“Hayvanlar üzerinde etkili olan ilaçların çok azı insanlarda güvenli ve etkili olmaktadır”
Bilim insanları, yazarların sonuçları çarpıtacak ön yargıları önlemek adına bazı temel adımlar atıp atmadıklarını görmek için hayvan testlerini incelediler. Bunların içinde, tedavi gruplarına rastgele atanmış hayvanlar ve bu hayvanların nasıl kullanıldığına dair değerlendirmeler, sonuçlardan çıkarılan hayvan sayısı ve çalışmanın istatistiksel açıdan güvenilir olması için gerekli sayıda hayvanın çalışmaya dahil edilip edilmediğini gösteren hesaplamalar vardı.
Edinburgh Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre, hastalıkla mücadelede kullanılan ilaçlara yönelik yapılan binlerce çalışmanın büyük çoğunluğu para, zaman kaybı ve acı sağlamak dışında yeterli sonuca ulaşmıyor.
Nörolog Malcolm Macleod liderliğindeki analize göre, İngiliz Üniversitelerinin yaptığı hayvan testi çalışmalarının 3’de 2’sinin geçerliliği hakkında soru işaretleri bulunmaktadır.
McGill Üniversitesi tarafından yürütülen diğer bir araştırmanın sonuçlarına göre, Sutent adındaki ilacın sıfıra yakın düzeyde kanseri tedavi edici olduğunu bildiren çalışmaların hiç yayımlanmadığını ve ilacın etkinliğinin %45 oranında abartılarak aktarıldığı ileri sürülüyor.
Araştırmacılara göre, yanlış hayvan testleri yeni bir böbrek kanseri ilacının etkinliğinin %45 oranında çarpıtılmasına neden oldu. Bilim insanları, ileri derece böbrek kanseri ile seyrek rastlanılan mide ve pankreas kanserlerinin tedavisinde kullanılan Sunitinib ilaçla ilgili hataların, kanser terapilerinin hasta üzerinde denenmeden önce hayvanlar üzerinde test edilmesinden kaynaklandığına dair endişeler dile getirdiler.
McGill Üniversitesi’ndeki ekibi yöneten Dr Jonathan Kimmelman, “Hayvanlar üzerinde etkili olan ilaçların çok azı insanlarda güvenli ve etkili olmaktadır,” dedi. “Bunun önemli bir sebebi, hayvanlar üzerinde yapılan çalışmaların genellikle iyi tasarlanmış olmaması ve çoğunlukla olumlu sonuçların haber edilmesidir. Bu tarz haberler, bir ilacın potansiyeli hakkında bildiğimizi sandığımız şeyleri çarpıtmaktadır.”
Şirketler insanları bir dizi klinik deneye tabi tutup tutmama konusunda karar vermeden önce, deneysel bileşikleri test etmek için hayvanları kullanıyor. Ancak bu testler, aday ilaçların etkinliğini abartıp, ciddi zaman ve para kaybının yanı sıra ciddi acılara neden olabilecek deneylere yol açabilmektedir.
Ön yargıları bertaraf etme konusunda başarısız olan çalışmalar genelde geniş çapta ilgi gören çalışmalar olabiliyor ve en prestijli gazetelerde yayınlanabiliyor. Ancak bu çalışmalar aynı zamanda en güvenilmez çalışmalar olmakla birlikte, çoğunlukla sonradan yapılan daha iyi çalışmalarla çürütülmektedir.

Kaynak:breakingnews.ie,Guardian,

Önceki İçerikYeni Kitap: Tabağındaki Yüz
Sonraki İçerikAlman Et Üreticileri, Bitkisel Ete Yöneliyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.