Bazı Müslümanlar vejetaryen veya vegan olmanın İslam dışı olduğunu düşünüyor. Ve bazı veganlarda Müslüman karşıtı bir yaklaşım var. Peki vegan bir Müslüman olmak gerçekten nasıl bir şey?

Fotoğraf: Riddhi K

İlk vejetaryen olmaya çalıştığımda sadece 12 yaşındaydım. Etleri için hayvanları öldürme fikri kalbimi kırmıştı, bu yüzden onları yememeye karar vermiştim. Ama sadece birkaç ay sonra annem artık vejetaryen olmama izin verilmediğini söyledi. Nedenini asla açıklamadı, ama sanırım o zamanlar vejetaryenların sağlıklı beslenmesi hakkında pek fazla bilgi olmamasından kaynaklanıyordu.

18 yaşında, vejetaryen olmak için ikinci girişimi yaptım. Bu sefer adım adım bir süreçti. Önce kırmızı eti, ardından kümes hayvanlarını ve son olarak da balık ve deniz ürünlerini kestim. İlk kez temelde etik nedenlerle vejetaryen olmaya çalışsam da, ikinci kez beslenmemden ölü hayvanları çıkarmanın kendi sağlığıma etkisi konusunda daha çok endişelendim.

Geçiş yaparken, okulumda vegan olan bir kız olduğunu hatırlıyorum. 18 yaşında, asla vegan olmayacağımdan %100 emindim. Ne de olsa, bu çok “aşırıydı”. Ayrıca okulumda, çiftliklerde yaşayan ve bana “ineklerin sağılması gerektiği” ve “dolaşan yumurtaların kafesteki tavukların yumurtalarından daha kötü olduğu” konusunda güvence veren birçok insan vardı. ” Şimdi geriye dönüp baktığımda bu tuhaf geliyor.

Uzun yıllar vejetaryen olarak hayatıma devam ettim. Ancak daha fazla bilgi edindikçe, vegan olmayı daha çok düşündüm.

Sonunda yumurta endüstrisinde erkek civcivlerin diri diri parçalandığını öğrendiğimde lakto-vejetaryen oldum. Süt ve peynir diyetimin çok büyük bir parçası olduğu için süt ürünlerini kesmeye çalışmak daha zor oldu.

Almanya’da büyüdüm ama Yunanistan’a taşındıktan sonra vejetaryen olmayı çok daha zor buldum ve tekrar yumurta yemeye başladım. Ama şans eseri, o zamanlar Yunanistan’ın tek vegan işletmesi olan vegan mini marketin karşısında yaşıyordum. Yıllarca, Alman süpermarketlerinde kolayca bulunabilen ancak Yunanistan’da ender bulunan tofu gibi şeyleri bulmak için çaresiz olsam da, dükkana girmeye çok korktum. Her nasılsa, o vegan dükkanına girmenin beni seçimlerimi yeniden değerlendirmeye zorlayacağını hissettim.

Sonunda içeri girdiğimde, sadece birkaç hafta içinde tamamen vegan oldum. Atina’daki Müslüman topluluk çoğunlukla mültecilerden oluştuğu için dinim o zamanlar bir rol oynamadı. Şehrin ilk gerçek camisinin bu yıl açıldığı düşünülürse, o zamanlar herhangi bir etkinliğe katılmıyordum ve diğer Müslümanlarla pek temasım yoktu.

Ancak yavaş yavaş, konu vegan bir Müslüman olmaya geldiğinde birçok çelişki ve kafa karışıklığı olduğunu fark ettim.

Bazı Müslümanlar Vejetaryen veya Vegan Olmanın İslam Dışı Olduğunu Düşünüyor

Helal olan bir şeyi alıp haram kılma korkusu birçok Müslümanı hayvansal ürünlerden vazgeçme konusunda tereddüte düşürür.

“Et yememek haramdır.” Arkadaşımın sözlerini hala dün söylemiş gibi hatırlıyorum. Tartışmaya girmek istemedim, o yüzden bir şey demedim. Ama daha sonra bu ana dönüp baktığımda, ona bunu söyleten şeyin ne olduğunu sorduğum bir sohbeti canlandırdım. Vejetaryenliği Hinduizm ile ilişkilendirdiği için miydi?

Bu özel arkadaşım yarı Hintli, yarı Pakistanlı. Babası Hindu bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ama annesiyle evlenmek için Müslüman olmuştu. Bu süreçte vejetaryenlikten et yemeye mi geçmişti? Belki de bu yüzden et yememenin haram olduğunu düşündü.

Dünyanın dört bir yanındaki birçok Müslüman kültür, sanayileşmenin ve zenginliğin artmasının bir sonucu olarak diyetlerini et etrafında merkezliyor. Çoğu zaman sadece fakir insanlar eskisi kadar sık ​​et yemiyor gibi görünüyor.

