İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu (MYO) Aşçılık Programı öğrencileri, “Kariyer Dönemi” etkinliği kapsamında vegan şef İmran Kınık’ın vegan mutfak atölyesine katılırken, okul yönetimi de gelecek dönem müfredata veganlık ve bitkisel beslenme ile ilgili yeni bir ders ekleneceğinin duyurusunu yaptı.

MYO’nun daveti üzerine, atölye sonrası yaptığımız ek görüşmeye TVD’yi temsilen avukat Tuğçe Berber de katıldı ve aşçılık / beslenme programlarında dahi vegan etiğinin yer almasının önemine değindi.

Kavram MYO Müdürü Prof. Dr. Derman Küçükaltan ile daha önce yaptığımız görüşmelerde tavsiyelerimiz doğrultusunda ve okul yönetiminin yeniliklere açık yapıcı ve sorumlu yaklaşımı sonucu programa alınması planlanan seçmeli dersin, oluşturmayı planladığımız işbirliği çerçevesinde, başta etik ve hayvan özgürlüğü olmak üzere vegan felsefenin ve bitkisel beslenmenin her yönüyle ele alınmasını sağlayacağına inanıyoruz.

Çünkü bugün veganlık medyanın da etkisiyle bir “akım” olarak nitelendiriliyor ve çoğunlukla yalnızca “beslenme” ile sınırlandırılıyor. Oysa bu hatalı algıyı hep birlikte düzeltmeliyiz. Çünkü veganlık, özünde, tıpkı dernek olarak çalışmalarımız gibi, insanların, insan olmayan hayvanlar üzerinde kurduğu sistematik sömürünün ortadan kaldırılmasını amaç edinen ve vicdan özgürlüğüne dayanan bir felsefe. Bunu da sosyal adalet, barış ve eşitlik anlayışını temel alarak yapmaya çalışan, türcü bakış açısına son vermeyi hedefleyen bir anlayış.

Yakın zamanda Kavram MYO ile planladığımız ortak çalışmayla müfredatın, hayvan özgürlüğünden insanın ve gezegenin sağlığına kadar vegan yaşamı her yönüyle kapsamasını sağlamayı hedefliyoruz. Bu konuda benzer çalışmalar yapmak isteyen eğitim ve öğretim kurumlarına Vegan Derneği olarak ayrıca desteğe hazırız.

Her üniversitenin ve meslek yüksekokulunun bu çalışmaları örnek alacağını umut ediyor ve vegan bir dünya idealinin ortaklaşması için herkesi vegan olmaya çağırıyoruz.


Fotoğraflar: İHA Haber Ajansı / Kavram MYO

Önceki İçerikAlmanya Sağlık Bakanı hayvan tüketimini neredeyse tamamen düşürme çağrısında bulundu
Sonraki İçerikVegan ultra mesafe koşucusu Tesla’yı geride bıraktı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.