Boğa güreşi adı altında sürdürülen hayvan katliamı, Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişiklikler kapsamında Meksika’nın Sinaloa eyaletinde nihayet “hayvana yönelik zulüm” olarak tanımlanarak yasaklandı.

Sinaloa Eyalet Kongresi’nin aldığı son kararla Sonora, Guerrero, Coahuila ve Quintana Roo’dan Sinaloa da boğa güreşini yasaklayan eyaletler arasına katıldı. Mexico eyaletinde olduğu gibi, diğer hayvana yönelik işkence fiillerine benzer şekilde boğa güreşinin faillerine de, bundan böyle dört ila altı yıl arası hapis cezası veya ağırlaştırılmış para cezaları verilecek.

Ancak Meksika’da bu zulmün halen yasal olduğu 27 eyalet daha var. Meksika belirli açılardan ilerici bir tutum benimsediği için, ülke çapında bir yasağın yakın zamanda geçeceğine dair büyük umut var. Örneğin, 2021’de kozmetik ürünlerinin hayvanlar üzerinde test edilmesini yasaklayan ilk Kuzey Amerika ülkesi oldu ve 2014’te Mexico City yabani hayvanların sirklerde kullanılmasını yasakladı.

Plantbased News’e konuşan Humane Society International’dan Felipe Marquez, “Bu Meksika için önemli bir reform. Çünkü boğa güreşlerinin yasaklanması gerektiğine inanan Meksika vatandaşlarının çoğunluğunun görüşlerini ve duygularını yansıtıyor. Eğlencemiz için hayvanların bıçaklanarak öldürülmesine izin verirsek, toplumumuzda şiddetle mücadele etmeyi umut edemeyiz” diyor.

Anketlere göre Meksikalıların yüzde 73’ü boğa güreşi yasağını destekliyor.

Veto kabul edilmedi

2021 yılının Aralık ayının başlarında, Mexico City Kongresi Hayvan Refahı Komisyonu, boğa güreşlerinin yasaklanması için “boğaların, danaların ve buzağıların istismar edildiği, işkence gördüğü veya yaşamdan mahrum bırakıldığı halka açık gösterilerin düzenlenmesini” yasaklayacak bir yasa tasarısı önermişti.

Ancak, birkaç gün sonra, Komisyon Başkanı Jesús Sesma, bu tür bir yasaktan etkilenebilecek kişilerin ailelerine daha fazla danışmak istediğini söyleyerek tasarının ilerlemesini durdurmuştu.

Nisan ayında ise dönemin Sinaloa valisi Quirino Ordaz Coppel, yasanın boğa güreşleri yasağıyla ilgili kısmını veto etmiş ve hayvan zulmünün devam etmesini talep etmişti. 31 Ekim’de görev süresi tamamlanan Coppel’in vetosu işe yaramadı ve nihayet geçtiğimiz hafta toplanan kongre sonunda Sinaloa’da boğalar kazandı.

Her yıl, dünya çapındaki boğa güreşlerinde 250 binden fazla boğa öldürülüyor.

Meksika’nın çoğuna ek olarak İspanya, Fransa, Portekiz, Kolombiya, Venezuela, Peru ve Ekvador gibi ülkelerde de ne yazık ki boğa güreşi halen sürdürülüyor. Bu yüzyılda, bu ülkelerin çeşitli şehirlerinde ve bölgelerinde boğa güreşleri yasaklanmasına ve boğa güreşlerinin sayısı önemli ölçüde azalmasına rağmen, bu zulmün tamamen kaldırılması biraz daha zaman alacak gibi. Ancak hayvanların ve adaletin kaybedecek zamanı yok.

Boğa güreşleri, banderilla adı verilen okların hayvanın boynuna saplanmasıyla ve boğanın çoğu zaman hayatını kaybetmesiyle sona erer. Boğa yeterince “cesur” olmadığı için nadiren “affedilip” serbest bırakılmazsa, kavisli bir uca sahip bir bıçakla kalbinden veya başının tam üstünden bıçaklanarak ringde öldürülür.

Muhtemelen dünyanın en çok boğa güreşi organize eden ülkesi olan Meksika’daki boğa güreşi karşıtı harekette herhangi bir ilerleme olması umut verici, iyi bir haber. Mexico City’de de boğa güreşlerinin yasaklanmasına yardım etmek istiyorsanız, milletvekillerini tüm boğa güreşlerini yasaklamak için “evet” oyu kullanmaya çağıran bir dilekçeyi bu bağlantıdan imzalayabilirsiniz.

Umudumuz hayvan güreşi ve dövüşü adı altında çeşitli sebeplerle sürdürülen ve farklı türleri kapsayan tüm hak ihlallerinin bir an önce yasaklanması ve tarihe gömülmesidir.

Boğa güreşlerinde yaşamını yitiren boğaların ise, eti, sütü, yünü, derisi, yumurtası ve herhangi bir beden salgısı için insan eliyle acımasızca sömürülen ve öldürülen hayvanlardan hiçbir farkı yok. Zulüm zulümdür. Bu hayvanlar da ya boğazları kesilerek ya da elektroşok, gaz, bileme makinesi ve tabanca gibi yöntem ve araçlarla acı içinde bir yaşam sürdürdükten sonra insan menfaati için öldürülüyor.

Daha fazla insanın bu farkındalığa erişmesini ve bu gerçeği benimsemesini umuyoruz.


Kaynak: Plantbased News, Vegan FTA, The World News, World News Times, Mexico News Daily

Kapak fotoğrafı: Jo-Anne McArthur/We Animals Media

Önceki İçerikDolce & Gabbana kürk ve angora kullanımına son veriyor
Sonraki İçerikNew York’taki okullarda artık her Cuma 930 bin öğrenciye ücretsiz vegan yemek verilecek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.