Bazı hayvanları yemenin İslam’da caiz olduğu doğru olsa da, zorunlu değildir. Pek çok gelenekçi alim bunu destekleyen bir fetva yayınladı. Ancak helal olan bir şeyi alıp haram kılma korkusu birçok Müslümanı hayvansal ürünlerden vazgeçme konusunda tereddüte düşürüyor.

Veganizm ve İslam Mutlaka Birbiriyle Çelişmez

İlk Müslümanların nadiren et yediklerini ve yedikleri etin fabrika çiftçiliği ürünü olmadığını biliyoruz. Hayvansal ürünlerin aşırı tüketiminin hayvan zulmü, iklim değişikliği, sera gazları, habitat kaybı, türlerin yok olması, su kıtlığı ve dünyadaki açlık ile kanıtlanmış bir ilişkisi vardır.

Vegan olmayan bir yaşam tarzını savunan tek argüman Kur’an’a göre buna izin olduğu ise, yaşadığımız dünya gerçeği açısından bu yetersiz kalıyor. Aslında bu oldukça esnek ve yeni yorumlara açık. Gerçekler değişince kanunların uygulanması da değişir.

Bugün Müslümanların çoğu, İslam’ın ilk günlerinde uygulanmasına rağmen köleliği savunmaz. Aslında, caydırıldığı açık olmasına rağmen, kölelik Kur’an tarafından özellikle yasaklanmamıştır. Bununla birlikte, İslam alimleri o zamandan beri köleliğin İslam’a aykırı olduğu konusunda fikir birliğine varmışlardır. Açıkçası, bir şey teorik olarak izin verilebilir ancak arzu edilmeyebilir.

Peki hayvansal ürünlerin tüketimi konusunda neden farklı düşünüyoruz? Katı helal kurallar, bir hayvanın başka bir hayvanın kesildiğini görmemesi gerektiğini ve bir hayvanın öldürülürken sıkıntı çekmemesi gerektiğini belirtir. Bunlar, İslami açıdan veganlığın aslında çok daha mantıklı olduğunun açık göstergeleridir.

Helal eti savunan Müslümanlar genellikle etiketin arkasına bakma zahmetine girmezler. Helal sertifikasına sahip olsun ya da olmasın modern hayvancılık, ilk Müslüman toplulukların uyguladığından çok farklı. Kaydedilmiş bir duayı binlerce hayvana dinletmek, helal eti daha az zalim yapmaz.

Fotoğraf: Tanner Yould

Müslümanların en büyük bayramı olan Kurban Bayramı’nda dünya çapında milyonlarca hayvan kesiliyor ve etin büyük bir kısmı ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor. İronik bir şekilde, bitki bazlı gıdalara odaklanırsak (bir araştırmaya göre 10 milyar) daha ne kadar insanı besleyebileceğimizi kimse düşünmüyor. Hayvansal gıdaların sürekli tüketilmesini savunarak, diğer insanların aç kalmasından dolaylı olarak sorumlu oluyoruz.

Müslümanlar eleştiriye kapalı değildir, ancak Müslümanlara yönelik eleştirilerin, Müslümanların doğası gereği zalim olduğu klişesini besleyen bir eleştiri olduğunu düşünmeden edemiyorum.

Yahudilikte olduğu gibi İslam’da da kesim yöntemleri son derece düzenlenmiştir. Ancak dışarıdan bakanlara, genellikle sanayileşmiş ülkelerde yaygın olan yöntemlerden daha acımasız görünür. Birincisi, hayvan bilinçsiz olmamalıdır. İnsanlar helal veya koşer eti protesto ediyor, sonra etli burgerlerini yemek için mutlu bir şekilde arkalarını dönüyorlar (çünkü hey, hayvan kesilmeden önce sersemletildi!).

Ama özellikle “barbar” Müslüman geleneğin işaret edildiği vegan Facebook gruplarında da konunun tartışıldığını gördüm.

Aynı şey her yıl Müslümanların en büyük bayramı olan Kurban Bayramı’nda yaşanıyor. Ne yazık ki bu günde milyonlarca hayvan Müslümanlar tarafından katlediliyor. Ancak bu gelenek, vegan tartışma forumlarında, örneğin her yıl yüzbinlerce kuzunun öldürüldüğü Ortodoks Paskalyası’ndan çok daha fazla dikkat çekiyor.

Müslümanlar eleştiriden muaf değildir, ancak Müslümanlara yönelik eleştirilerin, Müslümanların doğası gereği zalim olduğu klişesini besleyen bir eleştiri olduğunu düşünmeden edemiyorum.

Aynı Anda Vegan ve Müslüman Olmak Yorucu Olabilir

Gerçek şu ki, birbirine zıt gibi görünen iki gruba ait olmak yabancılaştırıcı gelebilir.

