Önemli bir kazanım haberi ABD’den geldi: Sorumlu Tıp Doktorları Komitesi (PCRM), Social Compassion in Legislation ve Friends of the Earth gibi sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenen 2022 Çocuk Beslenme Yasası (AB 558), Ocak ayında Kaliforniya Meclisi’nden tasarı halinde geçti. 5-0 oy ile meclisten geçen tasarı, Kaliforniya eyaletindeki K-12 devlet okullarını daha sağlıklı ve iklim dostu bitki bazlı yemekler ve içecekler sunmaya teşvik ediyor.

PCRM’de görev yapan uzman diyetisyen Maggie Neola konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “ABD’nin COVID-19 salgınıyla mücadele ettiği bu dönemde, Kaliforniya’daki öğrencilerin genel sağlık durumlarını destekleyen ve bağışıklıklarını güçlendirmeye yardımcı olan sağlıklı, bitki bazlı yemeklere erişimlerini sağlamak her zamankinden daha acil bir ihtiyaç,” dedi.

Çocuklar için sağlıklı beslenme

Bireylerin beslenme şekli ve düzeni, COVID-19 vakalarını kötüleştiriyor.

Çocuklar da artık, eskiden daha çok yetişkinlere mahsus olan obezite, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve tip 2 diyabet gibi sağlıksız beslenmenin olumsuz etkilerini yaşamaya başlamış durumda. Bu sebeple uzmanlara göre çocuklar da, tıpkı yetişkinler gibi, bitki bazlı gıdalara yöneldikleri takdirde daha sağlıklı bir yaşam sürebilirler.

Tıp doktorları ve uzman diyetisyenler, daha iyi bir beslenme biçiminin, çocukların hayatlarını yalnızca pandemi döneminde değil, gelecek yıllarda da iyileştireceğini vurguluyor.

PCRM Başkanı Dr. Neal Barnard tasarıyla ilgili olarak, “Okullara bitki bazlı yemeklerin sunulması ve yaygınlaştırılması, öğrencilerin ömür boyu sürecek sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmelerine yardımcı olacak. Bu gıdalar, öğrencilerin sınıfta derslere daha iyi odaklanmalarına ve daha enerjik olmalarına yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda kalp hastalığı, tip 2 diyabet, obezite ve diğer kronik hastalıklara ilişkin uzun vadeli riskleri de azaltıyor,” açıklamasında bulundu.

Kaliforniya Meclis Üyesi Adrin Nazarian (D-46) tarafından kaleme alınan 2022 Çocuk Beslenme Yasası tasarısı, bu aşamada daha ayrıntılı bir değerlendirme için Kaliforniya Eyalet Senatosu’na taşınacak.

Okullara devlet desteği sağlanacak

Tasarı tarafından belirlenen hibe programı kapsamında okullar, bitki bazlı başlangıç yemekleri ve bitki bazlı süt sunabilmek için ek devlet fonu almak için başvurabilir.

AB 558 ayrıca, devlet okullarının katılım oranlarını artırmasına ve bitki bazlı gıdaları başarılı bir şekilde sunmasına yardımcı olmak için gereken personel eğitimi, öğrenci katılımı, yemek tarifi geliştirme ve diğer teknik yardımlar için devlet desteğini de içeriyor.

Beslenme yetersizliğini gidermeye yönelik bir adım

Tasarı ayrıca henüz okul çağında olmayan küçük çocukların gıdaya erişimini kolaylaştırmayı hedefliyor. Özellikle kahvaltı gibi günün en önemli öğününe erişemeyen ve beslenme yetersizliği yaşayan çocuklara destek olmayı hedefleyen tasarı yasalaştığı takdirde çocukların sağlıklı beslenmesi için daha fazla adım atılmasını sağlayacak.

Kaliforniya’daki çocukların, bu mevzuatın sağlayacağı besleyici bitki bazlı yemeklere ihtiyacı olduğunu vurgulayan Neola, PCRM adına yetkilileri bu tasarıyı hızla geçirmeye ve yasalaştırmaya çağırıyor.

İklim krizine karşı bitkisel beslenme

Çok sayıda araştırma, bitki bazlı beslenmenin daha sürdürülebilir ve çevre dostu olduğunu gösteriyor. Bitkisel beslenmeye geçiş, sera gazı emisyonlarını azaltarak gezegendeki karbon ayak izimizi azalttığı gibi, gıda üretimi için daha az toprak ve su harcanmasına yardımcı oluyor.

Social Compassion in Legislation direktörlerinden Nickolaus Sackett, Kaliforniya’da her yıl okullarda 540 milyon adet öğle yemeği servis edildiğini belirtiyor ve ekliyor: “Yetkili kamu kurumları tarafından düzenlenen beslenme talimatları, hangi yiyeceklerin servis edildiğine ilişkin politikalar içeriyor. Bu politikaların, sadece öğrencilerimizin sağlığı üzerinde değil, aynı zamanda çevre ve iklim değişikliği üzerinde eşit derecede, muazzam bir etkisi var. Bu sebeple kamu kurumlarının bitki bazlı yarım milyar öğün ile eyalet çapındaki okulların karbon ayak izini azaltmaları için teşvikler oluşturması, iklim değişikliğine karşı mücadelede de büyük ve acil bir etki edecek.”

Novato, San Francisco, Oakland, Santa Barbara, Los Angeles, San Diego, Riverside v Capistrano gibi eyalet çapındaki birçok okul, lezzetli ve sağlıklı vegan yemekler sunarak okulların karbon ayak izini azaltmasına yardımcı oluyor. Okullardaki vegan menüleri artırmak ve yaygınlaştırmak için önemli ölçüde teknik ve finansal destek sağlamayı amaçlayan tasarı, diğer okulların da bu örnek uygulamaları benimsemeye teşvik ediyor.

Doktorlar Komitesi, AB 558’in yanı sıra, ülke genelinde bitki bazlı okul yemeklerine erişim seçeneklerinin genişletilmesi için de mücadele veriyor.

1985 yılından bu yana koruyucu hekimliği teşvik eden, klinik araştırmalar yürüten ve araştırmalarda daha yüksek etik standartları teşvik eden 17.000 hekimden oluşan Doktorlar Komitesi, kar amacı gütmeyen bir sağlık kuruluşu olarak HealthySchoolLunches.org sitesinde ebeveynler ve okullar için bitki bazlı (vegan) yemek tarifleri paylaşıyor.


Kaynak: PCRM, Social Compassion in Legislation

Kapak fotoğrafı: Anastasia Shuraeva / Pexels

Önceki İçerikTVD’nin 10. yıldönümünü kutluyoruz!
Sonraki İçerikVegan yemek hakkı için ikinci kez Ankara’dayız

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.