Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) Koordinatörü, Hayvan Hakları ve Etiği Derneği Başkanı, Deneye Hayır Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve Bianet ve Sivil Sayfalar yazarı olarak bütün yaşamını hayvan hakları ve insan hakları mücadelesine adamış Burak Özgüner‘in 9 Kasım Cumartesi günü 32 yaşında hayatını kaybetmesinin derin üzüntüsünü yaşamaktayız.

Artı Gerçek’in haberinde, Özgüner hakkında vicdani ret açıkladığı için dava açıldığı ve önceki gün Konya Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakkında açılan dava kapsamında ilk kez hakim karşısına çıktığı ifade edilmekte. Hesaplarının bloke edildiğini, vicdani reddini açıkladıktan sonra birçok baskıyla karşılaştığını söyleyen Özgüner “Bu davadan beraat kararı alsam bile tekrar ve tekrar yargılanma ve cezalandırılma tehdidi altındayım” demişti.

Kaynak: Bianet

Haberin devamında şu detaylara yer verilmiş: “Aynı zamanda bir hayvan hakları savunucusu olan Burak Özgüner hayvana şiddete karşı yasa çıkartılması için mücadele ediyordu. Özgüner, 2011’de Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde TSK tarafından katledilen katırlar için verdiği mücadeleyle de biliniyor. 2015’te vicdani reddini açıklaması üzerine askerlik şubesi, Özgüner hakkında soruşturma başlatarak dosyayı savcılığa göndermişti.”

Yeşil Gazete’de yer alan habere göre ise, Özgüner Gezi Parkı eylemleri sırasında polis şiddeti nedeniyle ölen ve yaralanan hayvanları gündeme getirmek için de eylem yapmış ve bu nedenle geçtiğimiz aylarda hakkında terör soruşturması başlatılmıştı. Gezi Parkı eylemleri sırasında, hem Burak Özgüner’in o dönem çalıştığı kliniğe hem de başka kliniklere birçok yaralı ve saldırıdan etkilenen hayvan getirilmiş; Özgüner ve arkadaşları, hayvan hakları ihlalleriyle ilgili bir rapor hazırlayarak Cenevre’deki Uluslararası Hayvan Hakları Mahkemesi’ne başvurmak için hazırlık yapmıştı. Grup mahkemeye yapacakları başvuruyu duyurmak üzere 28 Eylül 2013’te Gezi Parkı merdivenlerinde bir basın açıklaması düzenlemek istemiş ancak polis müdahalesi ile karşılaşmıştı. Polis basın açıklamasının okunmasına izin vermeyerek Özgüner ile birlikte 14 kişiyi gözaltına almıştı.

Kaynak: Birikim Dergisi

Haberin devamı şöyle: Burak Özgüner TBMM Hayvan Hakları Komisyonu’nun da katılımcılarındandı. Komisyona Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu Kurucular Kurulu üyesi ve Hayvan Hakları ve Etiği Derneği temsilcisi olarak katılan Özgüner hazırlanan yasa taslağı hakkında yaptığı değerlendirmede, Komisyon’un raporunun 300’den fazla STÖ ve oluşumun ortak taleplerini büyük ölçüde karşıladığını belirtmiş, ancak etik çelişkiye dikkat çekmişti. Hak ihlallerinin en çok yaşandığı yerlerin başında mezbahalar ve yumurta ve süt üretim tesislerinin bulunduğunu anlatan Özgüner şunları söylemişti: “Gerçekleri görmezden gelerek ya da gerçekler ile yüzleşmemeyi seçerek hayvan haklarını tartışamayız. Raporda, en azından, hayvancılık endüstrisindeki sistematik zulme ve mevcut duruma ilişkin bir durum tespiti yapılabilirdi. Her şeye rağmen, komisyon raporundan umutluyum; yasa teklifi sürecinde de sonuna kadar müdahiliz, yasama sürecinin takipçisiyiz.”

Gaia Dergi’de çıkan yazıda, Özgüner’in bir vicdani retçi olarak askere gitmeyi reddettiği için devlet tarafından “sosyal ölüm”e mahkum edildiğinden bahsediliyor: Sigortalı olarak çalışmasının yasaklandığı, tüm banka hesaplarının blokeli/hacizli olduğu ve seyahat ettiğinde hakkında tutanak tutulduğu da belirtilmekte.

Kaynak: Yeil Gazete

Burak Özgüner çocuk yaşlarından itibaren hayvan hakları için ve zulüm gören insanlar için çeşitli sosyal mücadeleler vermekteydi. Hayvanların özgürlüğü ve hakları için yaptığı her şeyi vicdani retçi olması dolayısıyla yaşadığı -yukarıda belirtilen- zorluklara rağmen yoğun çabalarla ve aralıksız olarak sürdürüyordu. Çocukken Bahçeköy Hayvansever Çocuklar Kulübü’nü kurarak çıktığı sevgi dolu etik yolculuğuna yeryüzünün tüm türlerini kapsayarak kararlılıkla devam etti.

Hayvan hakları uğruna yaptıklarıyla bize vereceği ilham ve başlattığı çalışmaların ilerletilmesiyle etik katkıları daim kalacak olan Burak Özgüner’in 30 Ekim 2019 tarihinde katıldığı ve yaşarken olumlu etki ettiği son büyük ölçekli hayvan hakları süreci olan TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nun raporunu değerlendirdiği podcast’e ve vefatının ardından yayımlanan Açık Radyo metnine bu link aracılığıyla ulaşılabilir.

Kapak çizimi: Aslı Alpar

Önceki İçerikMedya için öz eleştiri zamanı! İklim krizi, poşetler ve “et” tüketimine dair
Sonraki İçerikYakında romatoid artrit için reçetelerde ilaç yerine vegan diyet yer alabilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.