Haywards Heath, Lewisham ve Oxford’ın ardından Exeter de, iklim kriziyle mücadele kapsamında belediye meclisinde alınan kararla bitkisel beslenmeyi teşvik edeceğini ve bunun için somut adımlar atacağını duyurdu.

Birleşik Krallık’taki Exeter Belediye Meclisi üyeleri yapılan oylamada, küresel iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak ve gezegeni korumak amacıyla bitki bazlı beslenmeyi şehir bazında teşvik etme kararı aldı.

İklim Değişikliği konularında faaliyet gösteren üyelerden biri olan İşçi Partisi milletvekili Duncan Wood’un önergesi diğer meclis üyelerinden de büyük destek topladı.

Beslenme biçimimizin gezegenin sağlığını ve geleceğini ne denli etkilediği konusunda farkındalık yaratmak istediğini belirten Wood, “İklim değişikliğinin gerçek olduğunu her geçen gün daha fazla görüyor ve hissediyoruz. Buna engel olmak için bireysel düzeyde de elimizden geleni yapmalıyız. Hepimizin yapabileceği küçük değişikliklerle bunu başarabiliriz. Bunlardan biri de yediklerimizi gözden geçirmek. Beslenmemizi değiştirerek fark yaratabiliriz. Beslenme tercihlerimizin iklim üzerindeki etkileri ve mevcut seçeneklerimiz hakkında bilgi sahibiysek, yediklerimizin sağlığımızı nasıl etkilediği konusunda bilgi sahibiysek, bilinçli tercihler yapabiliriz,” dedi.

Exeter bitki bazlı yaşamı nasıl destekleyecek?

Exeter Belediye Meclisi, kurum içinde önemli değişiklikler uygulayarak örnek teşkil edecek.

Meclis, Mayıs 2023’e kadar organizasyonu tamamlanacak şekilde tüm iç toplantılarında ve etkinliklerinde bitki bazlı ikramlar sunacak.

Buna ek olarak eğlence merkezleri, kafeler ve restoranlar dahil olmak üzere belediye tarafından yönetilen tüm harici alanlarda, çeşitli bitki bazlı yiyecekler sunulacak ve bu gıdalar tüketiciler için açık bir şekilde etiketlenecek.

Ayrıca siyasi partiler ile ortak bir çalışma grubu kurulacak. Grup; mümkün olan her fırsatta bitki bazlı gıdaların ön plana çıkarılmasını ve şehir çapındaki tüm gıda tedariklerine dahil edilmesini sağlamakla yükümlü olacak. Bu; okul yemek programları, aşevleri ve beslenme hizmeti sunan diğer kurum ve oluşumların süreç boyunca uygulamaya dahil edilebileceği anlamına geliyor.

Önergeyi destekleyen meclis üyeleri alınan kararın, Exeter’in emisyon hedeflerine ulaşmaya yardım edeceğini düşünüyor çünkü şehir, 2030 yılına kadar net sıfır karbona ulaşmayı hedefliyor.

visitexeter.com ana sayfasındaki ilk sekmeler arasında şehirdeki vegan seçeneklerin listelendiği sayfa dikkat çekiyor.

İngiltere şehir ve kasabaları iklim dostu vegan seçeneklere geçiyor

Sussex’teki Haywards Heath Ağustos ayında Avrupa’da Bitki Temelli Antlaşma’ya imza atan ilk bölge olmuştu.

Bu anlaşma; liderlerin il, ilçe ve ülkelerini hayvansal beslenme odaklı bir gıda sisteminden uzaklaştırmasına yardımcı olmak için tasarlandı. Belediyeleri bitki bazlı beslenmenin faydaları konusunda bilinçlendirmeye ve hayvan içermeyen gıdaları vatandaşlar ve yerel topluluklar için daha erişilebilir hale getirmeye teşvik eden anlaşma, aynı zamanda okullarda ve sağlık hizmetleri ortamlarında vegan yemek seçenekleri gibi girişimleri de teşvik ediyor.

Bitki Bazlı Antlaşma’ya resmi olarak imza atmamış olan Exeter’e daha çok benzeyen Oxfordshire İl Meclisi ise, bölge sakinlerinin daha fazla bitki bazlı beslenmeyi benimsemelerine yardımcı olmak istiyor. Bölgede hayvancılıkla uğraşan toplulukların muhalefetiyle karşılaşan konsey üyeleri, bitkisel beslenmeyi öne çıkararak iklim eylemliliğine öncelik vermeye devam ediyor.

Hythe belediye etkinliklerinde yalnızca vegan yiyecekler sunarak iklim dostu bir hamle yapan belediye meclislerinden biri.

Hythe Belediye Meclisi üyesi Martin Whybrow, “Oybirliğiyle desteklenen İklim ve Ekolojik Acil Durum bildirimimiz doğrultusunda, Hythe Belediye Meclisinin gelecekteki tüm organizasyonlarında bitki bazlı gıda uygulamasını hayata geçirmesini mantıklı bir adım olarak görüyorum ve bundan çok memnunum. Yerel makamlar olarak, Birleşik Krallık İklim Değişikliği Komitesi tarafından öngörülen iklim liderliği rolünü üstlenmeye hazırız. Bilim net bir şekilde ortaya koyuyor: bitki bazlı beslenme sera gazı emisyonlarını önemli ölçüde azaltırken, et ve süt ürünleri tüketimi küresel ısınmayı tetikliyor, yem ve otlatma için tarım alanları açılması da yağmur ormanları da dahil olmak üzere habitat tahribatını körüklüyor. Attığımız adım kolay, anlamlı ve maliyetsiz,” dedi.

2020’de Londra’daki Lewisham Belediye Meclisi de tüm etkinliklerinde yalnızca vegan yiyecekler sunmak için oy kullanmış ve karar almıştı. Ayrıca okullarda her hafta “etsiz” bir günün olması ve vegan seçeneklerin artırılması da öngörülmüştü. Ebeveynlere ve çocuklara düşük maliyetli vegan yemek kursları sunan Lewisham Belediyesi, ek olarak belediye binalarında yün içermeyen yalıtım gibi çevre dostu vegan yapı malzemeleri kullanmayı planladığını açıklamıştı.


Kaynak: Plantbased News, PETA

Kapak fotoğrafı: visitexeter.com

Önceki İçerikİsviçre Mahkemesi: Vegan et etiketleri iddiaların aksine tüketiciler için “yanıltıcı” değil
Sonraki İçerikPrimatolog ve aktivist Dian Fossey’i ve katledilen tüm gorilleri anıyoruz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.