Bu haftadan itibaren ABD New York’taki (NYC) devlet okulları, Vegan Cuma girişimi kapsamında 930 bin çocuğa vegan yemek sunacak. Uygulamanın amacı, çocukların daha sağlıklı yemeklere erişimini artırmak ve işlenmiş “et” gibi zararlı gıdalardan uzak tutmak.

Bugün New York’taki tüm devlet okullarında Vegan Cuma günleri başlayacak. Yeni girişim kapsamında, NYC devlet okullarında Cuma günleri, sadece besleyiciliği yüksek bitki bazlı seçeneklerle dolu menüler sunulacak.

Ücretsiz olarak sunulacak menülerde ıspanak, karnıbahar, pilav, siyah fasulye gibi sebze, meyve, tahıl, bakliyat ve doğal tatlılar yer alacak.

Vegan Cuma girişimi, 2019’da NYC’deki 1700 devlet okulunda başlatılan Etsiz Pazartesiler girişimini takiben hayata geçirildi. Pazartesi günleri “etsiz” yemeklerin sunulduğu sisteme geçiş, o zamanki belediye başkanı Bill de Blasio ve ardından o zaman Brooklyn İlçe Başkanı olan Eric Adams tarafından gerçekleştirilmişti.

Adams, geçen yıl NYC belediye başkanı seçildi. Kendisi de vegan olan Adams, NYC okullarında Etsiz Pazartesi uygulamasının başlamasına yardımcı olduktan sonra, 2021’de Etsiz Cuma’ların yaygınlaşmasını sağladı. Bu yıl ise NYC devlet okullarında Vegan Cuma’ları hayata geçirdi.

Adams yaptığı açıklamada, “Vegan yemekler hem çok lezzetli hem de çok besleyici. Okullarda bitki temelli seçeneklerin yer alması, sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam açısından, New York’taki binlerce öğrencinin yaşam kalitesinin iyileştirilmesi anlamına geliyor” dedi.

Halihazırda New York’taki tüm okullarda vegan öğrenciler için günlük olarak vegan seçenekler sunuluyor.

Eğitim Bakanlığı’ndan Jenna Lyle, “Bakanlığımız, her çocuğun sağlıklı bir yaşam sürmesi için çalışmalarını sürdürüyor Her gün tutarlı, besleyici ve doyurucu bir öğün yemek, öğrencilerin hem sınıf içinde hem de dışında başarılı olmalarını sağlamak için çok önemli. Cuma günleri vegan menülerin aşamalı olarak hayata geçirilmesiyle NYC öğrencileri için sağlıklı ve besleyici gıda seçeneklerine erişimi yaygınlaştırmaktan mutluluk duyuyoruz,” dedi.

Yeni menüye alışıncaya kadar çocuklardan talep olması halinde ilk birkaç sefer vegan olmayan seçenekler de hazır bulundurulacak.

Ancak FDA yönergeleri tarafından zorunlu tutulduğu için kantinlerde süt yer almaya devam edecek.

Vegan belediye başkanı

Adams 2016 yılında vegan oldu ve bitki bazlı beslenme, ağır tip 2 diyabet semptomları da dahil olmak üzere sağlık sorunlarıyla mücadele etmesine yardımcı oldu. Brooklyn İlçe Başkanı olarak Adams, New York sakinlerinin sağlıklarını iyileştirmek için bitki bazlı beslenmeyi benimsemelerine yardımcı olmak için çeşitli girişimlerde bulundu.

Bunlardan biri, 400 bin dolarlık yatırımla NYC Hastane/Bellevue sağlık sistemi dahilinde Bütünsel Bitkisel Beslenme Programı’nı hayata geçirmek oldu. Program kapsamında, kritik düzeydeki hastalara, bütünsel bitki bazlı beslenme ve yaşam tarzı danışmanlığı veriliyor.

Geçen yıl belediye başkanlığını kazanmadan önce Adams, New York Eyalet Üniversitesi (SUNY) Downstate Tıp Koleji’nde bitki temelli bir beslenme eğitimi programı olan Food As Medicine Initiative’i desteklemek için 10 bin dolarlık hibe vermişti.

Aynı zamanda, Eğitim Departmanı’na şehir genelindeki devlet okullarının menülerinden “sucuk” ve “sosisli” sandviç gibi işlenmiş “etleri” kaldırması yönünde çağrıda bulunan 238 sayılı karara da öncülük etmişti. NYC Konseyi kararı Ekim 2019’da kabul etti.

New York Belediye Başkanı Eric Adams. Fotoğraf: New York Post

Kaynaklar: New York Post, Vegnews, The Source

Kapak fotoğrafı: Yan Krukov/Pexels

Önceki İçerikMeksika’nın Sinaloa eyaletinde “boğa güreşi” yasaklandı
Sonraki İçerikAlarm çanları: Yün üretimi pamuktan 367 kat daha fazla arazi kullanıyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.