Ruam hastalığı da dahil olmak üzere atların hastalanmalarına ve/veya yaşam süreleri çok ciddi ölçüde kısaltılarak öl(dürül)melerine neden olan asıl faktör fayton hizmetlerinde insanlar tarafından kullanılmalarıdır.

Bu gerçekler insanmerkezci yaklaşımlarla çarpıtılmakta ve böylece halk sağlığı gibi gerekçelerle atların öldürülmesi meşrulaştırılmaya çalışılmaktadır.

Faytonlar, elektrikli modeller gibi hayvan haklarını ihlal etmeyen tarzlar yerine, “geleneksel” şekilde, daha doğrusu atların emeği sömürülerek hizmet sağladıkça atlar eziyet görmeye ve Ruam vb. hastalıklara yakalanmaya devam edecek ve maalesef bu gibi katliamlar tepkilerimize rağmen tekrarlanacaktır.

Atlara yönelik böylesi köleleştirici yaklaşımların ve zulümlerin önüne tamamıyla geçmek için atlı faytonların yasaklanması olmazsa olmaz bir gerekliliktir.

Bu önleyici yaklaşımı benimsemeyen tüm yetkililerin yaşanan katliam ve sömürülerde sorumluluğu ve payı olduğunu bir kez daha hatırlatırız.

Ruam hastalığına yakalanmaları sebebiyle öldürülen 81 atın aslında atlı faytonlar yasaklanmadığı ve bu uygulamaya destek verildiği için katledilmiş oldukları gerçeğinden hareketle, Adalar’daki görece yaygın uygulamalar ve katliam sebebiyle İBB ve yetkili kişileri olduğu gibi Türkiye sınırları içerisinde kalan ve atlı fayton uygulamasının herhangi bir biçimde sürdürüldüğü veya sürdürülme olasılığı bulunan tüm belediyeleri bu tür yasaklayıcı düzenlemeleri gerçekleştirmek üzere ivedilikle karar almaya davet ediyoruz.

Adalar bugün için bir semboldür, ancak bu dramın Türkiye’nin çok farklı bölgelerinde yaşanmakta olduğu unutulmamalı. Dolayısıyla, çağrımız tüm belediyelerimizedir!..

Yukarıda dile getirdiğimiz atlı fayton karşıtı anlayışımız temelinde, Vegan Derneği olarak tüm yaşam hakkı savunucularını Yaşam Nöbeti’ne katılmaya, İBB Binası önüne gelip destek olmaya çağırıyoruz. Bugün 19.30’a dek oradayız ve fiziksel bulunuş olarak da orada olmanın bu anlamlı mücadeleye katkısının çok değerli olduğunu belirtmek isteriz. Hep birlikte, Saraçhane’ye, #YaşamNöbeti’ne!

Önceki İçerikKimler vegan oluyor ve neden? (yeni araştırma)
Sonraki İçerikHıncal Uluç’un Sabah Gazetesi’nde yayımlanan 25.12.2019 tarihli köşe yazısına cevaben – #SıfırAtlıFayton!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.