Müslümanların vegan olmanın İslami olmadığını söylemesi can sıkıcı. Veganların Müslümanların barbar olduğunu söylemesi de bir o kadar sinir bozucu. Yıl 2021 ve diğer insanların dar bakış açıları kimseyi rahatsız etmemeli. Ancak gerçek şu ki, birbirine zıt gibi görünen iki gruba ait olmak yabancılaştırıcı gelebilir. Bir topluluk iftarında vegan yemek istemek eleştiriye yol açabilir. Ve bir vegan grupta bir Müslüman olarak kendinizi “açıklamak” da öyle.

Ancak böyle zamanlarda, kendimiz veya başkalarının görüşleri için vegan olmadığımızı hatırlamak önemlidir. Zulümsüz bir hayat yaşamayı hak eden hayvanlar için veganız.

Dini Bayramlarda Servis Edilen Birçok Yemek Vegan Olabilir

Vegan bir Müslüman olarak çıktığım yolculukta, farklı Müslüman kültürlerinde ve dini bayramlarda tesadüfen birkaç vegan yemek olduğunu fark ettim. Örneğin, lokum (nişasta, şeker ve genellikle fındıktan yapılan tatlı bir şekerleme olan Türk lokumu) ve helva (irmik veya tahinle yapılan bir şekerleme) gibi tatlılar genellikle vegandır. Hanımgöbeği kadar hoşgörülü bir şey bile genellikle vegandır veya kolaylıkla veganlaştırılabilir.

Fotoğraf: Laythgrfx

Büyüdüğüm lezzetli yemekler açısından sarma (üzüm veya lahana yaprağı dolması) ve diğer dolma türlerinin (sebze dolması) vegan çeşitleri var, ancak tatillerde insanlar genellikle etli versiyonlara odaklanıyor (etsiz sarma genellikle “yalancı” sarma olarak bilinir).

 Çocukluğumdan beri en sevdiğim yemeklerden biri imambayıldı (soğan, sarımsak ve domatesle doldurulmuş zeytinyağında patlıcan) – geleneksel olarak her zaman vegan. Babamın yaptığı doyurucu beyaz fasulye çorbası gibi.

Tasavvuf ve Veganizm Arasında Bir Bağlantı Olabilir

Geçenlerde İmparator Ekber hakkında bir video izledim ve onun vejetaryen olmaya çalıştığından bahsetmiştim. Kendisi vejetaryen yemeği “Sufi Yemeği” olarak tanımladı.

Merak ettim, buna biraz baktım ve kaç sufinin vejetaryen olduğundan ve inzivalar sırasında veganlığın sıklıkla teşvik edildiğinden bahseden birkaç site buldum. Rabia’nın (bir sufi mistik) hayvanlarla çevrili olduğu ve başka bir sufi ortaya çıktığında hepsinin ayrıldığına dair bir anlatım var. Neden onunla kalıp ondan kaçtıkları sorulduğunda Rabia ona ne yediğini sordu. Yağda kızartılmış soğan yediğini duyunca, hayvanların yağını yiyen birinden kaçmasının normal olduğunu söyledi.

Mevlana’nın ‘Ye’k dez charinda-ul-insaan rish’h’aaz’ (İnsanlara baktığın gibi tüm hayvanlara bak) sözleri özellikle de pandemiden bu yana tasavvufa daha derinlemesine baktığım için kalbimi mutlulukla dolduruyor.

“VARLIĞIM VAR VE ONA ÇOK DEĞER VERİYORUM.

YERYÜZÜNDEKİ BÜTÜN CANLILAR DA ÖYLEDİR VE ONLAR DA ONU KORUMAYA ÇALIŞIRLAR.

O ZAMAN EN KÜÇÜK YARATIĞI BİLE NASIL ÖLDÜREBİLİRİM?

SIRF DAMAĞIMI DOYURMAK İÇİN Mİ?”

– Mevlana

Pek çok Müslümanın veganlığı seçtiğini görmek yüreklendirici.

Diğer canlılara empati göstermek, belirli bir inanç veya inançsızlıkla sınırlandırılmamalıdır. O halde dünyanın ve Müslümanların da değişmesi ve daha vegan hale gelmesi şaşırtıcı değil.

Dürüst olmak gerekirse, geçiş bu kadar kolayken vegan olmamın bu kadar uzun yıllar alması beni hâlâ şaşırtıyor. Ama belki de bu, doğru zamanın çok beklenmedik bir şekilde gelebileceği ve benim gibi vegan olabileceklerini hiç düşünmemiş insanların bile sonunda geçiş yapabileceği anlamına geliyor!


Kaynak: Nina Ahmedow’un 7 Ağustos 2021 tarihinde yayınlanan ‘What No One Tells You About Being a Vegan Muslim‘ başlıklı yazısından çevrilmiştir.

Önceki İçerikBitki Bazlı İnsülin Üretildi
Sonraki İçerikVeganlık Neden Feminist Bir Meseledir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.