Çek Cumhuriyeti’nin başkenti ve en büyük şehri Prag, 1 Ocak 2023’ten itibaren, yıllardır “turistik bir aktivite” olarak görülen atlı faytonları yasaklama kararı aldı. Prag Belediye Meclisi, hayvan haklarını dayanak göstererek ve geliştirmeye çalıştıkları “kaliteli turizm” vizyonu ışığında, Eski Şehir Meydanı ve Stromovka’da atlı faytonlara son vereceğini duyurdu.

Prag Belediye Meclis Üyesi Adam Zábranský, atlı faytonların günümüzün modern şehirlerine ait olmadığını ve “Atlar makine değildir” başlıklı kampanyayı desteklediğini açıkladı. Hayvan hakları aktivistleri bu kampanya ile atlı faytonların hayvanlar için işkence olduğunu göstermeye çalışıyor.

Atlar makine değildir

Hayvan sağlığı ve kamu güvenliği ile ilgili sorunlar, dünyanın her yerinde atlı fayton uygulamalarında görülüyor. Atlı faytonların olduğu yerde, çoğunlukla maddi hasara ve/veya hem atlara hem de insanlara ciddi şekilde zarar veren kazalar meydana geliyor.

Atlar doğaları gereği yüksek seslere duyarlıdır ve kendilerini tehdit altında hissettiklerinde kaçma eğilimi gösterirler. Yüksek bir ses duyduklarında sıçrayıp kaçmaya çalışabilirler ve bu sırada hem kendilerine hem de çevredeki insanlara zarar verebilir, hatta insanları istemeden öldürebilirler.

New York’ta geçtiğimiz yıllarda çekilen ve hayvanların atlı faytonlarda yaşadığı işkenceyi gösteren bu video tetikleyici olabilir. Kaynak: PETA

Son derece hareketli, gürültülü ve kalabalık olan başkent sokaklarının atlar için ne denli stresli ve tehlikeli olabildiğini anlamak zor değil.

Rahatsız edici düzeydeki daimi yüksek seslerin yanı sıra egzoz dumanı da hayvanların sağlığı için risk oluşturuyor; atların ciğerlerine ve solunum sistemlerine zarar veriyor.

Yaz aylarında insanlar kendilerini kavurucu sıcaktan korurken, atlar çalışmaya zorlanıyor ve yine benzer bir şekilde dondurucu soğuklarda da turistleri “eğlendirmek” için açık havada beklemeye ve yük taşımaya zorlanıyorlar.

Tüm gün sert yüzeylerde koşturmaya zorlanan atların gittikçe zayıflayan bacaklarında da ciddi sağlık sorunları görülebiliyor.

Kış soğuğunda gece-gündüz yağmur, rüzgar demeden Saraçhane Parkı’ndaki Burak Özgüner Yaşam Alanı’nda kurdukları çadırlarda Aralık ayı boyunca kalan aktivist arkadaşlarımıza TVD olarak malzeme ve kumanya desteğinde bulunduğumuz “Yaşam Nöbeti”, Ocak 2020’nin ikinci haftasında başarıya ulaşmış ve İstanbul Adalar’da yıllardır kangren haline gelmiş olan atlı faytonların 16 Ocak’ta yasaklanmasını sağlamıştı.

Turizm, nostalji ve istihdam iddiası hayvana zulme açık destektir

Bu gerçekleri bilmemize rağmen atlı faytonları “turistik cazibe, istihdam imkanı veya nostalji unsuru” olarak göstermeye ve tanıtmaya devam etmek, hayvana yönelik zulmü açıkça desteklemek anlamına geliyor.

Şimdi bu yeni yasakla Prag; Paris, Londra, Oxford, Barselona, ​​​​Montreal, Roma, Chicago, Salt Lake City, Las Vegas ve Palm Beach gibi atlı faytonlara son veren diğer metropollerin arasına katılıyor.

Hayvan hakları örgütü PETA, hayvanlara “iyi bakıldığı” iddiasıyla genellikle faytonseverler tarafından örnek gösterilen, ancak hayvan sömürüsünün tüm hızla devam ettiği ABD New York’taki atlı faytonların kaldırılması için kampanya yürütüyor. Destek olmak için siz de imzanızı bu bağlantıdan atabilirsiniz.


Kaynak: Prague Morning, TheMayor.eu, PETA

Kapak fotoğrafı: Last Chance for Animals

Önceki İçerikEt üretimi ve tüketimi, Çin’de her yıl çevre kirliliği kaynaklı 90 bin ölümden sorumlu
Sonraki İçerikAnadolu yaban koyunu ve yaban keçisi av davası görüldü

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.