Brezilyalı bir STK olan Ulusal Hayvanları Koruma ve Savunma Forumu’nun (National Forum for the Protection and Defense of Animals) 2017 yılında açtığı dava sonuçlandı. NFPDA mahkkemede canlı hayvan ticaretinin kölelik dönemindeki insan kaçakçılığı ile benzer olduğunu ifade etmişti. Federal Yargıç Djalma Gomes, “Hayvanlar eşya değildir. Duyarlı canlılardır yani açlığı, susuzluğu, acıyı, soğuğu, ıstırabı ve korkuyu hisseden bireylerdir.” diyerek kararı ilan etti: artık ülkedeki limanların hiçbirinde canlı sığır ihracatı yapılamayacak.  

Irak, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin ardından dünyanın en büyük beşinci canlı sığır ihracatçısı olan  geçen yıl yaklaşık 150.000 hayvan ihraç edildiği Brezilya’da liman yoluyla yapılan canlı sığır ticaretinin tamamen son bulması için hükümetin mahkeme kararına itiraz etmemesi gerekiyor. Brezilya Tarım Bakanı Carlos Favaro’nun, hükümetin karara itiraz edip etmeyeceği konusunda görüş bildirmediği ancak bu karar nedeniyle yatırımcıların uzaklaşacağını ifade ederek canlı hayvan ticaretini savunduğu biliniyor.

Canlı hayvan ticaretinde kullanılan bir gemi – Graham Flett

Canlı Hayvan Ticaretini Durdurmak

Her yıl milyonlarca hayvan, diğer ülkelere kamyon, tren, uçak veya gemi yoluyla taşınıyor. Bu yolculuklar sırasında birçok hayvan susuzluk, açlık, stres veya hastalık nedeniyle hayatını kaybediyor. İstisna olmamakla birlikte canlı hayvanları taşıyan araçların kaza yapması nedeniyle binlerce hayvan acı verici bir şekilde ölüyor. 2019 yılında Romanya’dan Suudi Arabistan’a koyun taşıyan Queen Hind gemi kazasında neredeyse 14.000 koyunun tamamı hayatını kaybetmişti.

Kazadan sonra canlı hayvan ihracatın yasaklanması için küresel ölçekte kamuoyu baskısı oluştu. En büyük koyun ihracatçılarından biri olan Romanya’da Queen Hind kazasından bu yana canlı hayvan ticaretine ilişkin yasak tartışmaları devam ediyor. Yeni Zelanda’da Nisan ayında deniz yoluyla canlı hayvan ticareti resmi olarak son buldu. Avusturalya’da ise hükümet canlı koyun ticaretini aşamalı olarak durduracağını ilan etmişti.


Kaynak: plantbasednews.org, countryman.com.au & reuters.com

Fotoğraf: Graham Flett

Önceki İçerikİklim Göçü Akdeniz’de Başladı
Sonraki İçerikVegan Dostu İş Yerini Oluşturmak İçin Öneriler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.