Hayvan hakları yasaları ve politikalarının iyileştirilmesine yönelik ileri düzeyde öğretim sağlama amacıyla oluşturulan kliniğin çalışmalarında kendisine önemli bir rol verilen akademisyen Katherine Meyer birimin yapacağı çalışmalarla ilgili kendisine “The College Fix” tarafından yöneltilen soruları şöyle yanıtladı:

“Toplumumuzla ilgili pek çok alanda hayvanlar sömürülüyor. Onların habitatları (doğal yaşam ortamları) tahrip edilmekte, yaşanmaz hale getirilmekte veya bütünüyle ortadan kaldırılmakta. Onlar için ayağa kalkıp maruz bırakıldıkları hukuka sığmaz durumları dile getirecek ve mahkemelerde, yasama organlarında, mevzuata tabi alanlarda ve kamu alanında hayvanların çıkarlarını koruyacak bir insan sesine ihtiyaçları var. Hayvanlar bizim elde ettiğimiz faydalar uğruna büyük acılar çekmekte. Aynı zamanda, bize neşe, rahatlık ve estetik zevkler sağlamaktalar. Dikkatimizi, anlayışımızı ve onlar adına savunu yapmamızı fazlasıyla hak ediyorlar.”

Klinik ilk çalışmalarına bu ay başlıyor olsa da Harvard Hukuk Fakültesi 4 yıldır hayvan hakları dersleri okutulan sınıflarını sürdürecek. Kliniği farklı kılacak olan özellik ise ana hedefinin direkt savunuculuk olması ve bu alandaki uzmanların niteliğinde gelişim ve niceliğinde artış sağlamak.

Orijinal tam adı “The Animal Law and Policy Clinic” olan birim Harvard hukuk çalışmaları çerçevesinde şu zamana dek gerçekleştirilen akademik programa formel bir savunuculuk boyutu kazandırmış olacağı için hayvan haklarının geleceği anlamında çok önemli bir gelişme olarak görülmekte. Akademik program sadece raporlar hazırlayıp, bilgi paylaşıp araştırmalar yaparken bahse konu klinik esasen Harvard bünyesinde mini bir hukuk firması olarak çeşitli faaliyetlerde bulunacak ve spesifik olarak politikaları ilgilendiren davalar, politika inisiyatifleri ve düzenleyici eylemler üzerinde çalışacak.

Meyer iklim kriziyle ilintili sorunların en çok da insan-olmayan hayvanlara zarar verdiğini ve bu sebeple hukuk öğrencilerinin tüm türlere ait hayvanları savunmak için farklı eğitimler almalarının gitgide daha fazla büyüyen bir gereksinime karşılık gelen bir aciliyete neden olduğunu belirtiyor.

Şimdilik sadece 6 öğrencinin klinikle ilgili öğretim programına kayıt yaptırdığı ve sayının mümkün olduğunca artmasına ihtiyaç duyulduğu ifade edilmekte.

Meyer konuyla ilgili açıklamalarını şu sözlerle tamamladı: “İnsanların hayvanlarla sadece eşit değil aynı zamanda zaten kendilerinin hayvan oldukları düşüncesindeyim. İnsanlar hayvandır. Diğerleri gibi yalnızca başka bir hayvan türüyüz. Tüm hayvanlar ihtiyaçlarını karşılama, toplumsal yapılarını onurlu bir biçimde yaşama ve kendi benzersizliklerine saygı gösterilmesi hakkına sahiptir.”

Yararlanılan kaynaklar:
https://today.law.harvard.edu/animal-law-and-policy-clinic-launches-at-harvard-law-school/
https://www.thecollegefix.com/harvard-law-school-launches-animal-rights-advocacy-clinic/

Önceki İçerikDünya Barış Gününde Lars Svendsen ile “Hayvanları Anlamak” isteyenler için
Sonraki İçerik“Deney Süjeleri” – BAFTA ödüllü yönetmenden hayvan deneylerine karşı yeni film

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.