Yeni bilimsel veriler, beslenme ve insan sağlığı arasındaki ilişkinin ne denli bağlantılı olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.

Avrupa Diyabet Araştırmaları Derneği Dergisi Diabetologia’da yayımlanan güncel bir araştırmaya göre; meyve, sebze, kabuklu yemişler ve baklagiller gibi bitki bazlı gıdaları daha fazla tüketen kişiler, tip 2 diyabet (T2D) geliştirme riskini önemli ölçüde azaltabilir.

Bu bulgular, T2D’nin önlenmesinde bitki bazlı beslenmenin faydalarını gösteren önceki bilimsel çalışmalarla da uyumlu.

Beslenme ve diyabet arasındaki ilişki

Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu Beslenme Bölümü’nden araştırmacılar, beslenme profilleri ile T2D geliştirme riski arasındaki ilişkileri belirlemek için çalışmalara başladı.

İlk etapta farklı bitki bazlı beslenme biçimlerinde ortaya çıkan metabolit profillerini analiz ettiler. Metabolit, gıdaları parçalamak veya metabolize etmek için kimyasal süreç yoluyla canlı bir organizma tarafından kullanılan veya üretilen bir maddedir.

Çalışma, 10 bin 684 yetişkinden alınan kan plazması örneklerinin analizini içeriyordu. Tüm katılımcılar gıda ve beslenme anketlerini doldurdu ve sonrasında üç farklı gruba ayrıldı:

  • Grup 1; tam tahıllar, meyve, sebze, kuruyemiş ve baklagiller gibi sağlıklı bitkisel gıdalar açısından zengin bir beslenme uygulayan katılımcılardan oluşuyordu.
  • Grup 2; rafine tahıllar, meyve suları, şekerli içecekler ve tatlılar gibi sağlıksız bitkisel gıdalardan oluşan bir beslenme uygulayan katılımcılardan oluşuyordu.
  • Grup 3; süt ve süt ürünleri, yumurta ve balık dahil “et” gibi hayvan kaynaklı gıdalardan oluşuyordu.

Çalışmanın bulguları

Araştırmacılar, sağlıklı bitki bazlı gıdaları daha az tüketen kişilerin T2D geliştirmeye devam ettiğini buldu. T2D’si olanlar tipik olarak daha yüksek bir ortalama vücut kitle indeksine (BMI) sahipti ve yüksek tansiyon, kolesterol seviyelerine sahip olma olasılıkları daha yüksekti. Ayrıca fiziksel olarak daha az aktif oldukları görüldü.

Araştırmacılar ek olarak özellikle polifenoller açısından zengin bitki bazlı gıdalar ile beslenen katılımcıların tip 2 diyabet rahatsızlığına yakalanma olasılığının daha düşük olduğunu kaydetti.

Beslenme ve diyabet arasındaki ilişkiye dair daha fazla çalışma yapılmasının önemine değinen yazarlar, “Bulgularımız, sağlıklı bitki bazlı beslenmenin diyabetin önlenmesindeki yararlı rolünü destekliyor ve gelecekteki araştırmalar için yeni bilgiler sağlıyor,” diyor.


Kaynak: Plantbased News

Kapak fotoğrafı: Jason Briscoe / Unsplash

Önceki İçerikABD kampüs menülerinin neredeyse yarısı vegan olacak
Sonraki İçerikVegan Derneği öğrencilerin sağlıklı beslenme hakkını yok sayan YÖK’e dava açtı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.