İnsan olmayan hayvanlar insanların onlara uyguladığı sömürü ve şiddet formlarını değerlendirse ve “Şeytan”ı tasvir etmek istese kuşkusuz tahayyülleri insan şeklinde olurdu.

Hayvanlara insan türü eliyle uygulanan şiddetin sınırları korkunç boyutlara ulaştı. Zihnimiz bu olumsuz kodlamalardan özellikle çocuk yaşlarda uzaklaştırılmalı ve hayvana yönelik şiddetin normalleştirilmesinin mutlaka karşısında durmalıyız.

Fabl türünde bir çocuk kitabında hayvanlar ve hayvan olmayan insanlar arasında yaşanan bir “adalet” mücadelesi, çıkış noktası itibarıyla hayvan sevgisi temelli verilmeye çalışılmış olsa da, amacını fazlasıyla aşarak bir çocuk beyninin alamayacağı türden şiddet betimlemeleri (pornografisi) ve şiddete teşvik fikirleriyle taçlandırıyor.

Son derece barbarca yapılan uygulamaların ayrıntıları betimlenmek suretiyle şiddeti bilinçaltımıza kodluyor. Barbarlık, acıdan beslenme, işkence, kin, intikam, aklın boyutlarını zorlayan bir şiddetin reçetesi, sadizmin estetize edilmesi, bir çocuk kitabında olmaması gereken çok sakıncalı içerikler…

Bununla birlikte, uzaklara gitmeye gerek yok, bir maymun beyni ya da kaplumbağanın diri diri kaynar suda haşlanması gibi örnekler günlük rutinimizde tabağınıza gelen alternatiflerden çok farklı değil. Tüm bunlara gözünü kapatarak uç örneklerle hayvana şiddeti tasvirlemek, gerçekten hayvana şiddeti protesto eden samimi bir amaç taşınmakta ise, hayatımızdaki rutinleşmiş şiddet örneklerini kaldırmakla birlikte daha anlamlı bir kazanım olabilirdi.

Henüz insan barbarlığının sınırlarına aşina olmayan bir çocuk gözüyle bütün bu sürecin normalleştirilmeye çalışılmasını da travmatik ve ruhsal gelişim açısından son derece sakıncalı buluyoruz.

Sağlıklı bir gelecek inşa etmek ve sağduyulu bireyler yetiştirmek istiyorsak çocukları şiddetin her türünden -ifade ve uygulamada- uzak tutmalıyız. Bunu yaparken de açıklamasını yapamayacağımız türden bir şiddetin parçası olmamalıyız!..

Şiddet tabağınızda başlar!

TVD adına Kurucu Başkan Ebru Arıman

Önceki İçerikÇocuk ölümlerinden sorumlu beslenme tarzları için veganlık suçlanabilir mi?
Sonraki İçerikEleştirel Düşün ve Bilgece Tıkla (UNESCO MeBO EYOKÖS ANLAŞMASI)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.