Eklem iltihabının sık görülen bir formu olan romatoid artrit eklemlerin içindeki zarda ve/veya diğer iç organlarda iltihaba yol açan kronik bir hastalıktır. Bu hastalıkta eklem hattı kalınlaşır ve eklemlerde ısı artışı, şişme ve ağrıya yol açılır. Sonuç olarak, kıkırdak, kemik ve eklem yapıları zarar görür. Bağışıklık sistemi düzgün çalışmadığı için vücut kendi eklemlerine ve diğer organlarına saldırır (otoimmün bozukluk).

Geçtiğimiz hafta PCRM‘in bir podcast‘ine konu olan yeni bir bilimsel çalışmaya göre, vegan diyetler söz konusu hastalığın tedavisi ve vermiş olduğu hasarın tersine çevrilmesi bakımından pek çok hasta üzerinde ilaçlarla kıyaslandığında daha etkili sonuçlar sağlamış.

Bitki bazlı diyetlere geçen hastaların romatoid artrit ve ona bağlı olumsuz etkilerden tamamıyla kurtulduğu bu umut verici sonuçlar vegan beslenme ile insan sağlığı arasındaki pozitif ilişkiler üzerine çok önemli bir gelişme olarak PCRM’in podcast’inde gündeme getirilmiş oldu.

Yayımlanan bahse konu çalışmada, kronik bir enflamatuvar (iltihaplı) otoimmün sistemi hastalığı olan romatoid artridin başta gelen enflamasyon (iltihap) nedenleri arasında hayvansal beslenmenin bulunduğu ve bu sebeple hayvansal beslenme terk edildiği takdirde ilintili enflamasyonun ve böylece söz konusu hastalığın ortadan kalktığı belirtilmekte.

Yararlanılan kaynaklar:
Promising New Research: Rheumatoid Arthritis and Plant-Based Diets
Romatoid artrit nedir? Romatoid artrit belirtileri ve tedavisi nasıl olur?
Nutrition Interventions in Rheumatoid Arthritis: The Potential Use of Plant-Based Diets. A Review

Önceki İçerikBurak Özgüner’i ve türsüz mücadelesini unutmayacağız
Sonraki İçerikVegan atlet Morgan Mitchell güç ve hıza ilişkin varsayılan kuralları yıkıyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.