Vegan yaşama başlamayı düşünen hemen herkes için en çok merak edilen öğünlerden biridir kahvaltı. Proteini nereden aldığımız (!) ve B12 vitaminiyle alakalı olarak yöneltilen sorular kadar sık karşı karşıya kaldığımız bir sorudur ‘kahvaltıda ne yediğimiz’.

Öncelikle kahvaltıyı peynir ve yumurtadan ibaret görüp veganların kahvaltıda aç kaldığını düşünmek büyük bir yanılgı. Hatta veganların genel olarak tüm öğünlerde aç kaldığını düşünmek de öyle.

Ülkemizde kolaylıkla ulaşabildiğimiz sebzeler, meyveler, baklagiller ve yemişlerin çeşitliliğini düşününce aç kalmak zor olsa da bunları lezzetli bir öğün haline getirmek kafa karışıklığına sebep olabiliyor. O sebeple vegan kahvaltının ne kadar zengin olduğunu bu yazıyla örneklemek isterim.

Kahvaltıda sıcak yemek?

Birçoğumuzun sevdiği gibi kahvaltıda benim de damak tadım için mutlaka bir sıcak tercihim var, birçok hepçil ya da vejetaryen arkadaşım bunun üstesinden yumurtayla gelse de veganlar olarak seçeneklerimiz fazla. Her sıcak yemeği kahvaltıda yemek keyif vermese de kahvaltının diğer öğelerini (çay, tatlı, zeytin vb) düşününce mantar, börülce, brokoli gibi bitkilerin pişmiş halinin kahvaltıya çok uygun olduğunu söylemeliyim.

Bitkisel beslenmeyi düşünmeyen birçok arkadaşım bile bir kez denedikten sonra bu sebzeleri kahvaltıda yumurtanın yerine tercih etmeye başlıyor. Yumurtaya göre çok daha lezzetli olduklarını onlar da söylüyor.

Tofu, patates ve susam kombinasyonu

Zeytin, domates, biber gibi bitkileri yazma ihtiyacı hissetmiyorum, zaten bunlar her tür beslenme şeklinde dahi kahvaltıda sıklıkla tüketilen bitkiler.

Tofu bir diğer güzel vegan seçenek. Bu lezzetli ürünü hem baharatla kızartabilir hem soğuk olarak tüketebilirsiniz. Vegan olun ya da olmayın tofu sayesinde peynir yeme isteğiniz kalmayacaktır.

Küçük bir meyve güne başlangıç için başka bir harika seçenek. Elma, portakal, çilek gibi meyveler hem taşıdığı vitamin açısından zengin hem de sabah uyku açan yiyeceklerden.

Fırında patates, taşıdığı karbonhidrat sayesinde yoğun bir gün için ihtiyacımız olan tüm enerjiyi sizlere verebilir. Biraz baharatla zenginleştirirseniz kahvaltıyı mükemmel hale getirecektir.

Simit! Türk damak tadına uygun müthiş bir kahvaltılık. Aşırıya kaçılmasını önermesem de susamında çok miktarda protein vardır. Ekmek yerine simit yemek lezzetli bir seçenek olabilir.

Tatlılar ise kahvaltımızın olmazsa olmazları.

Balın vegan bir besin olmadığı zaten biliniyor *. Ancak bal tadını sevenler için çam kozalağı reçelini öneririm. Gerek rengi, gerekse tadı; baldan farkını ben anlayamadım. Deneyen hiçbir arkadaşım da bu farkı göremedi.

Ayrıca pek çok reçel vegandır. Tereyağ üzerine reçel yemek gibi bir keyfiniz varsa bu, avokado üzerine sürülen reçele evrilebilir. Kıvamında bir avokado ile reçelin sıcacık bir ekmek üzerinde buluşmasını görün, bir daha tereyağı yemek istemeyeceksiniz.

Sporla yoğun olarak uğraşan vegan dostlarımız ise reçel yerine protein açısından zengin olan helva ve tahin-pekmez ikilisine yönelebilirler. Aynı zamanda evde de kolaylıkla yapılabilecek fıstık, fındık, badem ezmeleri besleyici ve lezzetli vegan seçeneklerdir.

Yine çok sağlıklı olmasa da damak tadı açısından bitter çikolata kremaları da çoğunlukla bitkiseldir. Bu kremaları seçerken içeriğinde, Amazon Ormanları’na ve başta orangutanlar dahil olmak üzere bölgedeki biyoçeşitliliğe ciddi zararlar veren palm yağı olmayanları almanızı öneririm.

Kahvaltılık gevrekler yine lezzetli kahvaltı seçeneklerinden. Bir miktar bitkisel süt ile karıştıracağınız gevreklere pekmez, muz, elma, öğütülmüş hindistan cevizi karıştırıp yemenizin yüzünüze kocaman bir tebessüm yerleştirmek gibi bir yan etkisi var. Uyarmadan geçmek istemem!

Acılı ezmeler, çemen, maydanoz, semiz otu, roka bunlar da kahvaltıyı lezzetli hale getiren başka güzelliklerden. Özellikle ezmelerin evde yapılmış olması daha sağlıklı ve besleyici olma şansını artırır.

Görüldüğü gibi “Veganlar kahvaltıda ne yiyor?” sorusuna verilecek çok fazla cevap var. Eğer vegan olmaya tek engel kahvaltıda aç kalma korkusuysa bunun bir karşılığı yok.

Vegan kahvaltı besleyici ve sağlıklıdır. Ayrıca çeşitli olduğu kadar ucuzdur da.

Bugün bitkisel beslenmeye geçmek, vegan yaşama başlamak için güzel bir gün. Afiyet olsun!

Önceki İçerikBirleşik Krallık da hayvanları “duyarlı varlıklar” olarak tanıyacağını açıkladı
Sonraki İçerikHayvansal gıdaların tüketimi ve kanser riski
Müzisyen ve eğitimci olmanın yanı sıra ultra mesafe bisiklet yarışçısı. Bisiklet kültürü, hayvan hakları ve çevre üzerine araştırmalar yapıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.