Avustralya İşçi Partisi bu ay yapılacak federal seçimi kazanırsa, ülkenin canlı koyun ihracatına nihayet son vereceğini duyurdu.

Canlı hayvan ticareti; dehidrasyondan açlık ve sıcaklığa bağlı ölümcül hastalıklara kadar pek çok sorun barındırıyor. “Et”, süt ve yumurta üretim çiftliklerinde zaten zulüm dolu bir hayata doğan bu hayvanlar hastalık, susuzluk, açlık ve şiddet rutininden kurtulamayarak bu uzun ve ölümcül yolculuklara zorla çıkarıldıklarında, yaşamsal ihtiyaçlarının dahi gözetilmemesi sonucu defalarca ölüyor.

Hayvan hakları örgütü PETA, Avustralya’nın her yıl yaklaşık üç milyon koyun ihraç ettiğini, hayvanların büyük bir kısmının ise Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerine gönderildiğini belirtiyor.

Hayvanlar son varış noktalarında katledilmeden önce kalabalık ve sıkışık gemilerde uzun yolculuklara maruz bırakılıyor. PETA, bu geziler sırasında çoğu koyunun hastalandığını veya sıcak çarpması, aşırı stres veya açlık ile mücadele ettiğini vurguluyor. Nitekim son yıllarda basına ve sosyal medyaya yansıyan sayısız görüntü de bu ihlalleri doğruluyor.

2018’de Batı Avustralya’daki Fremantle’den Ortadoğu’ya yapılan bir yolculukta 2400 koyun ısı stresinden hayatını kaybetmişti. O sırada Avustralya Tarım Bakanı David Littleproud, “şok olduğunu ve çok üzgün” olduğunu söyleyerek olayın “son derece rahatsız edici” olduğunu kaydetmişti.

Canlı koyun ihracatının sonu mu?

2019’da İşçi Partisi, yaklaşık 92 milyon Avustralya doları (1 milyar 027 milyon 907 bin TL) değerinde olan ticareti aşamalı olarak durdurma taahhüdünde bulunmuştu. Avustralya 22 Mayıs’ta yapılacak federal seçimlere giderken parti konuyla ilgili bir kez daha konuştu ve konuyla ilgili tutumunu güncelledi. Ancak belirli bir zaman sınırlaması sunulmadığı gibi, canlı sığır ticaretine yönelik herhangi bir adım atılmayacağı bilgisi de paylaşıldı.

Animal Justice Party (Hayvanlara Adalet Partisi), Yeşiller Partisi, Sustainable Australia Party (Sürdürülebilir Avustralya Partisi) ve Derryn Hinch’s Justice Party gibi diğer partiler ise, daha da ileri giderek canlı hayvan ihracatının tamamına son verilmesi çağrısında bulundu.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya giden gemilerde koyunların durumu. Fotoğraf: Animals Australia

Canlı koyun ticaretinin sona ermesi için sürekli olarak kampanya yürüten ve hayvan hakları odaklı bir siyasi parti olan Animal Justice Party (Hayvanlara Adalet Partisi), İşçi Partisi’nin teyidini açıklayan Instagram paylaşımında, “Zafer yakın. Bu güzel, masum hayvanların canlı hayvan ihracatı cehenneminden kurtulacağı için çok mutluyuz,” denildi.

Takipçilerini Animal Justice Parti’ye oy vermeye çağırdıktan sonra çağrı yapıldı: “Hayvan ihracatı tamamen yasaklanana kadar mücadeleyi bırakmayacağız. Gelin, hayvanların sesini hep birlikte parlamentoya taşıyalım.”


Güncelleme – 22 Mayıs 2022

22 Mayıs tarihli Instagram hikaye güncellememiz Animals Australia’nın duyurusunu içeriyor

Kaynak: Plantbased News, Animals Australia, ABC

Kapak fotoğrafı: Faisal Ullah / Animals Australia

Önceki İçerikÖnyargıları yıkmak: 26 yaşındaki dağcı, Everest Dağı zirvesine çıkan ilk vegan Hintli kadın oldu
Sonraki İçerikModa devi Burberry yılan ve timsah derisini yasakladığını duyurdu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.