Bu değişikliği yapmak ilk etapta bazıları için göz korkutucu gelse bile gerçekte hiç de öyle değil. Veganizmin hayvanlar, sağlıklı yaşam ve Dünya için en iyisi olduğu konusunda veganlarla hemfikir olman harika. Peki, neden vegan olamayacağını düşünüyorsun?

Yazı: Elifnur Polat*

Eğer yıllarca hepimize yemek olarak dayatılan ama zaman içinde edindiğin bilinçle artık geride bırakmayı düşündüğün beslenme alışkanlıklarını özleyeceğini düşünüyorsan yanılıyorsun. Çünkü bugün, son derece kolay erişilebilir ve lezzetli vegan fast food ürünlerinden potasyum, protein, kalsiyum, fosfor ve vitamin zengini çok sağlıklı vegan malzeme seçenekleri var.

Hayvanların bedenleri, organları ve beden parçaları, pişirilme teknikleriyle birlikte bize yıllarca sosis, kıyma, nugget, şnitzel, fileto, pirzola, biftek, kokoreç, iskender, döner, tandır vb. gibi isimlerle sunuldu. Oysa şimdi neredeyse hepsinin zulüm içermeyen, bitkisel kaynaklardan elde edilen versiyonlarına ulaşabiliyoruz. Zorlandığını hissettiğin zamanlarda, hayvan sömürüsüyle elde edilen beden parçaları ve sıvıları yerine bu vegan ürünleri rahatlıkla hazırlayabilir, bulabilir ve tüketebilirsin, çünkü bu ürünlerin bazıları için gerekebilen geçiş sürecine özellikle yardımcı olabileceğini düşünüyoruz. Belki ilk başta bazılarının tadı sana yabancı gelebilir ama çok kısa sürede alışacağına, hatta bazılarına hiç ihtiyaç duymayacağına eminiz.

Üstelik etik veganlık konusunda bizimle hemfikirsen ve insan dışı hayvanların insan menfaati uğruna farklı endüstrilerde nasıl sömürüldüğünü fark ettiysen, çok büyük ihtimalle “et”, süt, yumurta, peynir ve tereyağı olarak önümüze konan hayvan parçaları ve sıvıları sana eskisi gibi “leziz ve cazip” gelmeyecektir. Dahası vegan peynir, vegan yoğurt, vegan tavuk, vegan balık gibi seçeneklere ihtiyaç duymayan pek çok vegan da var.

Aile ve arkadaşlar

Ailene ve arkadaşlarına vegan olduğunu söyleme konusunda çekincelerin varsa, her şeyden önce sana gelebilecek sorulara karşı veganlık konusunda donanımlı olmak seni güçlü kılacaktır. Bu temel bilgiler kendinden emin olduğunu göstermene yardımcı olacak ve bu da aile ve arkadaş çevrenin, kendi bedenin ve yaşamın hakkında verdiğin kararlara daha fazla saygı göstermelerini sağlayacaktır. En azından veganlığı sürdürme ve veganizm felsefesini benimseme konusundaki azmin ve tutarlılığın bir süre sonra belki çevrendeki insanlara da ilham olacaktır.

Vegan bir yaşama geçişte vegan arkadaşlarından göreceğin destek de çok önemli. Lütfen yardım istemekten, onlara danışmaktan çekinme. Sormak istediğin bir şey olursa her zaman derneğimize de ulaşabilirsin.

Rehber siteler ve etkinlikler

Hem veganlığın etik dayanaklarını hem de insan sağlığına ve çevreye faydalarını aktaran bizim gibi pek çok dernek, oluşum ve site var. Öncelikle bu hesapları takip ederek yalnızca beslenmede değil, hayatımızın her alanında hayvan kullanımı ve tüketimini nasıl hayatımızdan çıkarabileceğimize dair ek bilgi sahibi olabilirsin. veganlik.org,  kolayvegan.com, vegangazete.com gibi…

Bunun dışında çok pratik vegan yemek ve tatlı tarifleri paylaşan hesapları da not edelim; bu tarifler de veganlığa adım atma sürecinde hayatını kolaylaştıracaktır. bitkiselbesleniyorum.comvegansef.com, instagram.com/basitveganinstagram.com/mutlu_vegan,
instagram.com/plantgevity gibi…

Vegan ürünler için de Vegan Bakkal, Vegan Dükkan, Vegan Dünyası gibi siteleri takip edip ihtiyaç duyabileceğin vegan malzeme ve ürünleri bulabilirsin.

Yakınındaki vegan mekanları bulmak için de, halen iyileştirme aşamasında olan Vegans Live Forum’un gps.vegans.live ve derneğimizin rota.tvd.org.tr uygulamalarını deneyebilirsin.

Zaman zaman İstanbul Vegan İnisiyatifi ve Vegan Piknik gibi hesaplardan duyuruları yapılan piknik ve kahvaltı etkinliklerine katılmak da hayatındaki bu önemli değişimi gerçekleştirmek için keyifli başlangıçlar olabilir.

* TVD gönüllüsü, Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi

Kapak fotoğrafı: Pexels

Önceki İçerik10 maddede yunus parkları ve katliam koyu Taiji
Sonraki İçerikVegan yemek tarifleri: Dolgulu patates köftesi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.