Dünya Sağlık Örgütü’nün kırmızı ete ithafen “olası kanser yapıcı” etiketlemesinin hemen ardından gelen yeni bir çalışma, bu konudaki zihin bulanıklığına cevap verir nitelikte.
Oxford Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir çalışmanın sonuçları bu hafta yayınlandı.
Yeni tamamlanan bu çalışmaya göre; Haftada 4 kez kırmızı et tüketen katılımcıların tüketmeyenlere göre kolorektal kanserine yakalanma riski %42, haftada en az 2 kez kırmızı et tüketen katılımcıların ise hiç yemeyenlere oranla riski %18 daha fazla.
Ulusal Kanser Araştırma Enstitüsü tarafından Salı günü düzenlenen bir konferansta Oxford Üniversitesi tarafından sunulan çalışma, 40-69 yaş arası 500.000’den fazla İngiliz kadın ve erkek üzerinde yapıldı. (Katılımcılar, yeme alışkanlıklarına göre sadece izlendi)
Araştırma lideri Oxford Üniversitesi Beslenme Epidemiyolojisti Kathryn Bradbury, kırmızı et ile bağırsak kanseri arasındaki bağlantıyı, et içerisinde oluşan bazı bileşiklerle ilişkilendiriyor.
“Et, pişme esnasında heterosiklik aromatik aminler (HAA) üretir, bu da başlıca kanser şüphelilerinden biridir. “
“Kırmızı et ayrıca Haem demiri içerir, ki bu da yenildiğinde (NOC) N-nitroso-bileşiklerin oluşumuna yol açar ve bu da kanser şüphelisidir.”
Dünya Sağlık Örgütü ise geçtiğimiz hafta yayınladığı raporda, işlenmiş et ve kanser arasındaki bağlantıyı onaylamış ve “işlenmemiş kırmızı et” ve kanser arasında da güçlü bir bağ bulunduğu ancak yine de bu konuda henüz yeterli çalışma olmadığından hareketle “olası kanser yapıcı” listesine almıştı. Hemen ardından sunulan bu çalışmanın zamanlaması, bu konuda duyulan eksikliğe cevap verici nitelikte bulundu.

Kaynak:Yahoohealth

Önceki İçerikDünyada Tek: Eti taklit eden bitki bazlı protein lifi üretildi
Sonraki İçerikVegan Tutsak Osman Evcan için Uzlaşma Sağlandı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.