Delhi’de yaşayan Prakriti Varshney, 12 Mayıs 2022’de 8848 metrede Everest Dağı’nın zirvesine çıkmayı başardı. Prakriti, Hindistan’da bunu yapan ilk vegan kadın dağcı olarak kayıtlara geçti.

Prakriti, 5 Nisan’da sefer için Delhi’den ayrıldı ve daha yüksek kamplara olan rotasyonlarını başarıyla tamamladı. Ekibi, 7 Mayıs 2022’de son tırmanış için Everest Ana Kampı’ndan hareket etti.

Everest Ana Kampı’ndan zirveye yaklaşık 69 km’lik tırmanış, düşük atmosfer basıncı ve çığ riski gibi diğer tehlikeli koşullara karşı direncin yanı sıra, zorlu buzul arazilerinin ve buz duvarlarının aşılmasını gerektiriyor. Buna ek olarak dağcılar, gün içinde bir kamptan diğerine tırmanmayı seçtiklerinde, kavurucu güneşte sıcaklıklar 50 dereceye kadar çıkabiliyor.

Prakriti bu zorlukların hepsini aşarak 12 Mayıs 2022’de Everest’in zirvesine çıkmayı başardı.

Beş yılı aşkın bir süredir vegan olan Prakriti, “Süt üretiminin çevre/doğa üzerindeki zararlı etkilerini anladıktan sonra bu yaşam tarzını seçtim” diyor.

Prakriti ayrıca keşif gezisi için %100 vegan eldiven temin etmeyi başardı ve tırmanışı sırasında çevre üzerinde minimum etki bırakmaya dikkat etti.

Vegan sporcular bu değişime ön ayak oluyor

Everest Dağı zirvesine kuzeyden ve güneyden çıkan ilk vegan olan Kuntal Joisher, “Akla gelebilecek her türlü sporda başarı elde eden binlerce sporcumuz var ve çeşitli nedenlerle vegan oluyorlar,” diyor.

“İnsanların bitki temelli beslenmeye geçişinin arttığını görüyorum. Asya’da bile pek çok kişi bunu denemeye istekli. Vegan protein tozları veya takviyeleri ile vegan etlerin artışı, bu artışta olumlu bir etkide bulunuyor. Sporcuların beslenme gereksinimlerini karşılayabileceklerini düşünmelerini kolaylaştırıyor. Büyük bir değişim içindeyiz ve insanlar artık yeniliklere çok daha açık. Hem mecazi hem de fiziksel olarak dünyanın zirvesinde duran vegan sporcular bu değişimi körüklemeye yardımcı oluyor.”

Kuntal Joisher – VeganFirst

Prakriti, para biriktirdikten sonra veya bir sponsor bulduğunda bir sonraki ekspedisyona çıkmayı planlıyor.

Önümüzdeki yıllarda 8000 metre yükseklikteki diğer dağlara tırmanmayı hedefleyen Prakriti, yolculuğu boyunca bitkisel beslenmenin ve vegan yaşam tarzının etik mesajını daha fazla kişiyle paylaşmayı amaçlıyor.


Kaynak: Vegan First

Önceki İçerikVegan Derneği öğrencilerin sağlıklı beslenme hakkını yok sayan YÖK’e dava açtı
Sonraki İçerikAvustralya canlı koyun ihracatını temelli yasaklayabilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.