Gallup’a ait bir ankete göre Amerikalıların sadece %3’ü vegan ve %5’i vejetaryen bir kimlikle kendini ifade ediyor olsa da bitki-bazlı beslenme tarzları yükselişini sürdürmekte.

İnsanların yaşam tarzlarındaki vegan dönüşümler birlikte yaşadıkları insan-olmayan hayvan arkadaşlarının beslenme biçimlerine de yansımaya başladı.

Bu değişimlerin sonucunda sorulmaya başlanan şöyle sorular da yaygınlık kazanmakta: Köpekler vegan beslenebilir mi? Köpeklerin etsiz bir diyeti yaşam boyu sürdürmesinde sağlık yönünden sakıncalar var mıdır?

Bu tür sorulara yanıt bulma arayışı ve ilintili kaygılar sonucunda Pedigree, Natural Balance, PetGuard ve Purina gibi majör pet gıda şirketleri bitki bazlı alternatif ürünler çıkarmakta. Bu opsiyonlar arpa, ıspanak, esmer pirinç, patates ve bezelyeden üretiliyor.

Köpeklerin vegan beslenmelerinin sağlıklı bir yaşam sürmeleri önünde bir engel teşkil etmediğini gösteren bazı araştırmalar şimdiden literatürde öne çıkmakta.

Yine de, böyle ürünlerin değerlendirilmesine yönelik çok daha geniş kapsamlı araştırmalara ihtiyaç duyulduğuna uzmanlar tarafından bir çağrı niteliğinde değiniliyor.

Ayrıca, köpeklerin tüketimine yönelik gıda ürünlerinin kitlesel üretiminde kullanılan etlerin hastalıklı hayvanlardan elde edilme riskiyle ilgili kaygılar da zaman zaman dile getirilmekle beraber bu tür haberler basında daha fazla yer bulmaya başladı.

Son olarak, köpeklerin vegan beslenme olanaklarının her yönüyle incelenmesi ve her bir köpek bireyde protein ve diğer beslenme değerleri bakımından gerekliliklerin değişkenlik gösterebileceğine dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatalım.

Yararlanılan kaynak:
https://www.usatoday.com/story/life/2019/09/05/vegan-dog-food-some-pet-owners-opting-meat-free-food-products/2208072001/

Önceki İçerikYunus avında 4. güne girildi
Sonraki İçerikVeganlar İklim Grevlerine hazırlanıyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.