Hayvan deneyleri meselesi üzerine kısa metraj bir belgesel film olan “Deney Süjeleri” 20 Eylül 2019’da Raindance Film Festivali’nde düzenlenecek olan bir ön gösterimde ilk kez izleyici karşısına çıkacak.

Ön gösterimin hemen ardından online ortamlarda filmin tamamının bütünüyle ücretsiz olarak izlenebilmesi üzere resmi paylaşımları gerçekleştirilecek.

Filmin yönetmeni Alex Lockwood hayvan hakları bağlamında etik ve kariyer başarısı arasında içinden çıkılmaz buldukları bir ikilem içerisinde sıkışan üç bilim insanının hikayelerini belgeleyen bir çalışmaya imza atmış.

Frances, Emily ve Amy araştırmalarının zorunlu bir parçası olduğundan hayvan deneyleri yapan ve bilim kariyerlerinde yüksek hedeflerle ilerleyen ancak söz konusu deneyler esnasında sürekli olarak işkenceye maruz kalıyormuşçasına psikolojik bakımdan kaldıramadıkları bir acı hissettiklerini ifade eden üç bilim insanı olarak filmde anlatılan ana hikayenin merkezinde yer alıyor.

Lockwood filmle ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Hayvan deneyleri, konu insan sağlığına geldiğinde işe yarayan yöntemleri bulmak ve belirlemek için uygun bir yol olarak halen çok yaygın olarak kabul görmekte. Çoğu insan bu konuda hayvan deneylerini -‘sağladıkları fayda anlamındaki iyilik’ verdikleri zarar anlamındaki kötülükten daha ağır bastığı için- gerekli olan bir ‘zorunlu/kaçınılmaz kötülük’ olarak görüyor. Umuyorum ki filmimiz bu inancı temellerinden sarsacak ve hayvan deneylerinin insan sağlığı açısından ağırlıklı olarak etkisiz kaldığı gerçeğine de ışık tutacaktır.”

“Filmim ‘Deney Süjeleri’ ile, hayvan deneylerini yürüterek en yakından gözlemleyen ve tam da böylesi deneyimleri sebebiyle hayvanlar adına ses çıkarmak ve kendi biricik gerçek yaşam kesitlerini paylaşmak isteyen bilim insanlarının hikayelerini keşfetmeyi amaçladım. Umarım, bu tanıklıklar göz açıcı olur ve bu bilgi çok geniş ölçülerde yaygınlık kazanır.”

Filmin (“orijinal adı “Test Subjects”) tanıtım videosu bu link aracılığıyla izlenebilir: https://vimeo.com/351166276

Yararlanılan kaynaklar:
https://lockwoodfilm.com/test-subjects
https://www.plantbasednews.org/film/bafta-film-director-animal-testing

Önceki İçerikHarvard Hukuk Fakültesi hayvan hakları savunuculuğu öğretimine başlıyor
Sonraki İçerikVegan olmanın toplumsal anlam(lar)ı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.