Hollanda’nın Haarlem şehri, kamusal alanlarda “et” reklamlarını yasaklayan dünyadaki ilk şehir oldu

Haarlem, gezegen üzerindeki etkileri ve iklim değişikliğinin başlıca sebeplerinden biri olması nedeniyle “et” ile ilgili halka açık tüm reklamları, yeni bir yasal düzenlemeyle 2024’ten itibaren yasaklama kararı aldı.

Amsterdam’ın yaklaşık 32 km batısında bulunan ve 150 bin nüfusa sahip Haarlem şehri, “et” üretimi ve tüketimi ile iklim krizi arasındaki bağlantı nedeniyle bu tarihi kararı aldı.

Daha önce benzinle çalışan arabalar ve fosil yakıt endüstrisi reklamlarını yasaklayan şehir, bundan böyle otobüslerde, sığınma evlerinde ve diğer kamusal alanlarda bulunan ekranlarda “et” reklamlarının gösterimine izin vermeyecek. Amsterdam, Leiden ve Lahey’de de yasaklanan fosil yakıt reklamları, Haarlem’in “et” reklamlarını yasaklaması ile bir adım öteye taşındı.

GroenLinks Partisi (Yeşil Sol Parti) meclis üyesi Ziggy Klazes, Hollanda haber mecrası Trouw’a “Et de çevreye zarar veriyor. İnsanlara bir yandan iklim krizi olduğunu söyleyip diğer taraftan onları bu krizin bir parçası olan ürünleri satın almaya teşvik edemeyiz,” dedi.

Hayvan üretimi ve tüketiminin çevre üzerindeki etkisi

Gezegenin sağlığını tehdit eden en büyük faktörlerden biri olan hayvancılık, tüm ulaşım sektörünün toplamından daha fazla olan küresel sera gazı emisyonlarının en az yüzde 14,5’inden sorumlu.

Aynı zamanda Amazon bölgesindeki ormansızlaşmasının yaklaşık yüzde 91’ine katkıda bulunan bu sektör, yağmur ormanlarındaki ekolojik tahribatın ve biyoçeşitlilik kaybının önde gelen sebeplerinden biri.

Her geçen gün yenisi yayımlanan akademik çalışmalar, hayvan hakları ve insan sağlığının yanı sıra, gezegenin iyiliği ve geleceği için hayvan ve hayvan kaynaklı ürünlerin tüketiminden uzaklaşmayı öneriyor.

Örneğin, Haziran 2018’de Oxford Üniversitesi bilim insanları tarafından Science dergisinde yayımlanan ve bugüne kadar küresel gıda sistemleri hakkında yazılmış en kapsamlı makalelerden biri, hayvanların ve hayvansal çıktı ve içeriklerin yer almadığı (vegan) bir senaryo ile, tüm sektörlerde ortaya çıkan toplam küresel sera gazı salınımının %28 oranında azaltabileceğini ortaya koyuyor. Aynı zamanda “et” ve süt ürünlerinin tüketilmediği bu senaryoda, küresel tarım alanlarının kullanımının da %75 oranında azaltılarak, halen dünyayı besleyecek miktarda ürün temin edilebileceğini gösteriyor (Bu da ABD, Çin, Avustralya ve AB ülkelerinin toplam alanına eşit bir alana tekabül ediyor).


Kaynak: Plantbased News

Kapak fotoğrafı: Voiceless

Önceki İçerikHayvan hakları savunucuları avcılık düzenlemelerinin iptali için dava açtı
Sonraki İçerikTürkiye’nin uluslararası vegan festivali İstanbul Vegfest Kadıköy’de!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.