Dünya genelinde her yaştan vegan sayısı giderek artarken iş yerlerinin, okulların, hastanelerin ve kamu kurumlarının özellikle beslenme hakkı temelinde gereken adımları atmakta geç veya yetersiz kaldığını görüyoruz. Ancak kuruluşların gerekli adımları atmalarını sağlamak için birkaç önerimiz var.
İş yerlerinizi vegan dostu yapabilmek için aşağıdaki önerilerden yararlanabilirsiniz.
● Sabırlı Olun
Özellikle büyük kuruluşlarda değişim yaratmak zaman alır. Bu nedenle ilk denemenizde olumlu sonuç alamazsanız pes etmeyin ve mücadeleye devam edin.
● Dinlemek İçin Zaman Ayırın
Beslenme hassas bir konudur ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmek birçok kişi için zorlayıcı olabilir. Bu nedenle iş arkadaşlarınızın endişelerini dinlemek için zaman ayırın, suçlayıcı veya yargılayıcı olmayın. İnsanları vegan beslenme konusunda motive etmek her zaman mümkün olmayabilir ancak barışçıl ve olumlu bir dil kullanarak, size yöneltilen soruları içtenlikle cevaplayarak en azından önyargı oluşturmalarına engel olabilirsiniz.
Sağlıklı bir iletişim kurduğunuzda birçok kişinin bitkisel beslenmeye açık olduğunu ancak bunu nasıl yapacağını bilmediğini göreceksiniz. Bu durumda kişileri farklı alanlarda mücadele eden aktivist oluşumlara, yemek tarifleri bulabilecekleri platformlara veya ihtiyaç duydukları konularda vegan meslek profesyonellerine yönlendirebilirsiniz.
● Vegan Atıştırmalıklarınızı Paylaşın
Vegan gıdaların lezzetsiz, pahalı, erişilmesi zor veya mevcut damak tadıyla uyuşmayan gıdalar olduğuna dair bir önyargı ile karşılaşmış olabilirsiniz. Ancak ilgi çekici vegan yemeklerin veya atıştırmalıkların gücünden yararlanarak iş arkadaşlarınızı bitkisel gıdaları denemeye teşvik etmek mümkündür. İçinde hayvan sömürüsü olmayan, lezzetli ve sağlıklı atıştırmalıklarınızı paylaşmak aynı zamanda sağlam bir iletişim zemininin oluşturulmasını da kolaylaştırır.
● Yaratıcı ve Eğlenceli Yolları Denemekten Çekinmeyin
Kuruluşunuzu ve iş arkadaşlarınızı teşvik etmek için özel etkinlikler düzenleyebilirsiniz. Örneğin veganlığa karşı önyargılı bir ortamdaysanız ‘Vegan Pazartesi’, ‘Vegan Pizza Günü’, ‘Vegan Piknik’ gibi basit ve uygulanabilir konseptlerle vegan olmayan kişilerin de vegan gıdalara olan ilgisini artırabilirsiniz.
Bitkisel beslenmeyi uzun veya kısa süreler boyunca tecrübe etmelerini sağlamak için eğlenceli meydan okumalardan yararlanabilirsiniz.
● İletişim Kurun
Yemekhane veya kantini her gün ziyaret etmek, vegan gıda sunulduğunda sözlü ve yazılı olarak olumlu bildirimde bulunmak veya vegan gıda sunulmadığında olumsuz bildirimlerde bulunmak sizin bu konuda ne kadar ciddi olduğunuzu gösterecektir.
Aşçılar ve yemek ekibiyle tanışıp iletişim kurarak eleştirilerinizi veya takdirlerinizi doğrudan sunmak ilgilerini çekebilir ve vegan gıda sunma konusundaki motivasyonlarını artırabilir.
● İstikrarlı Bir Şekilde Geri Bildirimler Sunun
Yemekhane ve kantin ekiplerine vegan gıdalara olan talebi gösteren geri bildirimleri sağlamak etkili bir yol olabilir. Bununla birlikte ilgili birimlere veganlığın beslenme biçiminden ziyade bir felsefe ve yaşam biçimi olduğunu anlatmanız, yeterli vegan yiyecek seçeneği sunmamanın bir tür ayrımcılık olduğunu hatırlatmanız gerekebilir.
● Diğer Kuruluşların Kaydettiği İlerlemeyi Vurgulayın
Diğer büyük kuruluşlarda kaydedilen ilerlemeyi anlatmak, vegan menü sunmanın ulaşılmaz bir seçenek olmadığına ikna etme konusunda oldukça etkili olabilir. Büyük kuruluşların sunduğu gıdaların ahlaki ve çevresel etkilerinin sorumluluklarını üstlenmeleri gerektiğini diğer örnekler üzerinden anlatabilirsiniz.
● Vegan Gıdaların Daha Ekonomik Olduğunu Gündeme Getirin
Birçok kuruluş vegan seçeneklere yeterli talep olmamasından, yüksek ekonomik maliyetten ve gıda israfından endişe duyabilir. Ancak Oxford Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre vegan beslenmenin gıda harcamalarını üçte bir oranında azaltabileceğini ortaya konmuştur. Ayrıca hayvan kaynaklı gıdalara göre daha uzun ömürlü bitkisel alternatiflerin büyük bir kısmı daha uzun süre saklanabilir veya soğutucu gerekmeden oda sıcaklığında depolanabilir.
Bununla birlikte kuruluşlar genellikle vegan gıdaların kısa vadede ekonomik maliyetini göz önüne alıyor olsa da vegan olmayan gıdaların yaşam hakkı, karbon ayak izi ve su tüketimi konusunda gezegene maliyeti çok daha yüksek. Bu nedenle vegan gıdaların ekonomik anlamda daha avantajlı olabileceğini anlatırken bir yandan da maliyetin tek boyutlu olmadığını açıklamanız fayda sağlayabilir.
● Kuruluşunuzu Fırsatlardan Haberdar Edin
Birçok uluslararası vegan organizasyon iş yerlerini daha fazla vegan seçenek sunmaya teşvik etmek için projeler gerçekleştiriyor ve fon desteği sağlıyor. Bu organizasyonları kurumunuz ile paylaşarak onları motive edebilirsiniz.
Unutmayın, Birlikte Daha Güçlüyüz
Sizinle aynı kuruluşta bulunan ve vegan dostu bir ortamın yaratılmasını isteyen veganlar veya bitkisel beslenmeyi tercih eden kişiler ile iletişimde olmak, birlikte mücadele etmek daha hızlı sonuç almanızı sağlayacaktır.
Bununla birlikte iş yerinizde değişim talep edenlerin yalnızca çalışma arkadaşlarınız olmadığını unutmayın. Vegan doktorların çalıştığı hastanelerde vegan hastalar, vegan öğretmenlerin olduğu okullarda vegan öğrenciler en temel hakları için mücadele ediyor. Kendi kuruluşunuzdaki veya başka bir kuruluştaki vegan oluşumlara destek vermekten ve iletişime geçmekten çekinmeyin.
Bütün pozitif çabanıza ve diğer iş arkadaşlarınızın taleplerine karşın iş yerinizde vegan menü sunulması konusunda somut bir adım atılmadıysa bizimle iletişime geçin. Temel haklarınızdan biri olan beslenme talebinizin karşılanası konusunda birlikte çalışma yürütebiliriz.
Kaynak: Dr. Ishani Rao’nun veganfoodandliving.com adresinde yayınlanan tecrübelerinden yararlanılmıştır.