American Journal of Lifestyle Medicine’da yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, tamamen bitki bazlı bir beslenme, eklemlerde iltihaplanma, ağrı, şişme ve sertliği tetikleyen, son aşamada kalıcı eklem hasarına sebep olan bir otoimmün durum olan romatoid artritin ağrı ve semptomlarını azaltmaya yardımcı oluyor.
“Et” ve süt ürünleri içermeyen beslenme biçiminin sağlığa etkilerini araştırmak için, daha önce romatoid artrit teşhisi konan toplam 44 katılımcı çalışmaya dahil edildi.
Araştırmacılar; kalori kısıtlaması olmayan, düşük yağlı vegan yemeklerden oluşan bir beslenme uyguladıktan sonra semptomların şiddetinde kayda değer bir iyileşme gördü. Ayrıca katılımcıların kilo verdiği ve serum kolesterol seviyelerinde iyileşme görüldü.
Çalışmanın başlangıcında araştırmacılar, eklem ağrılarının şiddetini “ağrı yok” ile “olabildiğince fazla ağrı” arasında sınıflandırmak için görsel bir analog skala kullandı.
Eklem ağrısı, klinik verileri kullanarak romatoid artritte inflamasyon aktivitesini ölçen bir ağrı gösterge aracı olan Hastalık Aktivite Skoru-28 (DAS28) kullanılarak da değerlendirildi. Katılımcılar daha sonra 16 hafta boyunca iki gruba ayrıldı.
Grup 1’e karşı grup 2
Gruplardan birine, dört hafta boyunca tamamen bitki bazlı beslenme uygulaması ve ardından üç hafta boyunca potansiyel ağrı tetikleyici gıda maddelerini kaldırması talimatı verildi. Daha sonra, çalışma süresince çıkarılan gıda maddelerini yeniden aldılar.
İkinci grup, 16 hafta boyunca istedikleri her şeyi yiyebilecekleri sınırsız bir beslenme düzenini takip etti. Ayrıca, çalışma üzerinde hiçbir etkisi olmayan bir plasebo kapsülü verildi. 16 haftanın sonunda iki grup beslenme şekillerini değiştirmeye devam etti.
Sonuçlar
Araştırmacılar, çalışmanın sonunda iki grup arasında DAS28 puanlarında önemli bir fark olduğunu fark etti. Çalışmanın tam bitkisel beslenme aşaması sırasında DAS28 puanlarının ortalama iki puan düştüğünü, bu oranın da plasebo aşamasında 0,3 puanlık bir düşüşe kıyasla eklem ağrısında daha büyük bir azalmaya işaret ettiğini buldular.
Eklemlerde şişlik ortalaması da vegan evresinde 7,0’dan 3,3’e düştü. Plasebo aşamasında ise 4,7’den 5’e yükseldi.
Ek sağlık yararları
Çalışma, eklemlerdeki ağrı ve şişmedeki azalmanın yanı sıra, vegan fazın LDL ve HDL kolesterol düzeylerinin azalması dahil olmak üzere ek sağlık yararlarını da beraberinde getirdiğini buldu.
Araştırmacılar ayrıca, plasebo beslenmesinde yaklaşık iki kiloluk bir artışa kıyasla, vegan yemek yiyenlerin vücut ağırlığının ortalama 14 kilo azaldığını buldu.
Bilimsel çalışma, önleyici tıp eğitimi ve araştırmalarında daha yüksek etik standartlara odaklanan, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Sorumlu Tıp Doktorları Komitesi (PCRM) tarafından yürütüldü. Araştırmacılar arasında, Uluslararası İstanbul Vegfest 2020 ve 2021’de özel videolarıyla ve canlı yayınlarıyla ağırladığımız PCRM’den Dr. Neal Barnard ve Susan Levin de yer alıyor.
Aşağıda, Susan Levin ve Didem Varol’un 2021’de “Akdeniz, Düşük Karbonhidratlı veya Vegan: En İyisi Hangisi?” başlıklı canlı yayınını izleyebilirsiniz. Dr. Neal Barnard tarafından Uluslararası Vegfest İstanbul’a özel olarak çekilen, beslenme ve sağlık arasındaki bağlantıyı ortaya koyan iki farklı videosunu da YouTube hesabımızdaki oynatma listesinden izleyebilirsiniz.
Veganlığın insan sağlığına faydalarına dair daha ayrıntılı bilgi için web sitemizin Neden Vegan menüsü altındaki Sağlık / Beslenme başlığını inceleyebilirsiniz.
Kaynak: Plantbased News
Kapak fotoğrafı: Run 4 FFWPU / Pexels