Hayvansal süt firmalarının çayırlarda özgürce dolaşan, yavrularıyla birlikte mutlu ve iyi bakılan inekleri tasvir ettiği reklam filmleri hiçbir şekilde gerçekleri yansıtmıyor.

Sütaş Süt Ürünleri A.Ş şirketinin “Çiftlikten Sofralara Sütaş’ın Harika Dünyası” ifadesi ile görselde ineklerin çayırda gösterildiği reklamı da bunlardan biridir.

Bu doğrultuda Vegan Derneği Türkiye olarak Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu Başkanlığı’na başvuruda bulunduk. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve bu kanun kapsamında düzenlenmiş olan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği kapsamında, ilgili reklamın tüketiciyi aldatıcı, yanlı ve/veya yanıltıcı unsurlar ihtiva ettiğini belirttik. Söz konusu reklam hakkında Reklam Kurulu Başkanlığı tarafından inceleme yapılarak kanun ve yönetmeliğe açıkça aykırı olduğundan yayından kaldırılması, durdurulması, düzeltilmesi ve idari para cezası da dahil olmak üzere takdir olunacak diğer yaptırımların uygulanması, alınan kararların kamuoyu ile paylaşılmasını bekliyoruz.

Sütaş, sütünü kullandığı ineklerin çayırlarda özgürce dolaşan, her biri mutlu ve iyi bakılan inekler olduğunu vaat etmektedir. Bu vaat üzerinden, tüketicilere kendi ürünlerini satın almaya teşvik etmektedir. Bu durum hem gerçeğe aykırıdır hem de tüketicilerin satın almış oldukları ve tükettikleri ürünlerin nasıl ve ne şekilde üretildiği konusunda aldatıcı kanı oluşturma gayesi taşımaktadır.

Nitekim hayvanlar kullanılarak üretilen ürünler ile ilgili olarak tüketicinin, hayvanlara nasıl davranıldığı ve bu süreçte hayvanların neler yaşadığı ile ilgili, doğru bilgiye erişim hakkı, aynı zamanda Anayasa’nın 24. maddesinde tanınan vicdan hürriyetinin bir parçasıdır.

Şikayetimiz ile birlikte, süt endüstrisindeki hayvan zulmü ve sömürüsünün daha görünür olacağını, algılarımıza oturtulmaya çalışılan mutlu resmin gerçeklerden çok uzak olduğunun fark edilebilmesini umuyoruz.

⚠️ Not: Videodaki “REKLAMLAR” Sütaş’a ait sosyal medya platformlarında ve medya organlarında yayınlanmıştır. “GERÇEKLER” ise Sütaş’a ait tesislerde çekilmiş ve çevrimiçi haber sitelerinde yayınlanmış görüntülerdir.

Önceki İçerikFransız Yüksek Mahkemesinden Vegan Ürünler Lehine Karar
Sonraki İçerikYeni Araştırma Sonuçları Yayınlandı: İlk İnsan Topluluklarının Beslenmelerinde ve Ekonomilerinde Bitkisel Gıdalar Ağırlıkta

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.