Bunlar kendimiz için değil, gelecek nesiller için yaptığımız seçimler.

İngiliz Yeşiller Partisi meclis üyesi Ian Middleton, yakın zamanda Oxfordshire Konseyi’nin tüm toplantı ve etkinliklerinde yalnızca vegan yemek verilmesi ve Oxford’daki okullarda daha fazla bitki bazlı seçeneğin sunulması için belediye meclisine çağrıda bulundu.

12 yıldır vegan olan Middleton, Oxfordshire Konseyi’ne sunduğu önergede “Et ve süt üretimi, sera gazı emisyonlarının ve dünya çapındaki ormansızlaşmanın en büyük sebeplerinden biri,” dedi. Aynı zamanda yiyecek seçimlerinin etik, çevresel ve sağlık boyutları konusunda eğitim yoluyla gençleri bilgilendirmenin ve bu sayede bilinçli kararlar verebilmelerinin önemine dikkat çekti.

Ayrıca hükümetin İklim Değişikliği Komitesi’nin, kamu kurumlarının bitki bazlı gıda seçeneklerini teşvik ederek örnek olması gerektiğini tavsiye ettiğini hatırlattı.

Oxfordshire Konseyi’ndeki muhafazakar Tory meclis üyesi David Bartholomew ise, Middleton’un konseyle paylaştığı vegan menü planlarını “kabul edilemez” olarak nitelendirerek “Veganlık dayatılmamalı, bir seçim ve eğitim meselesi olarak kalmalı,” dedi.

Bunun üzerine Middleton, “Bu değişiklikler sadece konsey tarafından sağlanan yiyeceklerden yararlanmak isteyenleri etkileyecek,” diyerek bitkisel beslenmenin iklim kriziyle mücadelenin “önemli bir parçası” olduğunu vurguladı.

Sağlıklı ve iklim dostu bitkisel beslenme

Karar vericilerin sorumluluk üstlenmesini sağlayan “vegan menü” önergesi, geçtiğimiz hafta Liberal Demokrat Parti, İşçi Partisi ve Yeşiller Partisi uzlaşısıyla onaylandı. Böylece il meclisinin tüm resmi etkinliklerinde et ve süt ürünleri yasaklanmış oldu.

Konsey’e sunulan teklifte bitki bazlı beslenmenin çocuk sağlığı ve iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması için de son derece önemli olduğunun altı çizildi: “Çocukların sadece yüzde 18’i günde önerilen beş porsiyon meyve ve sebze tüketiyor. Çoğu gencin beslenme rutininde ise lif yok. Sağlıklı ve iklim dostu gıda seçimleri konusunda eğitimler verilmesinin yanı sıra, okullarda cazip ve lezzetli bitki bazlı yemeklerin sunulması, karşılaştığımız bu sorunlar ile başa çıkmanın en iyi yollarından bazıları.”

Uygulamaya karşı çıkan muhafazakar meclis üyesi Bartholomew, önceki meclis toplantılarından birinde bitki bazlı menülerin isteğe bağlı olması için değişiklik önergesi verdi, fakat bu değişiklik talebi kabul edilmedi.

Yukarıdaki röportajın tamamını dinlemek için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Kaynaklar: Plantbased News, Oxford Mail

Önceki İçerikSon dakika: İtalya kürk çiftliklerini yasaklıyor
Sonraki İçerikVeganizm Farkındalık Araştırması 2021

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.