Bolu av davasında yeni gelişme: Vegan Derneği’nin Bolu’daki “av ihalesine” karşı açtığı yürütmeyi durdurma ve iptal talepli davasında duruşma tarihi belli oldu. Duruşma, 4 Mart Cuma günü Bolu Adliyesi’nde görülecek.

28 Ocak Cuma, İstanbul – Ulusal ve uluslararası düzeyde koruma altında olan kızıl geyiklerin yaşam hakkı için Vegan Derneği Türkiye (TVD) tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı’na karşı 19 Ekim’de açılan davanın duruşma tarihi belli oldu.

Daha önce bakanlık tarafından mahkemeye gönderilen ve avın gerekliliğini savunan dilekçeler ile uzman görüşlerini bilimsel yönden yetersiz ve çelişkili bularak yürütmenin durdurulması kararı veren Bolu İdare Mahkemesi, 4 Mart Cuma günü saat 14:25’e Bolu Adliyesi’nde (Aşağısoku Mahallesi Yıldırım Beyazıd Caddesi No:2 Merkez) duruşma tarihi ve saati verdi.

Mahkeme aynı zamanda:

  • Duruşmaya kadar olan süre içerisinde, “hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden itiraz yolu kapalı olmak üzere” yürütmenin durdurulması kararının devamına hükmetti; böylece yargılama sonuçlanana kadar hayvanların avlanmasına getirilen yasak da devam etmiş olacak.
  • Avın devam etmesi için verilen itiraz dilekçelerinde, hayvan hakları derneklerinin herhangi bir menfaati ve dava açma ehliyeti olmadığını iddia ederek “ehliyet yönünden” davanın ve müdahilliklerin reddini talep eden, süre aşımı sebebiyle de dava açılamayacağı iddiasıyla bakanlık ile birlikte davaya itiraz eden av şirketi TorosAltay Turizm’in açıklamalarına itibar edilemeyeceği kanaatine vardı; gerekçelerini sundu.
  • Hayvan Hakları ve Etiği Derneği’nin ve Hayvanlara Adalet Derneği’nin de davacı yanında (TVD), TorosAltay Turizm adlı av organizasyon şirketinin davalı idarenin yanında (Tarım ve Orman Bakanlığı) davaya katılma başvurularını kabul etti.

4 Mart Cuma günü görülecek duruşmada, yakın zamanda Konya ve Karaman’da açtıkları av karşıtı davada olduğu gibi, nihai kararın hayvanlar lehine çıkması için #AvCinayettir etiketiyle sosyal medyadan son gelişmeyi duyuran TVD, Bolu’daki yaşam savunucularına bir arada olma ve duruşma gününde Bolu İdare Mahkemesi’nde buluşma çağrısı yaptı.

Ne olmuştu?

TVD, Ekim 2021’de, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan 2021-2022 Av Yılı Av Turizmi Uygulama Talimatı çerçevesinde Bolu’da avlanması planlanan 15 kızıl geyiğin öldürülmesine engel olmak için Bolu İdare Mahkemesi’nde bakanlığa dava açmıştı. Bolu’nun Mudurnu Sırçalı, Kıbrısçık, Seben Merkez ve Seben Taşlıyayla bölgelerinde koruma altındaki 15 kızıl geyiğin “avlattırılması işi” ihalesinin etiğe ve hukuka aykırılık teşkil etmesi sebebiyle yürütmenin acilen durdurulmasını ve iptalini talep etmişti.

Kasım ayı başında verdiği yürütmeyi durdurma kararında, av ihalelerini açan bakanlıktan “dava konusu işlemin hukuki ve maddi” gerekçelerine dair ayrıntılı rapor isteyen Bolu İdare Mahkemesi, TVD’nin gönderdiği ikinci savunmanın da ardından bakanlığın etüt-envanter raporlarını yetersiz bulmuş, çelişkiler ve eksiklikler sebebiyle yürütmeyi durdurma kararının devamına hükmetmişti.

Bakanlıktan bir kez daha “ihtilafa yer vermeyecek şekilde açıkça belirtilerek” yaş, cinsiyet gibi popülasyona dair ayrıntılı ön etüt çalışmalarına, envanter kriterleri ve tekniklerine dair ayrıntılı bilgi talep eden mahkeme, bu sayede 15 kızıl geyiğin öldürülmesini bir süre daha engelleyen karara imza atmıştı.

Kızıl geyiklerin “zararlı” olduğu ve av faaliyetlerinin “koruyucu veteriner hekimlik uygulaması” olarak değerlendirilmesi gerektiği iddiasıyla hayvanların avcılarca öldürülmesini savunan bakanlık, mahkemeye sunduğu “uzman” görüşlerini Isparta Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Yasin Ünal’ın, Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi bölümünden Doç. Dr. Akif Keten’in ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Entomolojisi ve Koruma Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Vedat Beşkardeş’ten almıştı.

Bakanlıkça hazırlanan ihale kapsamında geyiklerin yaşam hakkı, birey başına en az 9.300 TL, en fazla 14.800 TL’den satışa çıkarılmıştı.

Konya ve Karaman av ihalesi geçen hafta iptal edilmişti

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Konya ve Karaman illerini kapsayan av ihalesine karşı Vegan Derneği’nin 24 Kasım’da açtığı davada nihai karar yakın zamanda hayvanlar lehine olmuştu.

Konya Bölge İdare Mahkemesi, yaklaşık iki ay süren davanın 17 Ocak’ta Konya’da yapılan duruşmasında, bakanlığın savunmasını yine yetersiz bularak, dünya çapında yalnızca Türkiye’de görülen ve nesli tükenen Anadolu yaban koyunlarının ve yine nesli tükenme tehlikesi altında olan yaban keçilerinin avlanması için açılan ihalenin iptaline hükmetmişti. Nihai karar ile avcıların hedefindeki iki türün 2021-2022 “av sezonu” boyunca Konya ve Karaman illerinde avcılar ve av şirketleri tarafından öldürülmesi engellenmişti.


Kapak fotoğrafı: Diana Parkhouse / Unsplash

Önceki İçerikOyuncu Ricky Gervais vegan olduğunu açıkladı
Sonraki İçerikBitki bazlı beslenme ile gıda kaynaklı emisyonlar yüzde 61 oranında azaltılabilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.