Devlet kurumlarının vegan bireylerin temel hakkı olan sağlıklı beslenme ve vicdan hürriyetlerinin korunması için pozitif adımlar atma yükümlülüğünü yerine getirmesi amacıyla bir kez daha Ankara’daydık. Bu kez, vegan alternatiflere yönelik yasaklamaların kaldırılması için Tarım ve Orman Bakanlığı ile ayrı bir görüşme de gerçekleştirdik.

Kamusal ve özel alanlardaki toplu beslenme sistemleri menülerine bitki temelli beslenme biçimine uygun zorunlu seçenekler konulması için düzenleme yapılması talebimizi, 1 Kasım 2021 Dünya Vegan Günü’nde ilgili bakanlıklara elden teslim ettiğimiz dilekçeler ile başlatmıştık.

Yaklaşık beş ay önce başlattığımız bu süreci takip edenler için, başvurularımıza dair notlarımızı şeffaflık gereği paylaşıyoruz.

Çalışma Bakanlığı: Kamu kurumlarında ve özel işletmelerde vegan yemek hakkı

Ankara’da ilk etapta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda Bakan Yardımcısı Opr. Dr. Ertuğrul Soysal ile görüştük.

Kamu kurumları ve özel kurumlarda vegan bireylerin sağlıklı beslenmeye erişimde yaşadığı sıkıntıları aktardığımız görüşmede, beş ay önce teslim ettiğimiz dilekçenin ardından bakanlık tarafından henüz somut girişimler atılmadığını da belirttik. Yazılı olarak kendisine teslim ettiğimiz talebimize olumlu yaklaşan Soysal, ilk aşamada bakanlık tarafından ne tür bir uygulama geliştirilebileceğine dair çalışmalar yapabileceklerini araştıracaklarını aktardı.

Vegan alternatiflere yönelik yasaklamalar kabul edilemez

Vegan yemek hakkına ilişkin yaptığımız başvuru ve görüşmelere ek olarak, bu kez vegan ürün üreticilerinin ürün adlandırma konusunda yaşadığı ve süregelen sıkıntılar başta olmak üzere özellikle son dönemde vegan peynir üretimi konusunda getirilen yasaklar ve kesilen cezalar nedeniyle, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kodeks Daire Başkanlığı’na bir ziyaret gerçekleştirdik.

Yaşanan mağduriyeti hem üretici hem de tüketiciler nezdinde aktardığımız görüşmede, dayanak olarak gösterilen tağşiş/taklit/tüketiciyi kandırmaya yönelik üretim iddialarının hiçbirine katılmadığımızı bir kez daha yineledik. Hiçbir somut öneri getirmeyen mesnetsiz yasaklamalar ve dayatmalar kabul edilemez. 

Görüşmelerimizin devam ettiği süreçle ilgili yaşanan tüm gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz. Yakın zamanda bakanlığın yasaklamaları kaldırması hedefiyle açacağımız kampanya için lütfen takipte kalın.

YÖK: Tüm üniversitelerde vegan yemek talebimiz

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) İdari ve Mali İşler Dairesi’ne beş ay önce yaptığımız görüşme olumlu bir süreci işaret etmesine rağmen, resmi başvuru dilekçemize yasal süre içinde yazılı yanıt alamamamız ve bu süre içinde talebimize dair herhangi bir adım atılmamış olması sebebiyle, bu kez YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman’dan randevu talep ettik. Sağlık sebepleri gerekçe gösterilerek 4 Nisan haftasındaki tüm randevularının iptal edildiği, dolayısıyla dernek temsilcilerimizle görüşme yapamayacağı bilgisini aldıktan sonra bir sonraki haftaya görüşme talebinde bulunduk. Ancak 11 Nisan haftası için de derneğimize randevu verilmedi.

Biz de, bu aşamadan sonra avukatımız tarafından takip edilmek üzere YÖK’e ikinci kez vegan yemek hakkına dair dilekçemizi teslim ettik. Yasal süre içinde YÖK’ten vegan bireylerin lehine olumlu yanıt bekliyoruz.

Bir kez daha yazılı yanıt alamamamız halinde yasal süreci başlatmak için gerekli çalışmalara başladık.

Sağlık Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı harekete geçmeli

1 Kasım 2021’de yaptığımız başvurulara ilk yazılı ve olumlu yanıtı veren kurum Sağlık Bakanlığı olmuştu. Halk Sağlığı Genel Müdürü Uzm. Dr. Bekir Keskinkılıç imzasıyla yasal süre içerisinde gönderilen cevabi yazıda, talebimiz haklı bulunmuş ve “vegan diyeti dikkate alınarak örnek menü planlamasına yönelik çalışmaların yapılacağı” bilgisi verilmişti. Ancak geçen süre zarfında bakanlığın pozitif yükümlülüğünü hayata geçirecek somut bir çalışma yapıldığına dair herhangi bir bilgi tarafımıza ulaşmadığı için, ikinci dilekçemizi bakanlığa sunduk. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü yetkililerinden talep ettiğimiz randevuyu en kısa sürede almayı ve ayrıntıları konuşmayı umuyoruz.

Benzer bir şekilde Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri de başvurularımızın ardından derneğimiz ile iletişime geçmiş, talebimizi haklı bulduklarını ve konuyla ilgili kurum içi toplantılara başladıklarını sözlü olarak bildirmişti. 16 Şubat’ta konuyla ilgili özel bir toplantı yapan ve derneğimizden vegan menü örneklerinin de olduğu daha ayrıntılı bir dosya talep eden Milli Savunma Bakanlığı’na, derneğimiz tarafından Diyetisyen Fatma Abacı ile birlikte veganlığın sağlık açısından faydalarına odaklanan ve örnek menülerin sunulduğu bir dosya hazırlanarak bakanlığın ilgili birimine teslim edildi. Askerlikte yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için talebimize olumlu yaklaşan yetkililerinden en kısa sürede harekete geçmelerini ve yinelediğimiz başvuruya yazılı bir yanıt almayı bekliyoruz. 


Önceki İçerikVegan yemek hakkı için ikinci kez Ankara’dayız
Sonraki İçerikVegan sporcu tarih yazdı: İngiltere powerlifting şampiyonasında 6 rekor kırdı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.