1 Kasım 2021 Dünya Vegan Günü’nde TVD olarak yaptığımız başvuruların ve devamında aldığımız/alamadığımız resmi yanıtların takibi için bugün bir kez daha Ankara’dayız.

Sağlık, Millî Savunma, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları ile YÖK’ün, vegan bireylerin temel hakkı olan sağlıklı beslenme ve vicdan hürriyetlerinin korunması için pozitif adımlar atma yükümlülüğünü yerine getirmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Başta üniversite öğrencileri olmak üzere bireylerin sağlıklı beslenmeye erişim haklarını yok sayan ve resmi başvurularımıza yazılı yanıt vermeyen ilgili kamu kurumlarının, bugün gerçekleştireceğimiz görüşmelerin ardından yine harekete geçmemesi halinde, yasal yollara kısa sürede başvuracağız.

Bu süreçte, vegan yemek hakları için bir süredir mücadele veren üniversite öğrencilerinin de yanındayız, yanında olacağız.

Ege Üniversitesi: Basın açıklamasına davet

Rektörlüğe teslim ettikleri dilekçelerin ardından vegan menü talepleri reddedilen Ege Üniversitesi öğrencileri, 8 Nisan Cuma 14.00’te İzmir Ege Üniversitesi Rektörlüğü önünde bir basın açıklaması yapacak. Vegan öğrencilerin beslenme hakkını savunan herkesi ve gazetecileri, öğrencilere destek olmak için basın açıklamasına davet ediyoruz.

#EgeVeganMenüİstiyor

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ): İmza kampanyasına destek

İTÜ yemekhanelerinde vegan menü çıkarılması talebiyle topladıkları 2266 imzayı İTÜ rektörlüğüne teslim eden İTÜ’deki vegan öğrenciler, haklarını aramaya devam ediyor. Change.org/ituveganmenu adresindeki dilekçeye imza atarak siz de rektörlüğe ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na seslenebilir, kampanyayı çevrenizle ve sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak mücadeleye katkıda bulunabilirsiniz.

#İTÜVeganMenü

Dilekçelerimiz rektörlerde

Öğrencilerin düzenli, besleyici, yeterli miktarda ve doğru etiketlenmiş “vegan menü” taleplerinin acilen üniversite yönetimleri ve SKS birimleri tarafından karşılanması için, Ege Üniversitesi Rektörü Necdet Budak’a ve İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü İsmail Koyuncu’ya dilekçelerimizi gönderdik.

Üniversitelerin, öğrencilerin sağlığa ve beslenmeye erişim hakkına sahip çıktığını ve diğer kurumlara örnek olduğunu görmeyi umuyoruz. Çünkü vegan yemek haktır; şahısların ve kurumların inisiyatifine bırakılamaz.

Üniversitelerde vegan menü neden önemli?

  1. Hayvanlar, beslenme alışkanlıklarımız yüzünden ölçülemez derecede acı çekiyor. Günümüzde giderek artan sayıda insan, hayvanlardan elde edilen içerikler içermeyen vegan yemekleri tercih ediyor. Hayvan sömürüsüyle mücadelenin en etkili yollarından biri vegan yaşam tarzına geçmektir.
  2. Gezegenimizdeki tüm canlı yaşamını tehdit eden bir iklim kriziyle karşı karşıyayız. Bu sebeple karbon ayak izini azaltmak herkesin sorumluluğudur. Hayvancılık ve iklim değişikliği arasındaki bağlantıya dair şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı araştırma, “et”, süt ve süt “ürünlerinden” kaçınmanın gezegen üzerindeki çevresel etkimizi azaltmanın en önemli yolu olduğunu ortaya koydu. İklim kriziyle mücadele konusunda öncülük etmek ve yeni nesillerin geleceğini güvence altına almak için bu tür önlemleri ilk alan, eğitim kurumları olmalıdır.
  3. Birçok insan, hayvansal “ürünlere” dair artan sağlık endişeleri nedeniyle bitkisel bazlı gıdalar tüketmeyi tercih ediyor. Çok sayıda bilimsel veri, sağlıklı bir yaşam için işlenmemiş gıda ve bitki bazlı bir beslenmenin en iyisi olduğunu gösteriyor. Her bireyin sağlıklı ve besin değerleri açısından eksiksiz bitki bazlı yemeklere erişim hakkı tartışılmaz olmalıdır; istisnai veya münferit bir düzenlemeye tabi olmamalıdır.
Önceki İçerikVegan okul yemeklerini teşvik eden yasa tasarısı Kaliforniya Meclisi’nden geçti
Sonraki İçerikVeganlık, vicdan özgürlüğü ve vegan yemek hakkı: Ankara notları 2

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.