Vegan şarkıcı Billie Eilish ve vegan NBA basketbol oyuncusu Chris Paul’ün yapımcılığını üstlendiği yeni belgesel, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gıda sistemindeki ırk ve etnik temelli eşitsizliği ortaya koyuyor. Belgeselin galası dün internet üzerinden yapıldı.

Cowspiracy ve What The Health belgesellerinin yönetmenliğini yapan Keegan Kuhn ve Bad Ass Vegan’ın kurucusu John Lewis, Amerikan gıda sistemindeki etnik ve ırk temelli adaletsizliği ortaya çıkaran yeni belgesellerinin ilk gösterimini dün internetten yaptı. Müzisyenler, doktorlar ve sporcuların yer aldığı “Bizi Öldürmeye Çalışıyorlar” (They’re Trying to Kill Us) adlı belgeselin yapımcılığını Billie Eilish ve Chris Paul üstlendi.

Belgesel; ABD’de beyaz olmayan insanların, beyaz Amerikalı meslektaşlarına göre orantısız şekilde daha yüksek oranda kronik hastalıktan mustarip olduğu argümanını destekliyor.

Yapım ekibi; beslenme, hastalık, ırk, yoksulluk, yolsuzluk ve kurumsal ırkçılık arasındaki kesişimleri mercek altına alırken vegan yönetmen John Lewis’in ABD’deki yolculuğunu takip ediyor.

“Bir istatistikten fazlası, bir salgın”

“Bizi Öldürmeye Çalışıyorlar”, siyah topluluklarda sağlık ve beslenme ile ilgili çarpıcı ve üzücü gerçeklere ışık tutuyor.

Filmin Instagram hesabına göre, siyah Amerikalıların “zehirli gıdalar” sebebiyle beyaz Amerikalılara kıyasla diyabetten ölme olasılığı iki kat daha fazla. Ekip; bu durumun “bir istatistikten daha fazlası” olduğunu, ancak “bir salgın” olarak tanımlanabileceğini vurgulayarak, uygun fiyatlı ve kaliteli taze yiyecekleri satın almanın zor olduğu kentsel alanların, yani “yiyecek çöllerinin” Afrikalı Amerikalıları ve renkli toplulukları “orantısız bir şekilde etkilediğini” belirtiyor.

Film boyunca Lewis ve Kuhn hip-hop sanatçıları, ünlü isimler ve vegan aktivistlerle ırk temelli adaletsizliğe dair yıpratıcı deneyimlerini paylaşmak için röportajlar yapıyor.

Ne-Yo, Derrick Morgan, MYA, Wu-Tang Clan’s Mathematics ve Lola Monroe belgeselde yer alan siyah sanatçılardan sadece birkaçı. Dr. Rosa Kincaid, Dr. Ruby Lathon, Senatör Brian Williams ve Şef Babette de belgeselde söz alan isimlerden bazıları.

Yapımcı Billie Eilish yaptığı açıklamada “İnsanların bu filmi görmesini istiyorum. Sorunun ne denli derin olduğunu anlamamıza yardımcı olması açısından çok önemli. Gıda sistemini değiştirmek için hepimiz harekete geçmeliyiz,” dedi.

Filmi ne zaman ve nerede izleyebiliriz?

11 Kasım’da gösterime giren belgesel, özel olarak filmin web sitesinde yayınlandı. Filmi indirmek için izleyicilerden 20$ ücret alınıyor, ancak ilk haftada elde edilecek gelirin yarısı ve ek olarak ilk 1 milyon dolar, ırk temelli adaletsizlik ve gıda yoksulluğu ile mücadele eden bir sivil toplum kuruluşuna verilecek.

Hayvancılık, hayvan tüketimi ve sosyal adaletsizlik

Hayvancılık ve hayvan tüketimi; sosyal adaletsizlik, sınıf ve etnik köken ayrımcılığı arasındaki bağlantı ilk başta pek çok kişiye keskin bir sav gibi görünebilir. Fakat aradaki çizgi sandığımızdan da ince.

Hayvan tüketimi, insan sağlığına doğrudan zararlarına ek olarak halk sağlığına yönelik ciddi tehditler barındırıyor.

  • ABD Doğal Kaynakları Savunma Konseyi’ne göre “Fabrika çiftliklerinde çalışan veya bu çiftliklerin çevresinde yaşayan insanlar gübre kaynaklı yüzlerce gaz soluyor. Arıtma havuzları tarafından ortama salınan gazlardan biri, çok düşük seviyelerde dahi tehlikeli olan hidrojen sülfür. Etkileri ise boğaz ağrısından kasılma nöbetlerine, komadan ölüme kadar çeşitli seviyelerde baş gösterebiliyor”.
  • Bu çiftlikler ise zaten nitelikli sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamayan insanların yaşadığı coğrafyaları zararlı gazlarla, hayvansal dışkı ve atıklarla daimi olarak kirleterek hem yeraltı suları yoluyla hem de havaya karışan solunum damlacıkları aracılığıyla pek çok hastalığa zemin hazırlıyor.
  • ABD’deki fabrika çiftliklerinin inşa edildiği bölgelerde yaşayan insanların çoğunlukla düşük gelir grubuna veya Afrika-Amerikalı, Latin kökenli veya diğer etnik kökenlere mensup kişilerden oluştuğu tespit edilmiş durumda. 2002 yılından bir araştırma, ABD Mississippi’deki 60’tan fazla fabrika çiftliğinde yapılan incelemenin sonucunda bu çiftliklerin çoğunun düşük gelirli Afrika-Amerikalıların yoğun yaşadığı bölgelerde bulunduğunu ortaya koydu. Benzer bir şekilde 2005’te yapılan bir diğer araştırma da Kuzey Carolina’nın düşük gelirli bölgelerinde “varlıklı” bölgelere oranlara yedi kat daha fazla domuz çiftliği bulunduğunu, aynı zamanda “siyahilerin” “beyazlara” kıyasla beş kat daha fazla oranda domuz çiftliği yakınlarında yaşadıklarını gösterdi.

Kaynaklar: Vegan Food and Living, TVD, They’re Trying to Kill Us

Önceki İçerikBitki bazlı alternatifleri tüketen İngilizlerin sayısı 10 yılda iki kat arttı
Sonraki İçerikTED, iklim zirvesinde %100 vegan menü ile alkışları toplarken COP26 sınıfta kaldı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.