faydalı ve sağlıklı olduğunu gösteriyor. Çünkü bitki bazlı gıdaların üretimi, hayvansallara kıyasla önemli ölçüde daha az sera gazı yayar, daha az su ve toprak gerektirir.

Sadece bireysel bazda, haftada bir veya iki kez kuzu (eti) yemek, yılda yaklaşık 339 kg sera gazı emisyonu yayıyor (Bu, benzinli bir arabayı 1380 km’den fazla sürmekle aynı). BBC’nin iklim etkisi hesaplayıcısına göre, aynı miktarda tofu yemek ise sadece 12 kg yayıyor.

Üniversitelerdeki vegan yemekleri artırmak

HSUS; yemek tarifleri, örnek menü fikirleri, beslenme önerileri ve uygulamalı mutfak eğitimi yoluyla 140 eğitim tesisinde şirkete teknik destek sağlayarak bitki bazlı yemeklerin sayısını artırmayı amaçlıyor.

Sürdürülebilirlik ve değişen tüketici beslenme tercihleri doğrultusunda strateji değiştiren Sodexho da, hayvan ve hayvansal ağırlıklı menülerden uzaklaşarak ve vegan menü sayısını artırarak somut değişiklikler ile diğer firmalara örnek olmayı planlıyor.

Yakın tarihli Innova Sağlık ve Beslenme Anketi’ne göre, 18 ila 25 yaşındakilerin yüzde 23’ü vejeteryan veya vegan olarak kendilerini tanımlıyor ve beslenme biçimlerini bu tanıma göre düzenliyor. Bu gençlerin yaklaşık üçte biri, 2021’de bitki bazlı protein tüketimini artırdığını belirtiyor.


Kaynak: Plantbased News, The Vegan Review

Önceki İçerikAnneler Günü’nde diğer anneleri düşündünüz mü?
Sonraki İçerikYeni araştırma: Sağlıklı bitkisel gıdalar tip 2 diyabet riskini azaltabilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.