Sn. ULUÇ,

Tarih devinimdir, gelişimdir. İmkansızlıklar, yoksunluklar, bilerek bilmeyerek yapılan hatalar, bütün bu gelişimle ilerleme kaydetmelidir, istisnasız…

Bugün atlı faytonlar konusunda örnek verdiğiniz ülkeler yakın tarihte koloniciliğin, sömürgeciliğin ve köleliğin en canlı örnekleriydi, ancak şu an en azından tarihsel gelişimle köleliği kara bir leke olarak hatırlamamıza yardımcı oluyorlar.

Aynı şeyler bir gün sömürülen diğer canlılar için de yaşanıyor olacak, biz göreceğiz ya da görmeyeceğiz…

Nostalji günümüzün açıklanamayan alışkanlıklarını adlandırmanın ve ardına sığınmanın en pratik yöntemi olmuş durumda. Dedelerinizin nostaljisine sahip çıkmak adına nasıl ki duvarınızda çıra yakıp kitap okumuyor, sırtınıza heybe vurup ormanda odun toplamıyorsanız, kendi konforunuzu düşünürken yaptığınız gelişimsel çıkarımları, sadece kendinize alet etmemeli ve türcü yaklaşımlardan da aynı şekilde kaçınmalısınız.

Atlar duyarlı, duygusal ve hafızası olan canlılardır. Sizler makineleştirdiğiniz bu canlıların vurduğunuz altın semerle mutlu ve size müteşekkir olduğunu düşünüyor olabilirsiniz, bu sizin görüşünüz.

Empatiden uzak yapılan bu tür çıkarımlar sadece sömürüyü meşrulaştırmayı amaçlayan içi boş gerekçelerdir.

Bizler yalnızca hayvan hakkı değil yaşam hakkı savunucularıyız; çıkış noktamız adalet, hak ve özgürlüklerdir. Yalnızca Adalar değil, bu zulmün içindeki tüm atların, yalnızca atlar değil, insani sömürüden payını alan, hakkı gasp edilen işkence gören ve öldürülen tüm hayvanların bir an evvel yaşam ve özgürlük mücadelelerini (#YaşamNöbeti vb. çabalar sayesinde) kazanması en büyük temennimiz.

Bu doğrultuda, sizin de yüreğinize vicdan ve empati diliyoruz.

Vegan Derneği adına TVD Kurucu Başkanı Ebru ARIMAN

Görsel: Semih Özkarakaş

Yanıt verilen yazı: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/uluc/2019/12/25/kaliplarinin-adami-olamayanlar

Önceki İçerik#FaytonlarYasaklansın, #AtlarFaytonaDeğilÖzgürlüğe
Sonraki İçerikVegan artivizm zamanı – 3 / #SıfırAtlıFayton

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.