Ekim ayında gerçekleştirilen TED Countdown Summit (Geri Sayım Zirvesi), vegan şef Derek Sarno tarafından hazırlanan vegan menü ile gelecekte yapılacak benzer etkinliklere örnek oldu, hayvan hakları ve iklim aktivistleri tarafından takdirle karşılandı. Dün sona eren COP26 İklim Zirvesi ise, hayvancılığın gezegene zararlarına dikkat çekmede ve katılımcılara vegan menü servis etmede ümitleri boşa çıkardı.

37 yıllık bir geçmişe sahip olan, kâr amacı gütmeyen küresel konferanslar serisi TED, İskoçya’nın Edinburgh kentinde ilk kez yüz yüze düzenlediği iklim konferansında hayvan ve hayvansal içermeyen, tamamen vegan olan menüsüyle alkış aldı.

TED’in sürdürülebilirlik vurgusuyla organize ettiği iklim etkinliği, dünyanın dört bir yanından gelen düşünürleri, aktivistleri, politikacıları, iş dünyası liderlerini, karar vericileri, sanatçıları ve yerli liderleri bir araya getirerek “net sıfır emisyon” hedefini gerçeğe dönüştürmek için işbirlikleri geliştirmeye dönük zemin hazırladı.

Etkinlik sırasında sadece sebze/bitki bazlı yiyecekler sunuldu.

Hatta vegan oyuncu Rooney Mara, etkinliğe partneri Joaquin Phoenix ile birlikte görüntülü katılarak vegan olmanın önemine değindi ve “Yaşamlarımızı ve gezegeni etkileyen kontrolümüz dışında olan pek çok karar var. Ancak bu, üzerinde kontrol sahibi olduğumuz ve bir fark yaratacağını bildiğimiz bir şey,” dedi.

Kaynak: Vegnews

İklim krizine karşı bitkisel beslenme

Species Unite adlı hayvan hakları örgütünden Elizabeth Novogratz, hayvancılığın ve hayvansal tüketiminin doğa üzerindeki yıkıcı etkisine vurgu yaparak “Hayvancılığın çevre üzerindeki yıkıcı etkisi göz ardı edilemez. Yoğun hayvan yetiştiriciliği, ulaşım sektörünün tamamının emisyon seviyelerine eşit olarak, küresel düzeyde insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının tahmini %14,5 ila %16,5’inden sorumludur,” dedi.

“Araştırmalar, et ve süt ürünleri üretimini ve tüketiminden vazgeçmenin, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini önlemek için yapabileceğimiz en etkili eylemlerden biri olduğunu gösteriyor. İklim konferansında bitki bazlı ve iklim dostu yiyecekler sunarak bilimi dikkate aldığı için alkışlıyoruz. Bu tutum, hayvancılığın gezegenimize verdiği zararlar ile mücadele etme konusunda ciddi olduklarına dair net bir mesaj gönderiyor.”

COP26 İklim Zirvesi sınıfta kaldı

Geçtiğimiz günlerde Glasgow’da gerçekleştirilen ve dün sona eren 26. BM İklim Değişikliği Konferansı (COP26), dünya liderlerinin iklim kriziyle mücadele konusunda koordineli işbirlikleri geliştirmeleri ve küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlandırmaları için kritik bir buluşma olarak görülüyordu. Fakat iklim değişikliğine en büyük katkı sağlayanlardan biri olmasına rağmen hayvancılık, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmaya dönük tartışmalarda öncelik olarak COP26 gündeminde yer almadı.

Hükümetler bir kez daha hayvan kaynaklı “etin” ve süt gibi hayvansalların gezegenimiz üzerindeki etkilerini ele alacak taahhütlerde bulunmayı başaramadı. Bu durum, önü alınamayacak olan feci bir ısınmaya doğru Dünya’yı sürüklemeye devam ediyor.

Bu nedenle ciddi eleştirilere maruz kalan COP26, dünya çapında tanınmış vegan ünlülerden de tepki aldı.

Moby, Joaquin Phoenix ve Billie Eilish gibi sanatçılar, “iklim değişikliğine en büyük katkıda bulunan endüstrilerden biri olarak hayvancılığın ve hayvan kullanımının gezegen üzerindeki yıkıcı etkisinin devletlerce resmen ve alenen tanınması ve kabul edilmesi” çağrısında bulunan açık mektubu imzalayan ünlü isimler arasında yer alıyor.

COP26, zirveye katılan yaklaşık 25 bin kişiye “et” servisi yapma kararı nedeniyle de eleştirilmişti.

Glasgow’da yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı COP26 yürüyüşü. Fotoğraf: Kieran Dodds /The New York Times

Dünya liderleri değişim için harekete geçmedikçe…

Species Unite’dan Novogratz, “Dünya liderleri gezegenimizi korumak için yeme alışkanlıklarında basit değişiklikler yapmak istemiyorlarsa, sıradan vatandaşları karbon ayak izlerini düşürmeye motive etme konusunda ne kadar umutlu olabiliriz?” diyor.

“Et yemek sadece hayvanlara karşı zulüm ve insan sağlığına zararlı unsurlar içermekle kalmıyor, aynı zamanda savunmasız toplulukların kitlesel olarak yerinden edilmesine, dünyanın birçok yerinde gıda kıtlığına ve kritik düzeyde habitat tahribatına yol açıyor. Hayvan tüketimi, su kirliliği ve biyoçeşitlilik kaybı gibi çevresel bozulma faktörlerinin çoğunun birincil nedenidir. ”


Kaynaklar: Vegan Food and Living, Plant Based News

Kapak fotoğrafı: “Bitki temelli geleceğe yatırım yapın” mesajıyla COP26 liderlerine seslenen Animal Rebellion aktivistlerinin eylemi / Reuters


Önceki İçerikBizi Öldürmeye Çalışıyorlar: Beslenme ve ırk temelli adaletsizlik
Sonraki İçerikFransa sirklerde yaban hayvanı kullanımını yasakladı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.