Dünyada her yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü ve Kasım ayı da vegan ayı olarak kabul ediliyor. Bir bayram değil, farkındalık ayı.
Veganlık, özgürlük, adalet ve eşitlik temeline dayanan en barışçıl felsefelerin yükselen değeridir. Birbirimizi ötekileştirerek eşitliği, gözlerimizi yumarak adaleti ve renkli kafeslerde özgürlüğü hayal edemeyiz.
Şiddeti, farklı türlerde meşrulaştıramayız. Hiçbirimiz bir diğerinden daha üstün, daha önemli veya daha değerli olduğumuzu, nesnel farklılıklarımızla açıklayamayız.
Daha analitik düşünebilmek, bizi daha içgüdüsel düşünenlerden özel kılmaz. Ötekileştirerek ya da eksik arayarak, kendimizi daha haklı çıkaramayız.
İlkçağ terminolojisiyle, bize en yakın türlerin birer av olduğunu kabul etmek ve yaşamak için yok etmeye mecbur olduğumuzu düşünmek, sığ bir bakış açısıdır.
Bunun aksini destekleyen çalışmaları görmezden gelmekse, açıklanamaz bir kibrin ve çıkarcı/bencil bir düşüncenin sonucudur.
İçinde yaşadığımız çağda, bilimin geldiği noktayı daha barışçıl ve sürdürülebilir araçlar olarak kullanmalıyız. Alternatif yöntemler varken hayvanların iradeleri dışında yaşamlarının birer deney malzemesi olarak kullanılması, yaşadığımız çağda insanlığın en büyük ayıbıdır.
Hayvanlar, insanların eğlencesi, oyuncağı ya da malı değildir. Aksini düşünmek ya da uygulamak, modern çağın gelenekle meşrulaştırılmış kölelik anlayışından başka bir şey değildir.
Günden güne artan insan nüfusuna karşı gezegenimiz hızlı bir yok oluşa gidiyor. İnsan türünün dünya üzerindeki egemenliği, bir tarafta yerküreyi/iklimi/doğayı, diğer taraftan da o doğayı birlikte paylaştığımız canlı türlerini/hayvan nüfusunu tehdit ediyor. Harekete geçmeliyiz.
Tüm dünyada günden güne daha hızlı büyüyen bir yaşam biçimi/felsefe olan veganlık, bir beslenme şekli olarak, spekülasyonların ve sermayedar oyun kurucuların söylediğinin aksine, hem hayvanlar, hem gezegenimiz, hem de kendimiz için en uygun beslenme şeklidir. Bu konuda yapılmış sayısız bilimsel araştırma da bunu kanıtlar niteliktedir.
Bizler, veganlığın felsefesine inanan, okuyan, araştıran, tartışan, aydınlık bireyler olarak, bu konudaki tüm bilgi ve tecrübemizle topluma yol göstermeye ve doğruları söylemeye devam edeceğiz.
Kasım ayı tüm dünyada, vegan yaşam konusunda farkındalık ayı. Bu vesileyle, bugüne dek üzerinde düşünmediğiniz tüm alışkanlıklarınızı bireysel olarak araştırmanızı, sabit düşüncelerden uzaklaşmanızı ve daha fazla sorgulamanızı diliyoruz. Bu dünya hepimizin.
Daha adil ve sürdürülebilir yarınlar için…

Türkiye Vegan Derneği adına,


Ebru ARIMAN
Yönetim Kurulu Başkanı

Önceki İçerikFaytona Binme, Vegan Ol: Kitlesel Büyükada Eylemi
Sonraki İçerikHayvan Deneylerinin Caniliğini Bir De Böyle İzleyin

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.