Yeni bir bilimsel çalışma, artan “et” tüketiminin Çin’de erken ölümlerin artmasına neden olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar bu ölümlerin, amonyak kirliliği başta olmak üzere hayvan üretimi ve tüketiminin gezegen üzerindeki zararlı etkisinden kaynaklandığını söylüyor.

Çin Üniversitesi ile Birleşik Krallık’taki Exeter Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütülen araştırma, 2021’in Aralık ayında Nature Food adlı bilimsel dergide yayımlandı.

Araştırmacılar, 1980 -2010 yılları arasında Çin’de beslenme şekillerinin nasıl değiştiğini ve ülkedeki gıda üretiminin nasıl bu değişime adapte olduğunu inceledi.

Bu süre içinde “et” üretiminin yüzde 433 oranında (15 ila 80 megaton) arttığını keşfeden araştırmacılar, aynı zamanda tarımsal amonyak (NH3) emisyonlarının aynı dönemde neredeyse iki katına çıktığını ortaya çıkardı.

Hayvan üretimi ve tüketimi kaynaklı

Hidrojen ve nitrojenden oluşan amonyak, hayvan atıklarından ve hayvan yemi yetiştirmek için kullanılan gübrelerden salınıyor.

Aşırı azot, özellikle sucul alanlarda ekosisteme zarar verebiliyor. Ayrıca, aşındırıcı olan yüksek konsantrasyonlarda amonyağa maruz kalmak akciğer kanserine, kalp sorunlarına, körlüğe ve hatta ölüme neden olabiliyor.

Çalışmanın yazarları, artan “et” tüketiminden kaynaklanan amonyak emisyonlarındaki artışın yüzde 63’ünden, beslenme değişikliklerinin sorumlu olduğunu düşünüyor.

Erken ölümlerin sebeplerinden biri

Çin’de sadece 2010 yılında partikül madde kirliliği nedeniyle yaklaşık 1,83 milyon insan hayatını kaybetti. Araştırmacılar, bu erken ölümlerin yüzde 5’inin (yaklaşık 91 bin 500 kişi) beslenme değişikliklerinin sonucu olduğunu tahmin ediyor.

Ülke, daha düşük et alımını* teşvik eden 2016 Çin Beslenme Yönergeleri’ne bağlı kalırsa, amonyak emisyonlarının 2,1 teragram düşmesi bekleniyor. Yönergeler, günde yaklaşık 40 ila 75 gram et tüketilmesini tavsiye ediyor. Bu miktar, bir avuç büyüklüğüne eşit.

Çalışma, bu öneriler kapsamında her yıl tahmini 75 bin erken ölümün önlenebileceği sonucuna varıyor.

Araştırmanın baş yazarı Profesör Amos Tai Pui-kuen, South China Morning Post’a verdiği röportajda “Elbette, daha önceden meydana gelmiş hasarı geri almamız mümkün değil, ancak bu andan itibaren yapabileceğimiz şey, ağırlıklı olarak sebzelerden oluşan bir beslenme biçimine geçmek,” diyor.

Araştırmanın yazarlarından Profesör Lam Hon-ming de, “Sadece kendi sağlıkları için değil, aynı zamanda çevre sağlığı için de bu tercihi yapmalarını umuyoruz” diye ekliyor.

BM raporu da sebze ağırlıklı beslenmeyi teşvik ediyor

Bu araştırma, bilim insanlarının antropojenik (insan kaynaklı) çevre kirliliğini ölüm oranlarıyla ilişkilendirdiği ilk çalışma değil.

2019 yılında 70 ülkeden 250 uzmanın bir araya getirdiği bir Birleşmiş Milletler (BM) raporu, hava kirliliğinin önümüzdeki 30 yıl içinde özellikle Asya ve Afrika’da “milyonlarca erken ölüme” yol açabileceğine ortaya koymuştu.

Aynı raporda sebze ağırlıklı beslenmenin ve gıda alımının önemine, daha az gıda israfı ve plastik kirliliğinin gerekliliğine dikkat çekilmişti.

Kaynak: Plantbased News

Kapak fotoğrafı: PETA Asia


(*) Daha az “et” tüketimi etik sebeplerle hayvan hakları açısından sorunlu olduğu gibi gezegenin ve bireylerin sağlığı açısından da yetersiz bulunuyor. Çok sayıda karşılaştırmalı ve kapsamlı bilimsel çalışmayla bu durum ortaya konmuş durumda. Veganlık, yani hayvanları ve hayvanlardan elde edilmiş herhangi bir içeriği tüketmemek, doğa üzerindeki etkimizi ve insan baskısını azaltmak için en kolay ve etkili yollardan biri. Örneğin Haziran 2018’de Oxford Üniversitesi bilim insanları tarafından Science dergisinde yayımlanan ve bugüne kadar küresel gıda sistemleri hakkında yazılmış en kapsamlı makalelerden biri; hayvanların ve hayvansal çıktı ve içeriklerin yer almadığı (vegan) bir senaryoda, küresel tarım alanlarının kullanımının %75 oranında azaltılabileceğini ve halen dünyayı besleyecek miktarda ürün temin edilebileceğini ortaya koyuyor (Bu da ABD, Çin, Avustralya ve AB ülkelerinin toplam alanına eşit bir alana tekabül ediyor). Daha fazla araştırma sonucunu web sitemizde Neden Vegan menüsü altındaki başlıklarda bulabilirsiniz.

Önceki İçerikYTÜ vegan menü istiyor
Sonraki İçerikPrag hayvan hakları ve kaliteli turizm vurgusuyla atlı faytonları yasaklıyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.