​​​Karda ve soğuk havalarda sokakta yaşayan hayvanlar yaşam mücadelesi veriyor; bazıları donarak hayatını kaybediyor. Eğer korunabilecekleri yerler yoksa, özellikle de karın uzun süreli yağdığı ve hava sıcaklıklarının uzun süre düşük seyrettiği bölgelerde hayvanları ölüme terk etmiş oluyoruz. Lütfen bu soğuk günlerde onları unutmayalım, donmalarına engel olalım.

Kış aylarında hayvanları soğuktan ve kardan korumak için yapabileceğimiz şeyler çok basit.

​1. ​Bu süreçte en önemlisi kedi ve köpeklerin aç ve susuz kalmaması. Hayvanlar yemek yiyerek kış soğuklarında vücut ısılarını koruyabildiklerinden gün içinde mutlaka birkaç kez sokağımızdaki, çevremizdeki hayvanları beslememiz gerekiyor. Sokakta mama bıraktığınız zaman yağmur veya kardan zarar görüp bozulmaması için bir damacana veya 5 litrelik plastik su bidonunu keserek bir pencere açıp mamaları içine yerleştirebilirsiniz. Suların ise donmamasına dikkat etmek gerekir; içme suları donduysa değiştirmeliyiz. Plastik bir kaba koyduğunuz suyun içine bir dalma zeytinyağı damlatıp kapının önüne koyarsanız suyun donmasını önleyebilirsiniz. ​

2. İçine girebilecekleri küçük sığınaklar, kedi evleri veya köpekler için kulübeler yapabilirsiniz. Kedi Evleri sayfasında en basidinden en gelişmişine kadar evde yapabileceğiniz pek çok farklı kedi evi örneği görebilirsiniz. İhtiyacınız olan şeyler: Karton koli/kalın sıkıştırılmış köpük kutular, koli bandı, çöp poşeti, ince kesilmiş sıkıştırılmış köpük (yalıtım için) ve battaniye/polar. Apartmanların önüne yağış almayan bir tarafa veya apartmanların içine bu evleri yerleştirirseniz soğuktan büyük ölçüde korunmalarını sağlayabilirsiniz. Kar kalınlığının yüksek olduğu veya yağışların fazla olduğu bölgelerde ise, içine su veya kar girmemesi için bu evleri biraz yükseltmek gerekir.

3. Apartmanlarınızın kapılarını lütfen açın. Bırakın içeri girsinler, ısınsınlar, kurusunlar. Islanmış bir kedi veya köpek, bir de üzerine soğuğa ve kara maruz kaldığında, korunacağı bir yer yoksa hayatını kaybetme riski çok daha fazla oluyor. Kendilerini toparladıktan ve soğuk havalar geçtikten sonra dışarı çıkmak isteyeceklerdir. Apartmanların içine yemek ve su kapları ile birlikte içine kedi kumu konulmuş kedi tuvaletleri de yerleştirirseniz, dışarı çıkmak zorunda kalmazlar. Aklınızda bulunsun; kediler çok çabuk kuma alışır. 

4. Özellikle kediler, soğuktan ve kardan korunmak için arabaların altlarına ve motorlara giriyor. Arabanızı çalıştırmadan önce motor kısmında veya tekerleklerin içinde kedi olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Yola çıkmadan önce kaportaya vurarak veya araba kapılarını açıp kapayarak onları bulundukları yerden çıkarmak ve arabayı çalıştırmadan önce kaçmalarını sağlamak mümkün.

5. Titreyen ve hareket edemeyen bir kedi veya köpek görürseniz bu “hipotermi” göstergesi olabilir. Bu, vücut ısısının tehlikeli derecede düşmesine neden olan bir acil tıbbi durumdur. Böyle bir durumda lütfen onları gördüğünüz yerde bırakmayın. Apartmanın içine ve evinize alıp aşamalı bir şekilde ısıtmaya başlayın ve/veya sokağınızdaki en yakın veterineri arayın.

6. Kuşlar için de balkonlarınıza, camlarınızın önüne buğday ve bulgur yerleştirmek onları açlıktan kurtaracaktır.

Önceki İçerikEt Atlası 2021: Tabağımızı sorgulama zamanı
Sonraki İçerikYaşam İçin Yasa İnisiyatifi: Basın Bülteni

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.