Piyasada özellikle market alışverişlerinizde ve kafe, restoran vb. mekanlarda karşılaştığınız vegan ürün çeşitliliği ile ilgili yetersizliklere karşı Unilever ürünleri için yenilik ve geliştirme çalışmaları yürüten bir bilim-teknoloji hub’ı şeklinde faaliyet gösterme amacındaki inovasyon merkezi bitki bazlı beslenme seçeneklerini çoğaltarak ve daha nitelikli kılarak vegan yaşam olanaklarını oldukça kolaylaştıracak görünmekte.

“Hive” (Kovan) da denen Wageningen Kampüsü’ndeki söz konusu Küresel Gıdalar İnovasyon Merkezi gıdanın geleceğini sürdürülebilir ve sağlıklı biçimlerde dönüşüme uğratmak olarak dile getirdikleri temel amaçları doğrultusunda bilim insanlarının ortak çalışmalar yürütebileceği bir buluşma merkezi olma işlevine de sahip.

Merkezin tasarımının buna uygun özel yapısı sayesinde, akademisyenler, uzmanlar, kurumsal partnerler, müşteri ve tüketiciler araştırma ve geliştirme ekipleriyle birlikte inovasyon çalışmalarında düşünce ve katkılarını etkili bir şekilde buluşturabilecek. Böylesi kaliteli bir karmaşıklığa son derece açık ve direkt etkileşimler sonucunda ortaya daha arzu edilir ürünler çıkabileceği ifade ediliyor.

Yetkililer merkezi dizayn ederken sürdürülebilirliği ve döngüselliği (circularity) her noktada esas aldıklarını belirtiyor. Hive hem gün ışığından maksimum derecede yararlanmakta hem de 1800 güneş paneliyle enerji tüketimini nötralize edecek ölçüde kısmakta.

Havalandırma sistemleri sağlığı optimize edecek biçimde inovatif yöntemleri kullanırken bahçelerde ve banyolarda kullanılmak üzere yağmur suyu toplanmakta. Mümkün olan yerlerde, geri-dönüştürülmüş veya sürdürülebilir kökenlerden üretilmiş yapı parçaları kullanılmış ve gelecekte yeniden kullanılmak üzere tasarlanmış. Yapı başka pek çok olumlu özelliğiyle şimdiye dek üretilmiş en sürdürülebilir karakterdeki mimarilerden birine sahip sayılmakta.

Bitki bazlı gıdaların inovasyonuna ağırlık verilecek olmakla birlikte sürdürülebilir paketleme gibi çok sayıda ekolojik hassasiyet de Hive’daki araştırma ve geliştirme çalışmalarının öncelikleri arasında yer almaya devam edecek.

İklim krizi ve pek çok çevre sorunuyla mücadelenin önde gelen bilimsel aktörlerinden biri olacağı iddiasını taşıyan Hive kar amacı gütmeyen birçok kuruluşun da merkezin açılışına ait panellere katıldığı ve bundan böyle bu tür kuruluşların sıklıkla bir araya geleceği bir inovasyon merkezi olarak sürdürülebilirlik ve veganlığın kesişim/çözüm olanakları adına şimdiden oldukça sevindirici ve heyecan verici bir gelişme olarak karşılandı.

Yararlanılan kaynaklar:
https://www.livekindly.co/unilever-innovation-centre-vegan-food/
https://www.unilever.com/news/news-and-features/Feature-article/2019/want-to-know-what-you-will-be-having-for-dinner-tomorrow.html

Önceki İçerikVegan kahveler neden süt içerenlerden daha ucuz değil?
Sonraki İçerikÇiftliklerde sömürülen hayvanların gözlerinin içine baktınız mı hiç? – Rooney Mara

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.