Fransız parlamentosu, sirklerde yabani hayvanların kullanılmasını yasaklayan yasayı kabul etti. Yasa, yunus parklarının da kapatılmasını öngörüyor.

Fransız parlamentosu, sirklerde yaban hayvanlarının kullanılmasını yasaklayan yasayı onayladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un imzasıyla yürürlüğe girecek olan yasa aslan, kaplan, ayı gibi yabani hayvanların sirklerde şov amaçlı kullanımını yasaklıyor. Yasak iki yıl içinde yürürlüğe girecek.

Yabani hayvanların televizyon şovları, gece kulüpleri ya da özel partilerde kullanılması da yasak kapsamına alındı. Söz konusu hayvanların sahiplenilmesi de yedi yıl içinde yürürlüğe girmek üzere yasaklandı.

Yeni yasa uyarınca yunus ve balinalar da şov amaçlı kullanılamayacak ve kürk çiftlikleri kapatılacak. Bu yasak da beş yıl içinde yürürlüğe girecek.

Yasa kapsamında hayvanlara kötü muamelede öngörülen ceza üst sınırı da 5 yıl hapis ve 75 milyon euro para cezasına yükseltildi. Evcil hayvan satışı yapılan pet shoplara da kısıtlamalar getirildi.

“İnsanlar hayvanların efendisi değildir” – Videoyu izlemek için fotoğrafa tıklayabilirsiniz (Uyarı: Hassas içerik)

Fransa halkından destek

Sirk işletmecilerinin karşı çıktığı yasayı hayvan hakları savunucuları hafif buluyor. Çevreciler ve hayvan hakları savunucuları, endüstriyel hayvan çiftliklerindeki hayvanların koşullarının iyileştirilmesi için önlemler alınması çağrısı yaptı. Bunun için Fransa’nın tarım modelini değiştirmesi isteniyor.

Anketlere göre Fransa halkının büyük çoğunluğu yasayı destekliyor. Birçok şehirde ise hayvanların çalıştırıldığı gezici sirkler zaten yasaklanmış durumda.

Avrupa’da 20’den fazla ülke hayvanların eğlence amaçlı kullanımını ya yasakladı ya da buna katı kısıtlamalar getirdi.

Esaret kaynaklı kronik stres belirtisi olarak anormal tekrarlayan davranışlar (ARB) gösteren tutsak ayı.

Hayvan sömürüsü “aile eğlencesi” olamaz

Avrupa’da kamuoyu, bir zamanlar popüler bir aile eğlencesi biçimi olan hayvan sirklerine kararlı bir şekilde karşı çıkıyor. Bunda, hayvan hakları gruplarının esaret endüstrisinin zulmünü ifşa etmesinin payı büyük.

Fransa’da hayvan yetiştiricilerinden kurtarılan Mischa adlı hasta bir ayının ölümünün yanı sıra 2017’de Paris’te firar eden Mevy adlı bir kaplanın “kamu güvenliği” adına vurulması da dahil olmak üzere son yıllarda Fransa’daki bazı olaylar yasağı hızlandırdı.


Kaynaklar: Deutsche Welle, Yahoo News

Önceki İçerikTED, iklim zirvesinde %100 vegan menü ile alkışları toplarken COP26 sınıfta kaldı
Sonraki İçerikDekapot kabuklular ve kafadanbacaklı yumuşakçalar “duyarlı varlıklar” ilan edildi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.