Deney laboratuvarlarına maymunları taşımaya devam eden yalnızca birkaç havayolu şirketi kaldı

Dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden Air France, bundan böyle doğal yaşam ortamlarından koparılan veya esaret altında üretilen maymunları deney laboratuvarlarına taşımayacağını Twitter’dan duyurdu.

Geç kalınmış bir karar olsa da yaklaşık 10 yıldır maymunlar için mücadele veren PETA, One Voice, Stop Camarles ve Action for Primates gibi hayvan hakları örgütleri, bunu önemli ve etkili bir adım olarak niteliyor.

Maymun taşımacılığı yaparak hayvan deneylerine verdiği destek sebebiyle 2014’te Yeryüzüne Özgürlük Derneği ve hayvan özgürlüğü aktivistleri tarafından İstanbul Beşiktaş’taki Air France – KLM genel müdürlüğünün önünde maymun maskeleri ve etkili bir eylemle boykot edilen Air France, yıllar sonra hayvan kargo anlaşmalarını iptal eden American Airlines, British Airways, United Airlines, Eva Air, Air Canada, China Airlines, Kenya Airways, Virgin Atlantic ve Emirates gibi 100’den fazla havayolu şirketinin arasına katılmış oldu.

İspanya’nın Wamos Air şirketi, EGYPTAIR ve Vietnam Airways ise, maymun ve primat taşımacılığını durduracağına dair gerekli taahhütü henüz vermeyen havayolları arasında.

Cehenneme Giden Yol / Gateway to Hell eylemi

Havayoluyla taşınan zulüm

Air France, özellikle Avrupa ve ABD’deki laboratuvarlarda yürütülen araştırmalarda ve toksisite testlerinde kullanılmak üzere uzun kuyruklu makak maymunlarını yıllarca Mauritius ve Vietnam’dan taşıdı. En az 10 bin makak maymununun Air France tarafından bu amaçla nakledildiği biliniyor.

Uçakların kargo bölümünde hareket bile edemeyecekleri ufacık kafeslerde ve kasalarda taşınan maymunlar, yeterli havalandırmanın olmadığı, yüksek ses ve ısı değişimlerinin olduğu rahatsız edici bir ortamda mahsur kalarak uzun ve stresli uçuşlara dayanmaya zorlanıyor. Çeşitli noktalarda aktarma yapıldıktan sonra ABD’deki veya Avrupa’daki deney merkezlerinde işkenceye ve ölüme gönderiliyor.

PETA’ya göre, yalnızca ABD’de her yıl 105 bin primat deney laboratuvarlarında işkence görüyor. Diğer ülkelerde, özellikle Avrupa’da binlerce primat deneylerde kullanılıyor.

Son derece sosyal ve duyarlı olan bu hayvanların hareket etmesini engellemek amacıyla korkunç cihazlar kullanan laboratuvar çalışanları, daha sonra sistemli olarak hayvanlara büyük acı ve korku veren işkence aletleri ve yöntemleriyle hayvanların acı içinde kıvranmasına, uzun süreli esaret sebebiyle kronik strese girerek delirmesine ve sonunda hayatını kaybetmesine sebep oluyor.

Eylem serisi

Air France’ı, maymun ve primat taşımacılığına son vermeye zorlayan kampanyaya PETA ABD öncülük etti. Dünya çapında yapılan eylemlerin ardından Air France’ın yönetim kurulunda yüz yüze görüşmeler yapıldı, tartışmalar yaşandı.

“Hissedar aktivizmi” adı verilen yöntem ve havayolu yönetimiyle yapılan farkındalık odaklı görüşmeler değişimi beraberinde getirmeyince PETA ABD, Air France yönetim kurulu tarafından dışlandıktan sonra, kampanyalarını daha keskin hale getirdi.

Önemli sektör buluşmaları ve konferansları sırasında Air France yöneticilerinin sözünü kesen aktivistler, Air France’ın hizmet verdiği havalimanlarındaki büyük reklam panolarında mesajlarını sergiledi. PETA Fransa, Paris ile Marsilya arasındaki bir uçuşta uçak içinde bir protesto gerçekleştirdi. Bu çağrılara dünyaca tanınan aktivistler, müzisyenler, bilim insanları ve oyuncular da katıldı.

Uzman primatolog Dr. Jane Goodall ve müzisyen Peter Gabriel endişelerini doğrudan havayoluna iletti. Onursal PETA direktörü ve oyuncu James Cromwell, 2014’te bir protesto sırasında kendisini maymunların yerine koyarak ahşap bir kafese girdi.

Cromwell o tarihte maymun kargo taşımacılığı için, “Asıl korku filmi; hiçbir şeyden şüphelenmeyen Air France yolcularının ayakları altında bulunan kargo bölümündeki maymunların yaşadığı acı ve dehşettir. PETA’daki arkadaşlarım ve ben Air France’a, gökyüzünde zulüm olmaması gerektiğini söylüyoruz; havayolu şirketinin artık maymunları ölüme taşımaması gerektiğini, maymun taşımacılığını reddeden diğer sektör oyuncularını örnek alması gerektiğini söylüyoruz,” demişti.

Air France kararının etkisi

Deney laboratuvarlarına maymun taşımayı reddeden havayolu şirketlerinin arasına katılmak, daha fazla primatın ve maymunun doğal yaşam ortamlarında kalacağı veya korkunç şartlar altında, esarette üremeye zorlanmayacağı anlamına geliyor. Ancak ayvan hakları örgütleri, fabrika çiftliklerinde esaret altında gerçekleştirilen maymun yetiştiriciliğinin ve maymun kaçakçılığının da temelli olarak sona ermesi için halen çabalıyor.

PETA ve Action for Primates dikkatlerini, Mart ayından bu yana yaklaşık 5 bin maymunu New York’a uçuran EGYPTAIR’e çeviriyor: “Şu anda Mauritius’tan ABD’ye maymun taşımacılığı yapan havayolu şirketi Egyptair’ı, Air France’ı örnek almaya çağırıyoruz. Bilim insanları, hayvanlar aleminde yaşayan en yakın akrabalarımız olan insan olmayan primatlara zarar vermek ve onları öldürmek yerine, zekâlarını, yeteneklerini ve her yıl harcanan muazzam miktardaki parayı tıbbi ilerleme için, insanlar üzerinde gerçekten etkili ve olumlu olabilecek alternatif ve insancıl deney yöntemleri bulmak için kullanmalılar.”


Kaynak: Plantbased News, One Green Planet, Mauritius Hindi News

Kapak fotoğrafı: Rise for Animals

Önceki İçerik100 yaşındaki vegan sporcu dünya rekorları kırmaya devam edecek
Sonraki İçerikVegan Derneği İTÜ’deki vegan öğrencilerin beslenme hakkı için Ombudsmanlık’a başvurdu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.