Danıştay, yasallığı konusunda şüphelerini dile getirdikten sonra, bitki bazlı “et” ürünlerinin isimlendirmesine getirilen Fransa’daki son yasakları askıya aldı, yürütmeyi durdurma kararı verdi

Fransa’nın en yüksek mahkemesi, hükümet tarafından Temmuz ayı başında öne sürülen bitki bazlı et terimlerine yönelik tartışmalı yasağı dayanaksız bularak bozdu.

Ekim 2022’de yürürlüğe girmesi planlanan yasak, Fransa’daki üreticilerin artık bitki bazlı et alternatifleri için “sosis, pastırma ve biftek” gibi kelimeleri kullanmasına yasak getiriyordu. “Burger” terimi ise bu yasak kararnamesinin dışında tutulmuştu. AB’nin en büyük ve dünyanın en büyük 7. “sığır eti” üreticisi olmasına rağmen yasak, tüketicilerin kafasında oluşabilecek “karışıklığı azaltmak” olarak gerekçelendirilmişti.

Et, süt ve hayvancılık endüstrileri tarafından güçlü bir şekilde desteklenen bu yasak, şimdilik Danıştay tarafından bozulmuş oldu.

Yasağa karşı kamuoyu tepkisi

Duyurunun ardından yasak, kamuoyunda hayal kırıklığı ve kafa karışıklığıyla karşılandı. Gıda bilinçlendirme ve farkındalık kuruluşu ProVeg International’a göre Fransa’da çıkarılan bu yasak, özellikle de hayvan tüketiminin zararlarına yönelik farkındalığın her geçen gün arttığı ve hepimize sorumluluk düştüğü böyle bir dönemde, sadece “hayvancılık endüstrisini daha da cesaretlendirmeye” hizmet edecekti.

ProVeg International Başkan Yardımcısı Jasmijn de Boo, Vegan Food & Living’e gönderilen bir açıklamada şunları söyledi: “Küresel olarak tüm sera gazlarının beşte birinden sorumlu olan endüstrilere, emisyon, kirlilik, toprak, su ve hayvan kullanımındaki paylarını artırma konusunda hükümetler tarafından izin verildiğinde ve tüketicilerin düşük karbon odaklı ve bilinçli seçimler yapmaları aktif olarak zorlaştırıldığında, bizim de politikacılara dönüp bazı zor soruları sormamız gerekiyor. Fosil yakıt endüstrisinde nasıl bir reform gerekiyorsa, et, süt, yumurta ve deniz ürünleri endüstrilerinin de reforma ihtiyacı var.”

Fransa’nın alternatif et markalarından biri olan La Vie’nin Kurucu Ortağı Nicolas Schweitzer, sosyal medyada, “Bundan daha yanıltıcı bir şey görmedim. Fransa’nın yeniden sanayileştirilmesi için çabaladıktan sonra hükümet, mevcut konumumuzu yeniden düşünmeye zorlayan bir kararname çıkardı,” dedi. Schweitzer hükümet kararının zamanlama açısından da yanlış olduğunu vurgulayarak, tam da karbon ayak izimizi azaltmak için sürdürülebilir bitkisel et alternatifleri bulmamız gerektiği bir dönemde bu kararın çıkmasını eleştirdi.

Bitki bazlı gıdalar iklim kriziyle mücadelede çözümün parçası”

Yasak kararının açıklanmasından sadece üç hafta sonra, Fransa’nın en yüksek mahkemesi olan Danıştay yasağa ilişkin yürütmeyi durdurma kararı aldı. ProVeg’in aktardığına göre mahkeme, “yasağın yasal temelleri konusunda ciddi şüphelerini dile getirdi ve tüketiciyi bilgilendirme konusundaki savı dayanaksız buldu”.

Proveg’den Jasmijn de Boo, “Fransa’daki Danıştay’ın bitki bazlı ürünlerin isimlendirmesine getirilen yasağı askıya almaya yönelik kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Bitki bazlı gıdalar iklim kriziyle mücadelede çözümün bir parçası ve herhangi bir düzenleme, vegan gıdaların satışını ve pazarlamasını engellememeli. Aksine aktif olarak desteklemeli,” dedi.


Kaynak: Vegan Food and Living

Kapak fotoğrafı: Bezelye ve soya proteininden üretilen vegan et – LikeMeat / Unsplash

Önceki İçerikHindistan’ın ilk vegan gıda mevzuatı yürürlüğe kondu
Sonraki İçerikHayalet balıkçılık ekipmanları deniz canlılarını öldürmeye devam ediyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.