Süt (hayvan sütü) tüketmeyip bu tür hayvansal ürünler yerine bitki bazlı (kullanım yaygınlığı bakımından söylersek başta soya ve bademden olmak üzere) alternatiflerle kahve içmek istediğinizde pek çok kafe vb. mekanda bu tercihiniz dolayısıyla ek bir ücretlendirmeyle karşılaşırsınız.

Süt eklenmiş kahve için kahvenin fiyatına ek bir ödeme talep etmeyen pek çok kahve satıcısı ya vegan bir opsiyon sunmamakta ya da bitki bazlı alternatifler için sütlü seçeneklere kıyasla ekstra bir fiyatla satış yapmakta. Süt için de para talep eden mekanlarda ise yine vegan bir alternatif için daha yüksek bir ücret belirlenmekte.

Dahası, bitki bazlı alternatiflerin maliyeti ile hayvan sütü maliyeti mukayese edildiğinde de mevcut fiyatlar vegan tercihlerin aleyhine çok orantısız bir biçimde daha yüksek.

Söz konusu “veganize edilmiş kahvelerin daha pahalıya satılması sorunu”, veganlıktaki genel yükselişe karşın, nadir istisnalar dışında küresel bir yaygınlık içerisinde devam etmekte.

Halbuki, süt ürünü yerine bitki bazlı bir seçim yaptığınızda karbon ayak iziniz ve su ayak izinizi azaltmış olarak dünyaya ekolojik bir katkı yaptığınız gibi çeşitli kronik hastalık risklerinizi düşürerek halk sağlığı anlamında toplumsal bir fayda da sağlamış oluyorsunuz.

Dolayısıyla, söz konusu fiyatlandırmalar konusunda daha adil bir düzene geçilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Bahse konu sorunun önemli bir faktörü ve çözüm olanağı da vergilendirme meselesi olarak değerlendirilmekte. Karbon vergisi (örneğin, fosil yakıtlar için uygulanabilir) gibi bir ek vergiyle karbon ekonomisinden uzaklaşmak kısmen de olsa dizayn edilerek kolaylaştırılabilirse -ki bu vergi meselesi ekolojik gerekçelerle pek çok uzmanın yanı sıra Leonardo DiCaprio ve Bill Gates gibi etki gücü yüksek tanınmış isimlerin de öne çıkarak dile getirdiği bir yaklaşım- bu tür bir kuramsal yaklaşım vegan ürünlerde vergi indirimi yoluyla ekolojik çözümler bağlamında da uygulanabilir.

Zira, vegan olmak (vegan üretim/tüketim tarzlarına destek vererek ve bağlı kalarak yaşamak) ve sağlık için veya ekolojik sebeplerle bitki bazlı alternatifleri satın alma eğilimi çeşitli güç sahibi çıkar grupları tarafından “ek fiyatlandırmalarla -bir tür ek vergilendirme gibi- cezalandırılıyor” ve böylece baskılanıyor olabilir mi?

Önceki İçerikFutbol da veganlaşıyor
Sonraki İçerikUnilever vegan ve sürdürülebilir ürünler geliştirmek için inovasyon merkezi kurdu: Hive

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.