Vegan Derneği Türkiye (TVD) olarak, Avrupa’nın en geniş kapsamlı vegan festivali Uluslararası İstanbul VegFest’i 1-2 Ekim’de İstanbul’un en merkezi noktalarından biri olan Kadıköy’de, Festival Park alanında gerçekleştirdik.
Festivalimiz vegan olanların yanı sıra veganlık felsefesini merak eden, yakından tanımak isteyen her yaştan 10 bine yakın katılımcının ziyaretine ev sahipliği yaptı. İki gün boyunca Türkiye’den ve dünyadan 53 konuşmacının yer aldığı festivalimizde, sahneye yerleştirilen dev ekran ile yurtdışından ve şehir dışından katılan konuşmacıların katılımına imkan tanındı, İngilizce sunumların tamamı Türkçeye çevrildi.
İstanbul Vegfest’i, birbirinden farklı konu ve konuklarla hayvan haklarından iklime, sağlıktan spora, beslenmeden modaya kadar çok yönlü bir içerikle izleyicilerle buluşturmaya çalıştık, belgesel gösterimi, atölyeler, dans ve müzik performanslarıyla zenginleştirdik.
Katılımın ücretsiz olduğu festivalde, açık çağrımıza yanıt veren hayvan hakları oluşumları ve üniversitelerdeki vegan öğrenci gruplarının yoğun katılımıyla kapsamlı bir farkındalık çalışması yaptık. Aynı zamanda Türkiye’deki açığı kapatmayı hedefleyen bir vegan araştırma anketiyle, hareketin geliştirilmesi için veri toplamaya başladık.
Festivalimizde stant açan vegan restoran ve ürün firmaları ise bitkisel et ve süt ürünlerinden vegan tatlılara kadar ziyaretçilere zulüm ve sömürü içermeyen birbirinden lezzetli yemek ve atıştırmalıklar sundu.
Gelecek yıllarda daha fazla sayıda aktivistin ve vegan işletmenin İstanbul Vegfest’e katılımıyla daha renkli ve çeşitli bir festival içeriği oluşturmayı umuyoruz.
Belediyelerin engellerine rağmen veganizmi anlattık
Bu yıl beşincisini düzenlediğimiz Türkiye’nin ilk ve tek uluslararası vegan festivalinin arka planında büyük bir sivil ve gönüllü çaba, yoğun bir mesai vardı. Ancak yerel yönetimlerin ilgisizliği sebebiyle hazırlık sürecinde ciddi zorluklar yaşadığımızı üzülerek bildirmek isteriz.
Etkinliğimizin konseptine uygun olarak, yeşillikler içinde ve halka açık alan arayışımızı dört ay sonunda sonlandırarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür A.Ş.’den ücretli yer tahsis etmek durumunda kaldık. Bu süre zarfında İBB ve İBB İletişim Koordinatörlüğü başta olmak üzere, Kadıköy Belediyesi, Beşiktaş Belediyesi ve Şişli Belediyesi gibi yerel yönetimlerden, atık yönetimi konusunda İSTAÇ hariç, hiçbir destek alamadık. Bazı belediyeler yüz yüze görüşme taleplerimize dahi olumlu dönüş yapmadı.
İstanbul Vegfest’i belediyelere ait parklardan birinde düzenleyebilmek için yaptığımız sayısız başvuruya yerel yönetimlerin kayıtsız kalması veya haftalar sonra dilekçelerimize gerekçe belirtmeksizin olumsuz dönmeleri sebebiyle büyük oranda zaman kaybı yaşadık ve tüm hazırlıklarımızı gecikmeli olarak, ağır maddi sıkıntılarla tamamlamak zorunda kaldık.
Belediyelerin alan tahsisine ek olarak masa, sandalye ve tente gibi temel ihtiyaçlara bile cevap ver(e)memiş olması; yerel yönetimlerin toplumsal çeşitliliğe ve kâr amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşlarına eşit mesafede durma ilkesi anlamında mutlaka değerlendirilmesi gereken talihsiz bir örnektir.
Belediyeler topluma hizmet üretmesi, sorunların çözümü noktasında devreye girmesi gereken kilit kamusal yapılar iken, emniyet birimlerince onaylanmış, her türlü güvenlik tedbiri alınmış, her yaş grubuna hitap eden, halka açık ücretsiz ve uluslararası bir etkinliğin destek taleplerinin hepsini geri çevirmek, sosyal belediyecilik anlayışıyla çelişmektedir.
Yerel yönetimlerden gelmeyen desteği, festival düzenlemelerimizin ancak bir kısmı için bize temin eden uluslararası vegan kuruluşlara ve firmalara bu anlamda özel bir teşekkür borçluyuz.
Sponsorlarımızın, gönüllülerimizin ve destekçilerimizin katkılarıyla hayata geçirdiğimiz Türkiye ve Avrupa’nın en kapsamlı uluslararası vegan festivali İstanbul Vegfest, bugün olduğu gibi bundan sonra da örnek bir etkinlik olarak büyümeye ve etkili bir aktivizm aracı olmaya devam edecektir.
Vegan bir gelecek için…
Uluslararası İstanbul Vegfest 2022 vesilesiyle yerel yönetimlerin varlıklarını, tarafsızlıklarını, görev ve sorumluluklarını bir kez daha hatırlatmak isteriz. Kamunun görevi toplumun yanında olmaktır. İnsan ve hayvan hakları alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarından esirgedikleri desteği gelecek yıllarda vermeleri umuduyla…
Adil, etik, sürdürülebilir ve vegan bir dünya için mücadeleye hep birlikte devam edecek, daha iyisini hep birlikte yapacağız.
Vegan Derneği Türkiye (TVD)